"Ik ben Anneke van der Plaats en beveel deze winkel van harte aan"

“Vanaf 1970 ben ik werkzaam in de ouderenzorg. Eerst als verpleeghuisarts en daarna als sociaal geriater. De langdurige zorg voor chronisch zieke en hulpbehoevende ouderen heeft mijn grote interesse. Wat me in het bijzonder interesseert is hoe het leven met een handicap aangenaam kan zijn. Over dit onderwerp heb ik mijn proefschrift geschreven. Uiteindelijk gaat het erom, de leefwereld van deze groep ouderen aan te passen zodat ze zich prettiger voelen. Met leuke dingen natuurlijk!
 
De laatste jaren heb ik mij in de beleving van hersenpatiënten verdiept door het bestuderen van de neurowetenschappen. Er ging een wereld voor mij open. Veel van wat wij voor waar aannamen blijkt volledig anders te liggen. Vaak is de oplossing veel dichterbij dan we dachten. Deze kennis wil ik graag verspreiden. Mijn werk is nu ook mijn hobby geworden.
 
Als je de werking van de hersenen begrijpt, dan kan je bedenken wat ‘gunstig’ is, voor mensen met dementie. Daar hoef je geen neurowetenschapper voor te zijn, iedereen kan dat leren.
 
Een gunstige omgeving wekt gunstig gedrag op. In deze omgeving zijn de inrichting, kleuren, geuren, sfeervolle belevingsplekken, mooie filmbeelden, ouderwetse taferelen en muziek van het grootste belang.
 
Ik ben dan ook heel blij dat er nu een winkel is waar deze producten te koop zijn.

Producten die een prettige gewaarwording aanreiken

Dementie-winkel.nl heeft de beste en meest praktische producten overzichtelijk en makkelijk vindbaar bij elkaar gebracht. Ik steun de winkel bij het zoeken, selecteren en bedenken van specifieke producten die het demente brein een prettige gewaarwording aanreiken bij verschillende soorten ‘probleemgedrag’ en ‘welzijnswensen’.
 
Ik hoop op deze wijze, samen met Dementie-winkel.nl, heel veel mensen met dementie en hun verzorgers te helpen bij hun zoektocht naar een prettiger leven.”
 
Dr. Anneke van der Plaats 

Meer informatie over Anneke en De wondere wereld van dementie 

Anneke's boeken De wondere wereld van dementie en Het demente brein. Omgaan met probleemgedrag. zijn populair en worden gebruikt voor opleidingen van zorgverleners. Zij geeft een geheel nieuwe kijk op de werking van hersenen bij ouderen met dementie. Onze persoonlijke ervaring is dat de boeken ook voor mantelzorgers heel verhelderend zijn. Haar meest recente boek De dag door met dementie is speciaal geschreven voor de thuissituatie.
 
De vorm van omgevingszorg die door dr. Anneke van der Plaats ontwikkeld is, vermindert probleemgedrag en biedt een houvast aan mantelzorgers. Dit in combinatie met een geschikte woonvorm, zoals een Thuishuis, zorgt ervoor dat een mens met dementie beter gaat functioneren en tot meer in staat blijkt dan wij dachten!
 
Op verzoek observeert Anneke van der Plaats gedrag van medewerkers en bewoners op afdelingen. Zo ontdekt zij welke omgevingsfactoren gunstig en welke juist ongunstig werken. Haar lezingen, adviezen, workshops en publicaties geven praktische handvatten en inzicht in de oorzaken van onverklaarbaar ‘moeilijk’ gedrag bij mensen met dementie.