19/05/2015

Op 9 mei a.s. verscheen het Nubenik* LenteboekNubenik* is hèt volwassen prentenboek voor mensen met dementie. Een handreiking aan partners, familie, vrijwilligers en activiteitenbegeleiders om in contact te komen met mensen met dementie.

Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis doneert Dementie-winkel.nl één gesigneerd exemplaar van het Nubenik* Lenteboek aan de persoon of organisatie met de beste tip voor hoe je op een leuke manier contact maakt met mensen met dementie.

Vijftien deelnemers hebben anderen geïnspireerd door hun contact-tip te delen op Facebook. De tip van Hilde Spinnoy (België) kreeg de meeste 'vind-ik-leuks':

"
Ik heb als stagiair-verzorgende een mooi contact gehad met een vrouw met dementie door haar te antwoorden in het Frans. Zij sprak meestal Nederlands, maar nooit heel veel. Die dag ging alles wat moeilijker al van bij het wakker worden. Bij de koffieronde in de namiddag zei ze iets in het Frans en ik reageerde daar dus op in het Frans. Ik heb een heel gesprek met haar gehad, tot groot ongeloof van de andere zorgkundigen en verpleegkundigen. Ik denk dat ik haar die dag heb blij gemaakt."

  Bekijk alle tips      

Een volwassen prentenboek voor mensen met dementie

Het Nubenik* Lenteboek is een volwassen prentenboek voor mensen met dementie, geïnitieerd en geproduceerd door Erika Meershoek, begeleider in kunst- en groenprojecten (GIDZ), en Ellen van der Veen, grafisch vormgever (Sinas).

Het boek biedt een handreiking aan partners, familie, mantelzorgers, vrijwilligers en activiteitenbegeleiders om soepel in contact te komen met mensen met dementie.

Met behulp van eenvoudige, kleurrijke en herkenbare prenten die verwijzen naar heel alledaagse belevenissen brengt dit boek een gesprek op gang. De aandacht die er op zo’n moment is voor iemand, daar draait het om:

Nu ben ik aan de beurt, er is aandacht voor mij!

Het Nubenik* Lenteboek is de eerste in een serie van vier. De boeken volgen de seizoenen, ook van het leven.

Het boek is met grote kleurrijke illustraties een toegankelijk kijk- en voorleesboek. Als je er één-op-één uit voorleest past het op twee schoten. Met de harmonica-vorm kan je het boek ook gemakkelijk lezen met een groep door het op tafel te zetten.

Het Nubenik* boek volgt de vier seizoenen. Deze eerste uitgave gaat over de lente.

Eén kant van het boek heeft een beeldverhaal met ‘hints’ voor vragen die je kunt stellen. De andere kant heeft 'doe-suggesties' met sprekende voorbeelden naar aanleiding van de verhaalkant, zoals het maken van een lekker lente-soepje.

Het boek wordt breed gedragen: naast 127 crowdfundingdonateurs (waaronder Dementie-winkel.nl), ontvingen de makers veel steunbetuigingen van mantelzorgers, familieleden van mensen met dementie, activiteitenbegeleiders en andere toekomstige gebruikers van het boek, die onder meer werkzaam zijn in de zorg.
 
‘Door het Nubenik* Lenteboek ontstaat gemakkelijk een fijn gesprek, echt goed contact. En wat je vervolgens ziet is goud waard: Stralende gezichten!’
Paul Staps, sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

  Bestellen