Een hart vol verhalen Desirée van Keulen
Een hart vol verhalen Desirée van Keulen
Een hart vol verhalen - voorleesboek voor ouderen
11 Reviews | Review toevoegen
'Een hart vol verhalen, voorleesboek voor ouderen' is een boek met 12 korte verhalen die speciaal voor ouderen met dementie zijn geschreven. De verhalen zijn eenvoudig, maar niet kinderachtig.

Standaard levertijd

binnen 5 werkdagen

€ 19,95
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

| Meer

Inhoud

'Een hart vol verhalen, voorleesboek voor ouderen' is een boek met twaalf verhalen die speciaal voor ouderen met dementie zijn geschreven.


Alle verhalen zijn  uitgeprobeerd bij de doelgroep zelf. De verhalen zijn kort, herkenbaar en sfeervol. Rekening is gehouden met een beperkt kort termijn geheugen. Zo is het aantal personages beperkt, zijn de verhalen cronologisch van opzet en wordt er regelmatig even iets herhaald en samengevat. Er is gestreefd naar een behoorlijke variatie in fysieke omgeving, personages, onderlinge relaties, werk-situaties en seizoenen. De details zijn zo sfeervol dat de verhalen ook interessant zijn voor wie ze niet (helemaal) meer begrijpt of onthoudt.

Een reactie op voorlezen uit ‘Een hart vol verhalen’:
 
"Mw. A. vertelde me dat haar moeder van 93 jaar afgelopen dinsdag heel onrustig en kortademig was. Maar toen Mw. A. begon voor te lezen uit ‘Een hart vol verhalen, werd haar moeder kalm en begon spontaan te vertellen dat zij vroeger ook veel gebreid had, zie het eerste verhaal ‘Opoe breit’. Zij noemde zelf haar oma ook opoe. Veel herkenning dus. En toen werd de ademhaling ook rustiger. het hijgen en onrustig doen was over. Ze kwam helemaal tot rust en zat er ontspannen bij."

Auteur

De auteur, Desirée van Keulen, heeft deze verhalen geschreven op basis van haar ervaringen en opleiding als activiteitenbegeleider in de zorg voor ouderen met dementie. Zij heeft zowel op een dagbesteding, met mensen met een beginnende dementie als met mensen met een gevorderde dementie gewerkt. 

 

Doe de workshop herinneringen ophalen

Aan de hand van fragmenten uit het boek ‘Een hart vol verhalen’ wordt tijdens de cursus de theorie van het ophalen van herinneringen besproken: hoe en waarom. Daarnaast wordt steeds geoefend met de eigen herinneringen van de deelnemers. Ook wordt aandacht besteed aan hoe deze verhalen aangepast zijn voor ouderen met dementie.

Uitvoering

Vierde druk, 2022

Sorteren op:

Review toevoegen
Gerda Bultstra - 29-10-2021 10:33

Mooi boek dat veel herinneringen bovenbrengt onder het voorlezen waar je even op door kunt gaan met de luisteraars.
Omdat de verhalen vrij lang zijn, en er dus tussendoor ook gepraat wordt, vergt het soms wel wat veel van de concentratieboog van mensen met dementie. Een volgende editie mogen de verhalen dus wat korter wat mij betreft.
Maar goed, bovenal ben ik blij met dit boek en is het een echte aanrader!

Leuntje - 13-09-2019 07:25

Mooi boek , goede verhalen met heel veel herkenbare dingen van vroeger. Veel kleine details wat weer gespreksstof geeft in de groep bewoners. Misschien idee om wat meer van zulke boeken uit te geven ?

Femke - 17-06-2019 10:31

De bewoners genieten van de verhalen, geeft een fijn gespreksonderwerp nadien.

Meta van der Woude - 01-02-2019 21:18

Prachtige verhalen die duidelijk geschreven zijn. De bewoners zitten geboeid te luisteren en herkennen zich in de verhalen. Goed boek!

Desirée van Keulen - 06-01-2019 20:26

Beste Jeanette,
Mijn eigen ervaring (als auteur en verteller) is dat de verhalen een goede lengte hebben. Het komt er wel op aan een rustige sfeer en omgeving te creëren en je eigen rust mee te nemen als je vertelt. Ik heb alle verhalen meerdere keren uitgeprobeerd.
Het is ook een beetje wat je van luisteraars verwacht.
Ik geef zelf voorstellingen aan mensen met dementie van 30 minuten ( 2 verhalen achter elkaar), 15 minuten pauze en dan nog een derde verhaal.
Mocht je advies kunnen gebruiken, mail me dan via de Dementiewinkel.
Hartelijke groet, Desirée van Keulen

Jeanette den Ouden - 02-01-2019 13:54

Goedemiddag, de verhalen zijn zeker geschikt voor de doelgroep maar veel te lang. Voor de verteller is dit eveneens niet prettig.

Ina Voskuil - 13-08-2018 16:05

Ik vind het een goed boek. Heb het gebruikt op mijn werk en het noorden uit tot eigen vertellingen van de bewoners.
De levering, die in eerste instantie probleem opleverde, is uiteindelijk goed verlopen. Dit dankzij het juiste initiatief van de kant van de Dementiewinkel, waarvoor nogmaals mijn dank.

Vriendelijke groet, Ina Voskuil.

Zorggroep Idesta - 07-02-2018 16:05

Het boek is zeer goed ontvangen. De bewoners vinden de korte verhalen heel herkenbaar en de handleiding is voor ons als verzorgenden erg handig. Prima aankoop dus.

Marian - 27-05-2017 13:17

Dit is een fantastisch voorleesboek! Ik werk met dementerende ouderen en als ik uit dit boek voorlees is er zĂłveel herkenning. Gesprekken over vroeger komen naar boven en er ontstaat een gezellige, herkenbare sfeer.
De verhalen spelen zich af in de tijd dat de oudere nog jong was, leuk ook dat er af en toe spreekwoorden in de verhalen voorkomen.
Dit boek is een echte aanrader!

Marjan Beekman - de Lange - 06-02-2017 18:44

Het boek hart vol verhalen is enthousiast ontvangen en de bewoners genieten er van weer eens te worden voorgelezen.

Ellis - 27-03-2016 20:17

Leuke verhalen om voor te lezen. Ook leuk per seizoen opgebouwd.

ISBN
978 90 8850 164 7
Auteur
D. van Keulen
Uitgeverij
SWP Amsterdam