Lezing - 'Stoïcijnse levenskunst - beter leven met dementie' - Marja Havermans
0 Reviews | Review toevoegen

Stoïcijns omgaan met dementie is aanvaarden wat je niet kunt veranderen, je emoties onderkennen en met je verstand bijsturen, je leven zo goed mogelijk leven en gemoedsrust vinden.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Op verlanglijst
 

| Meer

Waarom en voor wie

Het leven is niet voorbij als je ziek bent of dementie hebt, of als je hoort dat je niet meer bent te genezen. Er is altijd nog een stuk leven te leven! De stoïcijnse levenskunst helpt degene die ziek is om dat zo goed mogelijk te doen. Ook familieleden, vrijwilligers en zorgverleners die de levensfilosofie van de Stoa ontdekken kunnen zich deze houding eigen maken. Zo kunnen zij ondersteuning bieden en ook zelf beter omgaan met ziekte en een naderende dood. 

Inhoud

Het is niet gemakkelijk, maar wie de  Stoïcijnse levensfilosofie leert kennen, ermee bezig is en regelmatig oefent, zal ontdekken dat deze houding je helpt om gemoedsrust te vinden bij het omgaan met tegenslag, dementie, ziekte en dood.

De stoïcijnse levensfilosofie is ontwikkeld door filosofen in de oudheid en werd beoefend in Athene en in Rome, in de periode van 300 voor Christus tot 100 na Christus. Deze oude filosofie is ook voor het moderne leven geschikt. Ze is heel praktisch en richt zich op ‘het goede leven’. Er zijn met name drie aandachtsgebieden:
  • onderkennen van je emoties, de oorzaak ervan achterhalen en met je verstand nagaan hoe je er het beste mee kunt omgaan, voor je eigen welzijn
  • onderscheid maken tussen dat waarop je geen invloed hebt en dat wat wel binnen je macht ligt, en je richten op het laatste
  • al je vermogens zo goed mogelijk benutten om je leven goed te leven, met behulp van de stoïcijnse deugden moed, matigheid, rechtvaardigheid en wijsheid.

Praktische informatie

  • Het programma duurt in totaal ongeveer twee uur.
  • Groepsgrootte van tien tot vijftig personen.
  • Liefst op eigen locatie, anders locatie in ‘s-Hertogenbosch.
  • Aanpassingen in overleg altijd mogelijk.
  • Ook uitbreiding naar een cursus van meerdere bijeenkomsten is mogelijk.

Over Marja Havermans

Marja Havermans werkte in het onderwijs en in de communicatie, sinds 1991 als zelfstandig tekstschrijver en redacteur. Ze voltooide een studie filosofie aan de universiteit van Tilburg en bekwaamde zich daarna in de praktische filosofie met opleidingen tot filosofisch consulent en gespreksleider socratische gesprekken. 

Sinds 2012 voert Marja individuele filosofische gesprekken, begeleidt verschillende gespreksgroepen in intervisies en socratische gesprekken en geeft lezingen en cursussen over filosofie. Iedereen die zich tot de praktische filosofie voelt aangetrokken is welkom in haar filosofische praktijk. Marja werkt daarnaast ook als freelance tekstschrijver en eindredacteur.

Voorjaar 2019 verscheen het boek Sterven als een stoïcijn.
Met het boek als uitgangspunt ontwikkelde Marja ook een presentatie stoïcijnse levenskunst.

In 2015 verscheen het boek Spreken is zilver, vragen is goud. In dialoog met ouderen van de auteurs Marja Havermans en Aagje van der Vossen.
Aan het boek is een workshop 'In dialoog met ouderen' gekoppeld, voor professionals en vrijwilligers die met ouderen werken.

  vraag hier vrijblijvend een offerte aan  

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Laatst bekeken producten