Ga vaker naar hetzelfde plekje. Tip van dr. Anneke van der Plaats.

13 vakantietips

Voor mensen met dementie en hun familie kan het heerlijk zijn om er even tussen uit te gaan, om naar geliefde en vertrouwde lokaties terug te keren, of om nieuwe plekken te zien en nog een gevoel van avontuur in het leven te ervaren.

Hoe kan je ontspannen op vakantie gaan? Dementie beïnvloedt mensen heel verschillend en natuurlijk is elke persoon weer anders. Toch hoop ik dat deze basistips voor iedereen waardevol zijn.

1. Een extra paar handen
Vaak is er vooral behoefte aan een extra paar handen. Wanneer je een reis gaat plannen, probeer dan om vrienden en familie te vragen of ze met je mee willen gaan. Als ze niet kunnen, probeer het dan aan een vrijwilliger of een ‘vriendschaps-service’ te vragen. Wanneer geld geen barrière is, dan kan je bij een thuiszorgorganisatie vragen of er iemand is die mee kan voor een week. Mensen die helpen moeten de persoon idealiter wel goed kennen. Als ze dat niet zo is, dan zal hij/zij goed geïnformeerd moeten worden over de persoonlijke behoeften en voorkeuren. 

2. Vraag om hulp
Vraag om assistentie op treinstations en luchthavens. Het feit dat uw 'handicap' niet zichtbaar is, betekent niet dat u niet aanmerking komt voor hulp. Maak dus gebruik van deze hulpdiensten wanneer dat kan. Geholpen worden om naar de eerste plek van de wachtrij te verhuizen kan en enorm verschil maken voor hoe zwaar of gemakkelijk uw reiservaring is. Vraag ook naar de mogelijkheden voor assistentie bij toeristische attracties.

3. Ruim voldoende tijd in om alles te doen
Of het nu gaat om reizen naar uw bestemming, of rond lopen in de tuin van een statig huis. Letterlijk de tijd nemen om aan de rozen te ruiken vergroot het genot!

4. Wees niet te ambitieus
Probeer niet alles of te veel in één dag te doen.

5. Neem regelmatig een pauze
Zorg ervoor dat de bloedsuikerspiegel goed op pijl blijft en dat uitdroging geen probleem is. Dat geeft veel mee energie om ook echt te kunnen genieten. Hartige of zoete snacks als een ijsje kunnen een mooie aanleiding zijn om naar een leuke plek te gaan en even rustig te genieten.

6. Wees goed georganiseerd
Als het kan, zorg er dan voor dat alles goed georganiseerd, geboekt en betaald is voordat je weg gaat. Laat belangrijk zaken niet aan het toeval over, dan kan je vervolgens de leuke dingen over je heen laten komen!

7. Wees positief en vrolijk
Probeer vrolijk te zijn. Zelfs als er iets misgaat, probeer je aan te passen en door te gaan. Laat het je niet ontmoedigen, en ga in plaats daarvan iets anders doen. Leuke dingen zoals legpuzzels, fotoboeken, e.d. kunnen een nuttige afleiding zijn in een moeilijke situatie. Mensen met dementie kunnen zeer gevoelig zijn voor andermans stemmingen en gevoelens, dus probeer geen negativiteit uit te stralen.

8. Zorg voor fysiek comfort
Zorg ervoor dat iemand het niet te warm of te koud heeft en regelmatig de kans krijgt om naar het toilet te gaan – dat vermindert het risico op ongelukjes. Als je geliefde de neiging heeft om in een verkeerde richting af te dwalen, dan is het wellicht handig om een eenvoudige gps tracker met locatiebepaling mee te nemen. 

9. Zoek professionele hulp
Er zijn reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in het ondersteunen van mensen met dementie, zoals Het Vakantiebureau.

10. Een kalm autotochtje kan ontspannend werken
Neem geen drukke weg en ga naar een uitspanning met een ouderwetse outlook en waar iets (bewegends) te zien is. Voorbijkomende auto’s zijn ook interessant. Langdurige autoritten maken moe. Mijn ervaring is dat je ook een middag-dut kunt doen in de natuur, dat voelt heerlijk.
 
11. Ga vaker naar hetzelfde plekje
Wanneer een plekje bevalt, ga er dan vaker heen en ook op dezelfde tijd van de dag: het wordt dan een beetje “jullie” plekje. Maak hiervan een vast uitje. Organiseer ook een vaste stoel/plek op het logeeradres van waaruit Uw familielid steeds hetzelfde uitzicht heeft. .
 
13. Neem eigen dekbed en hoofdkussen mee
Neem als het kan het eigen dekbed en hoofdkussen mee. Denk maar aan jezelf in een hotelkamer waar het vreemde kussen niet lekker ligt of waar het dekbed veel te licht (of te zwaar) is. En wellicht zijn er nog wel andere vertrouwde attributen die je mee kunt nemen.
 
Fijne vakantie!

Opgetekend door Jacqueline Rempt tijdens een interview met dr. Anneke van der Plaats.

Dr. Anneke van der Plaats is sociaal geriater en co-auteur van:
De wondere wereld van dementie
Het demente brein. Omgaan met probleemgedrag
Meer kwaliteit van leven. Integratieve persoonsgerichte dementiezorg
De dag door met dementie
 

 
    05-07-2017 00:00