* Workshop - Omgaan met dementie en niet begrepen (probleem)gedrag volgens de Brein Omgeving Methodiek™ van Anneke van der Plaats
0 Reviews | Review toevoegen

Na deze workshop kunt u de omgeving van mensen met dementie beter observeren en duiden. U kunt uw eigen gedrag en dat van uw collega's hierin beschouwen en bepalen of interactie moet veranderen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Op verlanglijst
 

| Meer

   Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief   

Intramuraal & Extramuraal

Verder leren

Bij veel professionals bestaat de behoefte om dieper in te gaan op situaties die zij tegenkomen in de zorg en begeleiding van mensen met dementie. Het komt nog regelmatig voor dat iemand zich afvraagt waarom een persoon plotseling reageert zoals hij of zij doet. De gebruikelijke psychologische aanpak biedt vaak nog geen oplossing en soms lijkt sedatie dan de enige weg. Vragen blijven leven, zoals:

 • Hoe reageer ik goed op agressie, onrust, storend gedrag, enz.;
 • Kan het niet anders of beter;
 • Welke invloed heeft de omgeving;
 • Kan ik daar iets aan veranderen;
 • Hoe observeer en bespreek je gedrag van mensen met dementie;
 • Wat gebeurt er eigenlijk in de hersenen van iemand met dementie;
 • Hoe breng ik mijn kennis over op collega’s en mantelzorgers of vrijwilligers.

De Brein-Omgeving Methodiek

Onderzoek heeft aangetoond dat de omgeving waarin iemand met dementie verblijft van grote invloed is op het gedrag van deze persoon. Een niet aangepaste, ongunstige omgeving speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van niet begrepen gedrag. In een aangepaste omgeving zijn vooral gunstige prikkels aanwezig waardoor mensen met dementie de omgeving intuïtief begrijpen. Daardoor vermindert de stress, ontstaat er ontspanning en komt zogenaamd probleemgedrag minder voor.

Globale inhoud

De focus ligt op OMGEVINGSZORG. Wij beschouwen hierbij ook het gedrag van de professional als een belangrijke prikkel in de omgeving van mensen met dementie. Aan de orde komen de werking van de hersenen bij mensen met dementie en de invloed van de omgeving, waaronder bouw & inrichting, werkprocessen, tijdsbesteding en bejegening.

Aan de hand van praktijksituaties krijgt u een beter inzicht in de samenhang tussen interactie met mensen met dementie en hun gedrag. Deelnemers brengen zelf praktijksituaties in. En een aantal kenmerkende gedragingen van mensen met dementie zijn in de workshop opgenomen, zoals angst, agressie, claimen, roepen en dolen.

We delen goede ervaringen en bespreken de mogelijkheden die er zijn om de hulpvrager te ondersteunen bij het in stand houden van zelfzorg en regie. 

Voor wie

Workshop voor professionals intra- en extramuraal die zich verder willen bekwamen in de zorg voor en begeleiding van mensen met dementie. Tenminste een jaar ervaring met deze doelgroep.

Duur van de workshop

De workshop duurt één dag van 9.30 tot 16.30 uur inclusief lunch.

Resultaat

De deelnemers kunnen na deze workshop de omgeving van mensen met dementie beter observeren en duiden. Zij zijn in staat hun eigen gedrag en dat van hun collega’s hierin kritisch te beschouwen en kunnen onderzoeken of de interactie moet veranderen. Zij begrijpen de invloed die van hun eigen gedrag uitgaat en waarom het belangrijk is om dit te bespreken.

Accreditatie

Voor de workshop wordt accreditatie aangevraagd bij V&V. 

In-company

 • De workshop wordt op locatie verzorgd.
 • Max. 16 deelnemers per groep.
 • De training wordt op maat gemaakt. 

  vraag vrijblijvend een offerte aan  

Door het Omgevingszorg Collectief

De docenten zijn lid geweest van het BreinCollectief dat opgericht is door dr. Anneke van der Plaats. Zij is als verpleeghuisarts, wetenschapper, docent en adviseur altijd al een voorloper geweest. Zij heeft in 1983, geheel op eigen kracht, de eerste dagopvang voor ouderen in Nederland opgezet. Het concept is vervolgens overgenomen door het ministerie en is al vele jaren ingebed als voorziening in de zorgverlening. De eerste geheugentrainingen werden door haar, samen met de gerontopsycholoog Ad Nouws, ontworpen en opgezet.

“Vanaf 1970 ben ik werkzaam in de ouderenzorg. Eerst als verpleeghuisarts en daarna als sociaal geriater. De langdurige zorg voor chronisch zieke en hulpbehoevende ouderen heeft mijn grote interesse. De laatste jaren heb ik mij in de beleving van hersenpatiënten verdiept door het bestuderen van de neurowetenschappen. Er ging een wereld voor mij open. Veel van wat wij voor waar aannamen blijkt volledig anders te liggen. Over dit onderwerp heb ik mijn proefschrift geschreven. Uiteindelijk gaat het erom, de leefwereld van de groep ouderen met dementie aan te passen zodat ze zich prettiger voelen. Met leuke dingen natuurlijk! Vaak is de oplossing veel dichterbij dan we dachten. Als je de werking van de hersenen begrijpt, dan kan je bedenken wat ‘gunstig’ is, voor mensen met dementie. Daar hoef je geen neurowetenschappen voor te zijn, iedereen kan dat leren. Deze kennis wil ik graag verspreiden. Mijn werk is nu ook mijn hobby geworden."

De docenten

 • Lida Waterlander
 • Ilja Kuipers
 • Christa Roufs
Wilt u meer informatie over de overige opleidingsmogelijkheden van Omgevingszorg Collectief? De brochure kunt hier downloaden:

   Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief   

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Laatst bekeken producten