Door mijn langdurige ervaring en door mijn studie van de neurowetenschappen (moderne Hersenkunde), weet ik dat het gedrag van mensen met dementie afhankelijk wordt van de omgeving. Is de omgeving gunstig voor iemand met dementie, dan is het gedrag óók gunstig. Gunstig betekent een omgeving die aangepast is aan capaciteiten van het demente brein waarvan het geheugen zo’n 50 jaar is terug gelopen. Dus om de omgeving te kunnen herkennen, moeten wij zorgen voor een klassieke inrichting. Je zou het ook  “archetypisch” kunnen noemen, tijdloos of van alle tijden. 

Daar heb je een Dementie-winkel voor nodig, vond ik. En ja hoor, die is er gekomen. Jacqueline Rempt belde mij vier jaar geleden op. Ze had de ervaring met haar moeder opgedaan, dat het moeilijk was om haar bezig te houden. Dat klopt, want wanneer je dementie hebt kun je zelf “geen gedrag meer bedenken” en dan heb je - voor jou - herkenbare attributen nodig die je een tijdsbesteding geven. Vaak zien we bij mensen met dementie een grote verveling, en ze gaan dan zitten slapen of alsmaar rondlopen. Dit tot wanhoop van de familie, verzorgenden en de persoon zelf.

Jacqueline had een succesvolle carrière achter de rug als internationaal en zelfs intercontinentaal marketing manager. Ze wilde met de ervaring die ze heeft opgedaan graag “iets gaan ondernemen wat ertoe doet”, iets wat mensen met dementie blij en tevreden maakt. Ik hoefde daar geen seconde over na te denken: dé kans voor de Dementie-winkel. Jacqueline heeft alles in huis dat daarvoor nodig is en de winkel bestaat nu al weer 3 jaar. Gefeliciteerd!

In de webwinkel kunt U rond kijken en U ziet daar zeer verschillende dingen die kunnen helpen het gedrag van iemand met dementie te “normaliseren”.  Voor verschillende gedragingen kunt U zien wat U in de winkel kan kopen om: nachtelijke onrust te voorkomen door mooie projecties op de wand of het pafond, de strakke witte muren op te sieren met taferelen van vroeger, zelf weer te kunnen eten met aangepast bestek, te knuffelen met een babypop waarvan de mensen met dementie zelf zeggen: ik weet wel dat het een pop is, maar ik vind hem zo lief!   

Zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan en ik kan U zeggen dat U er zelf óók creatief van wordt. Kijk in de Dementie-winkel. Het is voor mensen én vooral ook de mantelzorgers een waar avontuur om daar rond te kijken en te zien wat geschikt zou kunnen zijn voor “hun” persoon met dementie.

Je moet ook leren een beetje “out of the box” te denken en leren te zien wat mensen met dementie leuk vinden en ze iets te kunnen geven waar ze - soms heel intens - mee bezig kunnen zijn. En probeer vooral te kijken of zij het leuk vinden. Zie hoe iemand kan genieten van wandelen met de pop in de kinderwagen. Je moet soms even over een drempel. Want van het gezicht van iemand met dementie kun je direct “aflezen”: leuk of niet leuk. Zij kunnen alleen maar eerlijk zijn over wat zij voelen.

We willen het demente brein “pleasen”. Dat is de doel waarnaar we streven. Ga eens rondkijken in de Dementie-winkel. U zelf kunt er ook nog veel van opsteken. En ziet U door de bomen het bos niet meer, bel dan met Jacqueline.

dr. Anneke van der Plaats

Zij is sociaal geriater en co-auteur van:
De wondere wereld van dementie
Het demente brein. Omgaan met probleemgedrag
Meer kwaliteit van leven. Integratieve persoonsgerichte dementiezorg
De dag door met dementie
 
 

    11-06-2017 00:00