Vederlichte voorstelling over contact maken met mensen met dementie
Vederlichte voorstelling over contact maken met mensen met dementie
0 Review | Review toevoegen
Mantelzorgers en vrijwilligers krijgen op speelse, theatrale en muzikale wijze informatie over de problemen van ouderen met geheugenproblemen en handvatten om contact te maken.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
 
Op verlanglijst

Waarom en voor wie

Contact maken met ouderen met dementie wordt door veel mantelzorgers en vrijwilligers ervaren als een uitdaging. Theater Veder heeft een succesvolle methode ontwikkeld waardoor het maken van contact met ouderen met geheugenproblemen op een plezierige manier mogelijk wordt.
 
Tijdens deze voorstelling leert u meer over hoe de Veder Methode u kan helpen wederkerig contact te bewerkstelligen met uw dementerende naaste. De presentatie kan naar wens meer theatrale, muzikale of informatieve accenten hebben. Interactie met het publiek zorgt vaak voor verrassende momenten. 

Achtergrond

De basis van de methode ligt in het maken van een-op-eencontact en afstemming. Het lange-termijngeheugen, wat nog het langst intact is bij ouderen met dementie, wordt aangesproken met liedjes, gedichten, verhalen en attributen uit de tijd dat zij nog jong waren. Dankzij de herkenning die hierdoor ontstaat voelen de ouderen zich weer “thuis”. Het gevoel van vervreemding verdwijnt naar de achtergrond en het zelfvertrouwen wordt versterkt. De ouderen stellen zich hierdoor vaak weer open voor wederzijds contact. 

Op locatie en op maat

De samenstelling van het programma wordt in overleg afgestemd, afhankelijk van het doel en het budget van de opdrachtgever. Een aansluitende workshop behoort ook tot de mogelijkheden. Naar aanleiding van het verwachte aantal deelnemers wordt de behoefte aan technische ondersteuning met geluidsversterking, e.d. besproken. 

Voorbeeld van een programma

Tijdens de inloop wordt het publiek ontvangen door een muzikant en een speler die het publiek op een persoonlijke en theatrale wijze verwelkomen. Vervolgens wordt een film gepresenteerd over de Veder Methode, waarna de presentator de aanwezigen uitnodigt om hierover in gesprek te gaan. Aansluitend speelt Theater Veder een interactieve en muzikale theatervoorstelling waarin herkenbare thema’s soms letterlijk de revue passeren. Ook is het mogelijk om te werken met regietheater. Hierbij wordt een herkenbare situatie uit het dagelijks leven met een persoon met dementie gespeeld door spelers van Theater Veder. Daarna krijgt de zaal de regie en regisseert het publiek acteurs naar de wenselijke situatie.

Theater Veder

Naast voorstellingen gericht op ouderen met dementie, geeft Theater Veder regelmatig presentaties over de Veder Methode bij Alzheimercafés of aan vrijwilligers die verbonden zijn aan een zorginstelling. Veder heeft sinds 2007 op meer dan 300 locaties in heel Nederland huiskamervoorstellingen gegeven in zorgcentra en meer dan 2000 zorgprofessionals getraind in het toepassen van de Veder Methode. Wetenschappelijk onderzoek onderbouwt de positieve effecten van de methode, zowel voor de ouderen als de mensen die met de methode werken. 

Praktische informatie

  • Duur workshop: 2,5 uur
  • Locatie: op verzoek kan de workshop op uw locatie worden gegeven.

Neemt u gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek of een vrijblijvende offerte.

  Meer informatie  

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.