Kom mee naar buiten! Allemaal? Een van die gouwe ouwe: “Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de …?”
Juist: ‘”De wielewaal”. Veel in Nederland geboren en getogen ouderen, ook zij die dementie hebben, kennen dit liedje. 

Allemaal !
 
Nu het voorjaar is en warmer wordt, ervaren veel mensen een onweerstaanbare drang om naar buiten te gaan, ook mensen met dementie dus. Maar, hoe gemakkelijk kunnen zij nog op pad? Horen zij bij “allemaal”? Soms gaan mensen met dementie op pad, op een moment of een manier waar wij als zorg-dragers, niet blij mee zijn. We spreken zelfs over “weglopen”. Maar dat woord lijkt me niet op zijn plaats.

Ze gaan: ‘Naar huis’, ‘De koeien melken’, ‘Nog even de stad in’, ‘Naar moeder’, ‘Naar grootvader’ of ‘Naar kantoor’.  En geef die mensen eens ongelijk! Natuurlijk willen ze naar huis. En: ze gingen toch iedere dag naar kantoor?! En waarom zou je niet kunnen gaan wandelen, als je ouder bent en met dementie leeft… Tja, omdat dat niet altijd even veilig is, in onze ogen. Je partner kan verdwalen, in paniek raken, een verkeersongeluk overkomen of veroorzaken. Je gunt het ze wel, natuurlijk, maar… 

Gelukkig zijn er veel technische innovaties die het mogelijk maken iemand terug te vinden, die wel erg lang weg blijft.  Ze verschillen behoorlijk in prijs en in mogelijkheden. Natuurlijk moet u op zoek naar iets wat bij de zorgvrager past, bij u én bij uw portemonnee. 
Zo is er een horloge waarmee uw partner vrij en veilig op pad kan. Een zorgriem, klaar voor gebruik geleverd, voor wie zelf niet zo van de knopjes is. Een alarmsysteem voor binnen én buiten. Een alarmknop waarmee een telefoon geactiveerd wordt. Een mini ‘traceer’ systeem, een zorghorloge
Mogelijk ziet u nu zelf ook tussen de bomen het bos niet meer en verdwaalt u in de mogelijkheden.

Waar kunt u op letten, behalve op de prijs? Bijvoorbeeld hoe het systeem gedragen kan worden: niet iedereen vindt het fijn om iets om de nek te hebben. Is het klaar voor gebruik, als het per post arriveert? Is het een product voor iemand met beginnende dementie en/of een gevorderde dementie? Is het bruikbaar voor binnen en buiten? Kun je er mee onder de douche? Is er een behoorlijke service? En “last but not least”: zit er een abonnement aan vast en wat is daarvan de opzegtermijn?

Allemaal?

Niet iedereen wil graag naar buiten! Bij mensen met dementie kan de reden daarvoor zijn dat zij zich alleen nog veilig voelen op hun vaste plekje. Mensen weten soms van zichzelf dat ze de weg niet meer weten. Dat kan angstig maken. Ook kan het zijn dat ze nooit zulke ‘buiten-mensen’ waren. 
Ze hielden meer van boeken en puzzels dan van wandelen en tuinieren.

Wie niet de paden op, de lanen in wil, wil misschien wel op het balkon zitten, in de tuin of op een terrasje. In de buurt van bekenden. Mensen met natuur in aanraking brengen, blijft belangrijk. Zuurstof, bewegen, daglicht…  Zelfs een mooie natuurfoto aan de wand van een schaap met een lammetje heeft een positieve, rustgevende invloed op mensen. 

Door slim te kiezen kunt u ook de mensen die niet op pad willen de lente laten ervaren. Het is soms even puzzelen, maar het is er wel:  een puzzel van een geheime tuin, een rivier in de lente, een schilderset met natuurafbeeldingen
Of gewoon een bosje fresia’s op tafel. De lente in huis: geurig, kleurig en fleurig!

Desirée van Keulen
verhalenverteller, activiteitenbegeleider, productontwerper
  Desire van Keulen     23-04-2018 16:57     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.