Een pil tegen roepen - Feiten en fabels rond psychofarmaca in de ouderen- en gehandicaptenzorg.
Anne-Mieke den Ouden & Jeroen Schumacher - Vilans


Die pil is van ons allemaal

‘Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid’

Albert Einstein

Dit boekje roept op tot actie. Het staat vol met alledaagse verhalen over ouderen en mensen met een beperking met onbegrepen gedrag. Lees hoe hun verzorgenden, artsen, persoonlijk begeleiders en psychologen - vaak met een simpele ingeving - dat gedrag proberen te begrijpen en zo het verschil voor hen maken.

Dit boekje is ook een aanmoediging voor de vele medewerkers in de zorg die met een ongelofelijke volharding en precieze observaties mensen soms letterlijk weer in beweging krijgen. Zij helpen hun cliënten te ontsnappen uit de chemische fixatie door pillen en druppels die niet - of vaak juist veel meer - doen wat we ervan verwachten.

Laat het helder zijn: psychofarmaca is soms een zegen. Maar dan wel graag op basis van een adequate medische diagnose en een duidelijk behandelplan. Evenzo klaar als een klontje zijn de heftige bijwerkingen. Exelon wordt voorgeschreven om iemand met beginnende dementie van hallucinaties af te helpen. Maar één van de bijwerkingen van het middel is... juist ja, hallucineren. Waarmee het voor psychofarmaca zo typerende gevaar ontstaat dat oorzaak en gevolg door elkaar gaan lopen.

Geen makkelijke materie dus en een grote uitdaging voor een zorgteam. Want hoe houd je je kennis rond signaleren, het stellen van de diagnose en evalueren van de aanpak up to date? Je kennis van medicatie, hun werking en bijwerkingen? Hoe onderhoud je een professionele relatie met cliënt en familie zodat je hun ervaringskennis en observaties mee kunt nemen in de afwegingen? Met kennis van alternatieven, het belang van bewegen en een zinvolle dagbesteding.

De belangrijkste competentie is nieuwsgierigheid. Dit boekje wil het vermogen aanwakkeren telkens opnieuw fris en open te kijken naar complexe zorgsituaties met onbegrepen gedrag. Want een pil tegen roepen bestaat niet. Wel uitgekiend teamwork en intensieve samenwerking met cliënt en verwanten om samen te ontdekken waar dat roepen vandaan komt. Dat vereist initiatief en leiderschap van die ene collega, acceptatie van het team om routines te doorbreken en ruimte van het management om dingen uit te proberen.

Vandaag is het de arts, morgen de stagiaire-verzorgende en overmorgen, dan ben jij het die het verschil maakt. Die pil is van ons allemaal.

Lees het boekje

Anne-Mieke den Ouden & Jeroen Schumacher
 

    25-04-2017 00:00