Lezing of webinar - Aanvaarden bij verlies - Marja Havermans Marja Havermans
Lezing of webinar - Aanvaarden bij verlies - Marja Havermans Marja Havermans
Lezing of webinar - Aanvaarden bij verlies - Marja Havermans
0 Review | Review toevoegen
Dingen waaraan je niets kunt doen, die moet je aanvaarden, aldus de stoïcijnse filosofie. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe kun je aanvaarden dat je zelf of een dierbare leeft met dementie?
Vraag vrijblijvend een offerte aan
 
Op verlanglijst

| Meer

Waarom en voor wie

Dingen waaraan je niets kunt doen, die moet je aanvaarden, aldus de stoïcijnse filosofie. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe kun je aanvaarden dat je je gezondheid kwijt bent? Of dat je nog maar kort te leven hebt? Of dat je zelf of een dierbare, of je partner, vader, moeder, zus of broer lijdt aan dementie?

Inhoud

‘We gaan ermee dealen’. Dat zeiden Marja Havermans en haar man Paul tegen elkaar toen bij hem uitgezaaide kanker werd geconstateerd en hij niet meer te genezen bleek. Het boek ‘Sterven als een Stoïcijn’ dat Marja hierover schreef is uitgangspunt voor de lezing ‘Aanvaarden bij verlies’.

De stoïcijnse filosofie, ontstaan in de oudheid, biedt enkele principes die kunnen helpen bij het aanvaarden van verlies. Zo kun je altijd een onderscheid maken in dingen waarop je wel en geen invloed hebt. Waarop je invloed hebt, daarmee kun je aan de slag. Dingen waarop je geen invloed hebt moet je aanvaarden.

Het helpt bij het aanvaarden om je emoties niet weg te duwen, maar onder ogen te zien. Door te onderzoeken hoe je ermee om kunt gaan, zullen je emoties het aanvaarden niet in de weg staan.

In plaats van je te richten op het onvermijdelijke, kun je ook je focus richten op wat je wel kunt doen: zo goed mogelijk leven, onder de omstandigheden die nu eenmaal zijn wat ze zijn.

Daarbij kunnen de stoïcijnse deugden je helpen: 
  • wijsheid voor het nemen van beslissingen en het onderzoeken van je emoties 
  • moed om je verlies onder ogen te zien
  • matigheid door vrij te zijn van de druk van hoe jij het zou willen
  • rechtvaardigheid door met een waardige houding recht te doen aan jezelf en aan anderen

Praktische informatie

  • Het programma duurt in totaal ongeveer twee uur.
  • Groepsgrootte van tien tot vijftig personen.
  • Liefst op eigen locatie of online via Zoom
  • Lezingen met gelegenheid om vragen te stellen
  • Aanpassingen in overleg altijd mogelijk.

Over Marja Havermans

Marja Havermans is filosoof. Ze begeleidt socratische gesprekken, geeft lezingen over het thema ‘aanvaarden’ in de stoïcijnse filosofie, workshops gespreksvoering met ouderen en de training Rapporteren en Reflecteren in de zorg. 

Voorjaar 2019 verscheen het boek Sterven als een stoïcijn.
Met het boek als uitgangspunt ontwikkelde Marja ook een presentatie stoïcijnse levenskunst.

In 2015 verscheen het boek Spreken is zilver, vragen is goud. In dialoog met ouderen van de auteurs Marja Havermans en Aagje van der Vossen.
Aan het boek is een workshop 'In dialoog met ouderen' gekoppeld, voor professionals en vrijwilligers die met ouderen werken.

  vraag hier vrijblijvend een offerte aan  

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.