Arpalisa - Harpmuziek - Muzikaal contact en warme klanken Arpalisa - Harpmuziek - Muzikaal contact en warme klanken
Arpalisa - Harpmuziek - Muzikaal contact en warme klanken Arpalisa - Harpmuziek - Muzikaal contact en warme klanken
Arpalisa - Harpmuziek - Muzikaal contact en warme klanken
1 Review | Review toevoegen
Interactief concert met therapeutische harpmuziek waar mensen met liefdevolle aandacht, klank en ritme worden uitgenodigd tot meedoen, meezingen, contact maken. De muziek brengt mensen ook tot rust.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
 
Op verlanglijst

!! GOED OM TE WETEN: optredens zijn alléén mogelijk binnen een straal van 100 km rondom Leuvenheim (gemeente Brummen in Gelderland) !!

Harp muziek: muzikaal contact met warme klanken

Harpmuziek, van vrolijke noot tot gevoelige snaar. Een interactief concert, afgestemd op de situatie in de huiskamer of slaapkamer, waar mensen met klank en ritme worden uitgenodigd tot meedoen, meezingen, contact maken. Lies Joosten is therapeutisch harpiste met ruime ervaring in instellingen en een breed repertoire.

De bewoners van woonzorglocaties hebben veel baat bij de therapeutische muziek van harpiste Lies Joosten. Wekelijks bezoekt zij huiskamers van verschillende instellingen en brengt de nodige ontspanning en aandacht. De kleine draagbare harp van walnotenhout heeft een warme klank en wordt als prettig ervaren.

Het hoofddoel van therapeutische harpmuziek is het maken van contact, met liefdevolle aandacht door middel van klank, melodie en ritme. De muziek dringt door in de mist van de dementie en brengt mensen tot rust. Mensen zingen mee met de deunen, herkennen klanken, ritmes, melodie en komen in beweging. Innerlijk, of met het hele lichaam. Er komt contact, met weinig woorden, de muziek doet het werk.

Harp snaren brengen trillingen in de lucht en deze resonantie voel je letterlijk aan je lichaam. De harpmuziek is bedoeld als een koestering met klank. Het repertoire is bewust een combinatie van bekende meezingers uit verschillende culturen en klassieke instrumentale muziek. Soms krijgen mensen kippenvel of tranen in hun ogen. Omdat het ze letterlijk raakt. Dat is niet erg, emoties mogen er zijn en er komen dingen los. Voor familieleden is het een fijn moment om hun echtgenoot of ouder vast te pakken, samen te genieten.

Lies heeft ervaring met spelen in de huiskamer, maar ook de privé kamer, aan het bed of bij de stoel bij iemand die terminaal ziek is. Dat brengt dan rust en harmonie. Het gebeurt ook wel dat bewoners met bed en al de huiskamer worden ingebracht om de muziek te horen, en mee te genieten van de sfeer.

Wat helpt om het effect te vergroten

Om de bewoners nog meer van de harpmuziek te laten genieten helpt het:

  • als de huiskamerbegeleiding, zorg, familie en/of vrijwilligers meedoen

  • om keukengeluiden en overleg tot minimum te beperken zodat er volledige aandacht is voor de muziek en de bewoners niet overprikkeld worden

  • door mee te zingen, te neuriën, bij mensen te gaan zitten en hun hand te pakken, met ze te dansen, te masseren of aandacht te geven aan het moment.

  • om gezellig over de muziek te babbelen tussen de liedjes door

Lies Joosten is IHTP Certified Therapeutic Harp Practitioner. Ze werkt op locatie, thuis, ziekenhuis, in hospice en bij uitvaarten.

foto: gemaakt door Riwis Zorg en Welzijn

 Neem vrijblijvend contact op 

Sorteren op:

Review toevoegen
Monique van Heteren, Wonen bij September - 07-01-2020 17:11

Wat hebben we genoten van je prachtige harpmuziek en zang .
Door de muziek zie je dat bewoners erop reageren door het bewegen van een voet, of meebewegen met de hand of meezingen, hier krijgen ze ook alle gelegenheid voor.
Je laat bewoners zelf het gevoel beleven door de snaren te mogen bespelen of het trillen van de klankkast te ervaren. Per bewoner keek je waar behoefte aan was en hier speel je op in.
Je speelt afwisselde muziek van heel sereen tot meezingers.
Ik ben zo blij dat ik deze prijs gewonnen heb via Dementiewinkel, ik heb met kippenvel zitten genieten en hoop dat we dit een vervolg kunnen geven !!
Nogmaals dank
Monique van Heteren
Wonen bij September, Velp