Ver-jaar-dag ... Hebt u wel een stil gestaan bij dat simpele woord ‘verjaardag’? De dag waarop een mens ver-jaart...
Voorbije tijd wordt ingewisseld voor nieuwe tijd. Een jaar? Langer? Korter?
Een verjaardag is al snel een markant moment. Een moment waarop je meer of minder bewust terugkijkt en vooruit. 

Als u zorgt voor iemand met dementie, dan verwacht u al snel een minder gemakkelijk jaar. Maar hopelijk heeft u of hervindt u de moed om er toch een zo leefbaar mogelijke tijd van te maken! Want daar ligt hoe dan ook de uitdaging. 

Gelukkig zijn er steeds meer mensen, organisaties, middelen om u daarbij te ondersteunen.
Hoe bewaart u temidden van alles wat deze aandoening met zich mee kan brengen, uw emotionele evenwicht? Een lezing over Stoïcijnse levenskunst komt mogelijk aan die vraag tegemoet.

Het samenleven met de persoon met dementie is immers nog niet voorbij! In het boek “Voorbij, voorbij”  beschrijft Polak hoe een echtpaar probeert het hoofd boven water te houden, als een van hen beiden dementie blijkt te hebben. Misschien herkent u zich wel in dit stel? En voelt u zicht gesteund door deze herkenning?

Een leven met dementie is gemakkelijker vol te houden, als u beiden behoorlijk kunt slapen!
Het bijzondere op dit moment is dat u ter ere van de ver-jaar-dag van de Dementiewinkel een slaaprobot kunt winnen! Zou dat geen gewelidig cadeau zijn? Ook als uw vader, moeder, geliefde niet jarig is? Waarom wachten, als u nu iets moois kunt schenken?

Of misschien zou u wel gebaat zijn bij een gids vol activiteiten waardoor u gemakkelijker een bezoekje doorkomt? Want uw eigen fantasie en energie zal af en toe wel op zijn?

Denkt u er eens rustig over na. Waarbij zou u of degene voor wie u helpt zorgen, gebaat zijn?

Bij een verjaardag hoort een verlanglijst. Een verlanglijst die best lang mag zijn. Waar verlangt u naar, voor uzelf, voor uw partner, voor uw moeder, voor de instelling waar uw geliefde met dementie op bezoek gaat of woont?  Trakteert u die instelling op een harpconcert?

Uw verlangens zijn legitiem. U hoeft niet alles zelf. U kunt niet alles zelf. Maak een verlanglijst en ga op zoek naar hoe u een of meer van die verlangens kan vervullen. 

Desirée van Keulen
(auteur, spelontwikkelaar, verteller)
  Desirée van Keulen     18-06-2019 19:24     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.