Wie is dr. Anneke van der Plaats?

De Dementie-winkel.nl is geïnspireerd door het gedachtegoed van dr. Anneke van der Plaats. 

dr. Anneke van der Plaats werkte vanaf 1970 tot haar pensioen in 2002 als verpleeghuisarts en daarna als sociaal geriater. Ze is altijd een voorloper en pionier geweest in de zorg voor mensen met dementie. Zo richtte zij voor eigen rekening en risico als eerste in Nederland een dagopvangcentrum voor ouderen op en zette samen met gerontopsycholoog Ad Nouws de eerste zogenaamde ‘kopgroepen’ op waar mensen met dementie elkaar konden ontmoeten en steunen.

Zij richtte het BreinCollectief op, een samenwerkingsverband van deskundigen die de recente hersenkundige inzichten kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn van mensen met dementie. De activiteiten van het Breincollectief (o.a. advies, coaching, deskundigheidsbevordering, opleidingen, cursussen en lezingen) zijn gebaseerd op de Brein-Omgeving Methodiek™ die Anneke heeft ontwikkeld op basis van haar onderzoek.

Omgevingszorg

Anneke vertelt over haar passie en het belang van omgevingszorg: "De langdurige zorg voor chronisch zieke en hulpbehoevende ouderen heeft mijn grote interesse. Ik werk al heel lang in de ouderenzorg en altijd vanuit de gedachte dat ik mensen een leuk leven wil bezorgen. Want vroeger was dat in de verpleeghuizen echt niet vanzelfsprekend. Wat me in het bijzonder interesseert is hoe het leven met een handicap aangenaam kan zijn. Over dit onderwerp heb ik mijn proefschrift geschreven.

Er was alleen één vraag waar ik niet uitkwam: wat gaat er in het hoofd van mensen met dementie om dat ze zich zo gedragen dat je ze soms wel achter het behang kunt plakken? Dat doen ze echt niet expres, was mijn overtuiging. Samen met een aantal collega’s ben ik me gaan verdiepen in de neurowetenschappen en zijn we de hersenkunde toe gaan passen op dementie. Het was de ontdekking van mijn leven. Er ging een wereld voor mij open. Veel van wat wij voor waar aannamen blijkt volledig anders te liggen. Vaak is de oplossing voor een groter gevoel van welbevinden veel dichterbij dan we dachten. Deze kennis wil ik graag verspreiden.

Als je de werking van de hersenen begrijpt, dan kan je bedenken wat ‘gunstig’ is, voor mensen met dementie. Daar hoef je geen neurowetenschapper voor te zijn, iedereen kan dat leren. Want als je weet waar het gedrag vandaan komt, dan weet je ook hoe je het op kunt lossen. Hoe meer je brein is aangetast, hoe meer je gedrag afhankelijk wordt van de omgeving. En de omgeving kan positief of negatief zijn. Is de omgeving gunstig, dan zal ook het gedrag gunstig zijn en andersom.”

De Brein-Omgeving Methodiek™ van Anneke en het BreinCollectief

Op basis van haar inzichten in hoe mensen met dementie de omgeving waarnemen en beleven ontwikkelde Anneke de zogenaamde Brein-Omgeving Methodiek™. Het gedrag wordt steeds sterker afhankelijk van 'De Omgeving'. De omgeving bestaat uit:
 
  • De bouw en inrichting van de fysieke woon-leefomgeving;
  • De interactie tussen onszelf en iemand met dementie, de manier waarop we ondersteunen en de zorg organiseren;
  • De dagstructuur en tijdsbesteding die wordt aangeboden.

Aan de hand van haar inmiddels voor velen bekende 'vier lagen hersenmodel' legt zij heel toegankelijk uit hoe het bovenbrein en onderbrein werkt bij mensen met dementie, en hoe de waarneming van de omgeving wezenlijk verandert en afwijkt van hoe mensen met gezonde hersenen de wereld ervaren. 

In een ongunstige omgeving die 'lastig te begrijpen is' en waarin ongunstige prikkels zijn ervaren mensen met dementie veel angst en stress. Bij 'volledig gave' hersenen is een brede variatie aan bewust gedrag mogelijk. Hoe meer het brein beschadigd is, des te meer mensen impulsief, niet weldoordacht gaan reageren. Een niet aangepaste, ongunstige omgeving speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van niet begrepen (probleem)gedrag.

Anneke van der Plaats schreef hier inmiddels drie 'best sellers' over, met praktische handvatten voor hoe je de omgeving kunt aanpassen zodat het gevoel van welbevinden toeneemt en zogenaamd 'probleemgedrag' er niet hoeft te zijn.

De boeken De wondere wereld van dementie en Het demente brein. Omgaan met probleemgedrag zijn populair en worden gebruikt voor opleidingen van zorgverleners. Zij geeft een geheel nieuwe kijk op de werking van hersenen bij ouderen met dementie. Onze persoonlijke ervaring is dat de boeken ook voor mantelzorgers heel verhelderend zijn. Haar meest recente boek De dag door met dementie is speciaal geschreven voor de thuissituatie.

Best Sellers

visibility

De dag door met dementie - dr. Anneke van der Plaats & Dick Kits

Helder handboek voor iedereen. Een eye-opener. Van Anneke van der Plaats en Dick Kits. Praktische tips illustreren hoe je thuis een...

22,50

visibility

De wondere wereld van dementie

Geeft een geheel nieuwe kijk op de werking van hersenen bij ouderen met dementie. De invloed van de omgeving is groot. Omgevingszorg...

19,95

visibility

Het Demente Brein. Omgaan met probleemgedrag.

Vijfde druk. Het nieuwe boek van Anneke van der Plaats en Gerke de Boer. Praktisch en vrolijk. Over het cruciale belang van de fysieke...

14,95

visibility

Meer kwaliteit van leven. Integratieve persoonsgerichte dementiezorg.

Dit boek integreert beschikbare kennis om het optimaal functioneren van mensen met dementie te bevorderen....

35,95

Wat is dementie volgens Anneke?

Dementie Beleven - Anneke van der Plaats (NCRV 25-2-2011)

De wondere wereld van dementie

Interview over onder- en bovenbrein met Marcellino Bogers (1)

Interview over onder- en bovenbrein met Marcellino Bogers (2)

Streepjesbehang en veloursgordijnen: dit helpt mensen met zware dementie

Anneke beveelt de Dementie-winkel.nl van harte aan

"Dementie-winkel.nl heeft de beste en meest praktische producten voor omgevingzorg overzichtelijk en makkelijk vindbaar bij elkaar gebracht. Ik steun de winkel bij het zoeken, selecteren en bedenken van specifieke producten die het brein van mensen met dementie een prettige gewaarwording aanreiken bij verschillende soorten ‘probleemgedrag’ en ‘welzijnswensen’. Ik hoop op deze wijze, samen met Dementie-winkel.nl, heel veel mensen met dementie en hun verzorgers te helpen bij hun zoektocht naar een prettiger leven.”
 
Dr. Anneke van der Plaats