Sint, hoe doet u dat nu? Beste Nederlanders,

Pas ontving ik een brief uit Nederland van een oudere dame. Zij vroeg mij hoe ik, op mijn leeftijd, nog zo actief kon zijn. Haar valt het dagelijkse leven soms  zwaar. “Sint, hoe doet u dat nu?” Ik ben inderdaad behoorlijk oud. Ik schaam me dan ook niet om te erkennen dat ik behoorlijk wat hulp nodig heb voor de tocht van Spanje naar Nederland.

In de eerste plaats zijn daar mijn Pieten. Zij zijn mijn ‘mantelzorgers’. Zij helpen mij met het afborstelen van mijn mijter, het afwassen van de bakspullen, het inkopen van  de cadeautjes  en nog honderd en een andere dingen. Ik op mijn beurt zorg voor goede arbeidsvoorwaarden. Onlangs heb ik een coach voor hen als mantelzorgers aangesteld. Als zij ergens mee zitten, kunnen zij  bellen. Misschien is dat ook iets voor u? En ik zorg voor arbeidsvitamines. Ik heb een speciale muziekband : “De Pepernotenkrakers’. Deze band is tweetalig. Dus u kunt hen inhuren om op mijn verjaardag wat van die oer-hollandse Sinterklaasliedjes ten gehore te brengen.

Muziek is goed voor de ziel, zegt men in Turkije. U weet toch dat ik uit Turkije kom? Spanje is mijn tweede Vaderland. Het doet mij altijd goed om in Nederland Turkse landgenoten te ontmoeten. Ook zij zingen graag liederen van vroeger. Er is voor hen een boek met Turkse liederen!

Hoe ik onthoud wat er allemaal moet gebeuren, ieder jaar? Laatst kreeg ik van de Hoofdpiet een apparaat waarop ik boodschappen in kon spreken. Nu ben ik niet zo technisch, maar dit apparaat heeft  maar enkele knoppen. Mocht het toch niet lukken, spreekt Hoofdpiet de boodschappen in. 

Eenmaal in Nederland, een land met veel tradities rond mijn verjaardag, raadpleeg ik twee naslagwerken. Hierin staan veel Nederlandse gewoontes en gebruiken. Ook rond mijn verjaardag.

En dan nog het zwaarste onderdeel van mijn jaarlijkse toer naar Nederland:  met Schimmel de daken op. Ik beweeg veel, het hele jaar door. Dat houdt mij fit. Na afloop zorg ik dat ik lekker warm word! Als halve Spanjaard ben ik dat gewend. Eerst laat ik me heerlijk masseren zodat ik van top tot teen gloei. Daarna doet mijn Hoofd Zorg mij een warme mantel om. Mantelzorg noemt u dat toch? Ik kan het u van harte aanbevelen.

Oh ja, die dame wilde ook nog weten hoe ik ieder jaar weer aan ideeën kom voor passende cadeautjes. Zij vindt het lastig om iets te verzinnen voor haar kleinkinderen. Dat snap ik heel goed, mevrouw!

Er is een nieuw spel dat u samen met u kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen kunt spelen! Het Kerstdomino. Ja, over Kerst, want u gaat dat spel spelen na mijn verjaardag.

En ach, heeft u echt geen idee? Doet u dan een cadeaubon. Dat is altijd passend! Of u brengt een bezoekje aan mijn warenhuis voor ouderen die net als ik wel wat hulp kunnen gebruiken. 

Mijn verjaardag draait vooral om de echte Hollandse gezelligheid. Om die te organiseren hoeft u geen “Goed Heiligman” te zijn.

Met hartelijke groeten,

Sinterklaas en zijn Mantelzorg-pieten
  Desire van Keulen     15-11-2018 08:28     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.