sterven als een stoicijn. Filosofie bij ziekte en dood.
Sterven als een stoïcijn. Filosofie bij ziekte en dood.
0 Review | Review toevoegen
Over hoe stoïcijnse filosofie je kan helpen om te gaan met tegenslag, ziekte en dood. De schrijfster vertelt hierover vanuit eigen ervaring met haar man met uitgezaaide kanker.

Standaard levertijd

2 - 5 werkdagen

€ 19,90
Prijs per boek
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Waarom en voor wie

Sterven als een stoïcijn is bedoeld voor alle mensen die te maken krijgen met tegenslag, ziekte of dood, om herkenning te vinden en zelf te gaan ontdekken hoe ze op een stoïcijnse manier kunnen omgaan met het lot dat hen treft.

Interessant voor ouderen en met name ook voor familieleden van iemand die ziek is en/of dementie heeft. 

Het leven is niet voorbij als je ziek bent of dementie hebt, of als je hoort dat je niet meer bent te genezen. Er is altijd nog een stuk leven te leven! De stoïcijnse levenskunst helpt degene die ziek is om dat zo goed mogelijk te doen. Ook familieleden, vrijwilligers en zorgverleners die de levensfilosofie van de Stoa ontdekken kunnen zich deze houding eigen maken. Zo kunnen zij ondersteuning bieden en ook zelf beter omgaan met ziekte en een naderende dood. 

Inhoud

Zomaar uit het niets komen ziekte, sterven en dood een leven binnen. Vage buikklachten en een onbestemd gevoel, daarmee gaat Paul (61) naar de dokter. Hij heeft uitgezaaide kanker en is niet meer te genezen.

Sterven als een stoïcijn laat zien hoe Paul en zijn vrouw Marja op stoïcijnse wijze met de ziekte ‘dealen’. Daarbij komen vragen aan de orde als: Wat kan je helpen om met een aangekondigde dood om te gaan? Hoe communiceer je met artsen, met vrienden en met elkaar? Wat is kwaliteit van leven? Wat is waardig sterven? Hoe ga je om met euthanasie? Leidraad bij dit alles is de filosofie. Praktische filosofie van de stoicijnen en van andere filosofen, maar ook eigen filosofische vragen en gedachten van de schrijfster.

Over Marja Havermans

Marja Havermans werkte in het onderwijs en in de communicatie, sinds 1991 als zelfstandig tekstschrijver en redacteur. Ze voltooide een studie filosofie aan de universiteit van Tilburg en bekwaamde zich daarna in de praktische filosofie met opleidingen tot filosofisch consulent en gespreksleider socratische gesprekken. 

Sinds 2012 voert Marja individuele filosofische gesprekken, begeleidt verschillende gespreksgroepen in intervisies en socratische gesprekken en geeft lezingen en cursussen over filosofie. Iedereen die zich tot de praktische filosofie voelt aangetrokken is welkom in haar filosofische praktijk. Marja werkt daarnaast ook als freelance tekstschrijver en eindredacteur.

Voorjaar 2019 verscheen het boek Sterven als een stoïcijn.
Met het boek als uitgangspunt ontwikkelde Marja ook een presentatie stoïcijnse levenskunst.

In 2015 verscheen het boek Spreken is zilver, vragen is goud. In dialoog met ouderen van de auteurs Marja Havermans en Aagje van der Vossen.
Aan het boek is een workshop 'In dialoog met ouderen' gekoppeld, voor professionals en vrijwilligers die met ouderen werken.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Boekfilters

Boek/publicatie - genre
Informatief
Agenda's en kalenders
Dichtbundel
Ervaringsverhalen
Kijkboek
Kinder- en prentenboeken
Knutselboek
Roman
Tijdschriften
Voorleesboek
Boek/publicatie - onderwerp
Activiteiten en beweging
ADL en PDL
Alzheimer
Anneke van der Plaats
Bouwen en inrichten
Cognitieve gedragstherapie
Complementaire zorg
Contact maken
Dag- en tijdsbesteding
Dagelijkse zorg
Diagnostiek
Herinneringen ophalen
Jongdementie
Kleurboek
Leiderschap
Lerend vermogen
Mantelzorgen
Muziek
Omgaan met dementie
Omgaan met levenseinde
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Spiritualiteit
Verstandelijke beperking
Voeding & Diëtiek
Wetenschap
Zingeving
Zintuigen prikkelen
Boek/publicatie - uitvoering
Hardcopy
E-book

Boekgegevens

ISBN
9789463401784
Auteur
Marja Havermans
Uitgeverij
Damon