In geuren en kleuren ... Ieder feest heeft zijn eigen sfeer, tradities, geuren en kleuren. Een feest kan ook een feest zijn voor onze zintuigen. Doe uw ogen maar eens dicht en denk aan kerst.
Wat ziet u? Een groene kerstboom met rode ballen en een zilveren piek?
Wat ruikt u? Dennengroen, de geur van een gedoofde kaars?
Wat proeft u? Gebraden kip? Tulband met poedersuiker?
Wat hoort u? Het luiden van kerstklokken? ”Jingle bells”?
Wat voelt u? Winterse koude of de warmte van een knapperend haardvuur?

Als mensen met dementie iets heel goed ‘begrijpen’ is het wel sfeer! Ze begrijpen met hun hart. Dat geldt voor het aanvoelen van de stemming van mensen om hen heen, maar ook voor de feestelijke sfeer die om hen heen wordt gecreerd, bijvoorbeeld met kerst.
Kerstversiering, kerstkaarten, kerstsnoeperijtjes, feestelijke kleding, kerstmuziek...
Bij al deze kerstingredienten kunt u mensen met dementie betrekken. De ballen voor de boom aanreiken. Kerstkaarten inkleuren om op te sturen aan de kleinkinderen, uw man laten kiezen uit die twee mooie jurken: “Zal ik die zwarte jurk of vind jij die rode leuker?” Een kerst-cd opzetten en zelf meezingen. Er is altijd een kans dat de ander meezingt of aandachtig naar je luistert. 
“Snijd jij de tulband?” De kaarsen uitblazen. De deur open doen voor de gasten...
 Samen op de bank een sfeervolle film kijken. Of u leest voor en uw partner luistert.

Als een naaste dementie heeft, dan kan het voor u wel eens heel moeilijk zijn om in de juiste stemming te komen, een feeststemming, de sfeer van kerst te voelen en die de ander aan te reiken. Maar misschien juist door al die kleine dingetjes te doen, komt een warmere stemming weer boven drijven. Wordt het wellicht toch voor u en uw naaste Kerst. Een warmere, lichtere Kerst.

Desirée van Keulen
(verteller en blogger)
  Desirée van Keulen     10-12-2019 08:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.