Samenleven met dementie - een praktisch handboek Samenleven met dementie - een praktisch handboek
Samenleven met dementie - een praktisch handboek Samenleven met dementie - een praktisch handboek
Samenleven met dementie - een praktisch handboek
0 Review | Review toevoegen
Een praktisch handboek voor de dagelijkse omgang met dementie. Gericht op een toekomst waarbij méér mensen met dementie gewoon onderdeel van de samenleving blijven.

Standaard levertijd

3 - 5 werkdagen

€ 17,50
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Waarom en voor wie

Het boekje is primair geschreven voor naasten, andere mantelzorgers en vrijwilligers. Het is echter net zo relevant voor professionals. Een praktisch handboek voor de dagelijkse omgang met dementie. Gericht op een toekomst waarbij méér mensen met dementie gewoon onderdeel van de samenleving blijven. Bruikbare tools voor kennis over- en omgang met mensen met dementie.

Inhoud

Dementie is niet eenvoudig te begrijpen. Het is een complexe aandoening van de hersenen. Dat wil niet zeggen dat de omgang met mensen met dementie ingewikkeld hoeft te zijn. De mens met dementie beleeft de wereld om zich heen met vaardigheden en herinneringen die van vroeger zijn. 
Hoe dat werkt en hoe je daarmee het beste om kunt gaan, lees je in dit boekje. Het boekje bevat tevens hele praktische instrumenten om te helpen bij de dagelijkse begeleiding.

De inhoud is gebaseerd op de methode voor zorg en begeleiding bij dementie volgens de Oostenrijkse verpleegkundige professor Erwin Böhm. Die heeft ruim 60 jaar praktische ervaring omgezet in een werkwijze, die in Nederland nu ook voet aan de grond krijgt. Dat is niet op de laatste plaats omdat de methode kansen biedt om met minder zorg, méér kwaliteit te leveren. Dat past bij de exponentiële groei van het aantal mensen met dementie en de actualiteit van schaarste op de arbeidsmarkt. Het sluit ook aan op de geest van het jongste Zorgakkoord.

Het gaat bij dementie vooral om het begeleiden van het dagelijks leven, veel minder om formele ‘zorg’. Als we dat inzien, wordt de druk op de zorg minder klemmend. Als we beter leren hoe de mens met dementie denkt en de wereld om zich heen ervaart, dan kan het begeleiden ook wat minder stressvol worden. Het is een omslag van denken over dementie, die vooral voor naasten en andere mantelzorgers niet vanzelfsprekend is, maar wel de moeite waard. 

Zorgboerderij Giersbergen in Drunen (Nbr) is gekozen als het belangrijkste praktijkvoorbeeld, vanwege de bewezen therapeutische werking van dit dagcentrum. Ruim 40 cliënten per dag krijgen hier de begeleiding die het voor de meesten van hen mogelijk maakt om tot heel diep in dementie verantwoord thuis te blijven wonen. Vanwege de methodische aanpak kan dat met een relatief beperkte personele inzet. Daarmee wordt vooruitgelopen op de toekomst van zorg en begeleiding voor mensen met dementie.

Auteur

Dolf Becx. De auteur heeft de zorg- en begeleidingsmethode volgens de Oostenrijker Erwin Böhm bestudeerd en jarenlang ervaring opgedaan bij diverse dagbestedingen, waaronder Zorgboerderij Giersbergen in Drunen. Bovendien is de auteur mede-initiator van de succesvolle belevingsexpositie Flora Experience, die in 2022 op de Floriade in Almere te zien was.

De schrijver hoopt dat het helpt om de mens met dementie beter te begrijpen en vaker betekenisvolle interactie te ervaren. 

Uitgegeven door de stichting Samenleven met Dementie, die zich inzet voor meer bekendheid over de mens met dementie in onze samenleving. Zorgverzekeraar Univé heeft dit initiatief van harte ondersteund.

Specificaties

  • Aantal pagina's: 94
  • Illustraties: in kleur
  • Gewicht: 207 g
  • Formaat (bxhxd): 15 x 21 x 1 cm 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Boekfilters

Soort publicatie
Informatief
Agenda's en kalenders
Dichtbundel
Ervaringsverhalen
Kijkboek
Kinder- en prentenboeken
Knutselboek
Roman
Tijdschriften
Voorleesboek
Thema's
Activiteiten en beweging
ADL en PDL
Alzheimer
Anneke van der Plaats
Bouwen en inrichten
Cognitieve gedragstherapie
Complementaire zorg
Contact maken
Dag- en tijdsbesteding
Dagelijkse zorg
Diagnostiek
Herinneringen ophalen
Jongdementie
Kleurboek
Leiderschap
Lerend vermogen
Mantelzorgen
Muziek
Omgaan met dementie
Omgaan met levenseinde
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Spiritualiteit
Verstandelijke beperking
Voeding & Diëtiek
Wetenschap
Zingeving
Zintuigen prikkelen
Uitvoering
Hardcopy
E-book

Boekgegevens

ISBN
9789493303126
Auteur
Dolf Becx
Kaft
Paperback
Uitgeverij
Stichting Samenleven met Dementie