Masterclass & Train de trainer - Mondzorg en mondverzorging bij ouderen met dementie | Voor verpleegkundigen Masterclass & Train de trainer - Mondzorg en mondverzorging bij ouderen met dementie | Voor verpleegkundigen
Masterclass & Train de trainer - Mondzorg en mondverzorging bij ouderen met dementie | Voor verpleegkundigen Masterclass & Train de trainer - Mondzorg en mondverzorging bij ouderen met dementie | Voor verpleegkundigen
Cursus - Mondzorg & Mondinspectie | Verzorgenden nivo 3 (3x3 uur)
0 Review | Review toevoegen
Module mondinspectie en -verzorging voor Verzorgenden in verpleeghuis of thuiszorg (niveau 3). Motiveert om monderverzorging onderdeel te maken van ADL. Gerichte mondinspectie is belangrijk onderdeel.

Standaard levertijd

Zie data

€ 295,00
Prijs per stuk
 
Op verlanglijst

Waarom en voor wie

Deze module is ontwikkeld voor verzorgenden. Doel is om verzorgenden te motiveren om mondverzorging een onderdeel te laten zijn van de dagelijkse zorg (ADL). Hierbij is de mondinspectie een belangrijk onderdeel. Een gerichte mondinspectie kan een goede leidraad zijn voor een goede mondverzorging.

Mondverzorging is niet makkelijk en zeker niet bij mensen met dementie. Veel zorgverleners weten vaak niet  hoe je mensen het beste kunt benaderen bij het verlenen van mondzorg, zijn niet goed bekend met “hoe een mond eruit ziet” en hoe je de verschillende tandheelkundige voorzieningen kunt reinigen. Niet zelden schiet de mondzorg er daarom bij in. Met nare gevolgen zoals ontsteking van het tandvlees, ontstaan van cariës en invloed op de algehele gezondheid. Denk aan verhoogd risico op longontsteking, diabetes , reumatische artritis en hart en vaatziekten.

   Aanmelden    

Hoofddoel: Verzorgenden motiveren om mondverzorging een onderdeel te laten zijn van de dagelijkse zorg (ADL). Ook worden tools aangereikt om de mond te inspecteren. 

Inhoud

Onze jarenlange ervaring in veel verpleeg- en verzorgingshuizen vormt de basis voor deze module. De verzorgenden zijn de belangrijkste mensen die bij uitstek dagelijks mondverzorging kunnen aanbieden en dit tot een onderdeel kunnen maken van de dagelijkse zorg. Om mondverzorging een vast onderdeel te kunnen maken van de dagelijkse verzorging is het belangrijk dat zij de benodigde kennis en kunde op kunnen doen. 

Deze module is ontstaan omdat de ervaring leert dat het voor verzorgenden, verpleegkundigen en mantelzorgers moeilijk is om een mond goed te verzorgen. Een gerichte mondinspectie kan een leidraad zijn voor een goede mondverzorging. 

Onderwijsvorm

Tijdens de bijeenkomsten is er veel interactie en de module bestaat uit verschillende onderwijsvormen zoals theorie, praktijk, train de trainers, casuïstiek, uitvoeren van opdrachten en veel gelegenheid voor het stellen van vragen. 

Ook In-Company

Het is ook mogelijk om de training op uw eigen locatie te organiseren.

  Vraag vrijblijvend een offerte aan  

Programma 

  • Dagdeel 1    De gezonde en de ongezonde mond; de functie van de mond. Mondinspectie met licht en mondspiegeltje en de mondgezondheid in kaart brengen.   
  • Dagdeel 2    Ongezonde mond, mondverzorging in makkelijke en moeilijke situaties, mondverzorging van protheses; frame-protheses, gedeeltelijke protheses, kronen en bruggen, implantaten.  
  • Dagdeel 3    Ziekten in relatie tot mondgezondheid en casuïstiek  

Docenten

Wil Pelkmans – Tijs, mondhygiënist en docent mondzorgkunde. 
Medeauteur van de landelijke richtlijn mondzorg voor ouderen. Het was haar  opgevallen dat de zorg in verpleeghuizen over het algemeen prima is, maar dat er weinig aandacht was voor mondzorg . Terwijl een goede mondhygiëne belangrijk is voor de gezondheid en kwaliteit van leven. Nadat zij 35 jaar docent is geweest bij de opleiding mondzorgkunde in Nijmegen heeft zij  trainingen ontwikkeld voor de mondverzorging in verpleeghuizen, die inmiddels in meer dan 50 verpleeghuizen zijn toegepast.

Nanette Zegelaar Vertin, mondhygiënist en docent mondzorgkunde.
Al ruim 30 jaar mondhygiënist en gaf les aan de Opleiding voor Mondhygiënisten in Amsterdam en Nijmegen. Ook heeft zij jarenlang mede de bij- en nascholingscursussen voor mondhygiënisten in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten verzorgd. Momenteel verzorgt zij scholingen, geeft advies bij het implementeren van de mondzorg in verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties en werkt als ambulante mondhygiënist in Kennemerland. 

Praktische informatie

  • Lesrooster:  Dinsdag 28 maart, 18 april 2023 en derde bijeenkomst in overleg 
  • Aantal effectieve lesuren: 9 uur 
  • Locatie: Midden van het land 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Soort educatie
Cursus en opleiding
Geaccrediteerd
Lezing
Workshop en training
Webinar
Doelgroep educatie
Zorgprofessionals
Particulieren
Onderwerp van educatie
Activiteit stimuleren
Anneke van der Plaats
Aromazorg
Beweging stimuleren
Brein Omgeving Methodiek
Clownerie
Communicatie
Complementaire zorg
Contact maken
Cursus op maat
Dag- en tijdbesteding
Depressie bestrijding
Herinneringen ophalen
Intimiteit & seksualiteit
Leefomgeving inrichten
Lerend vermogen
Mantelzorgers betrekken
Massage en aanraking
Mondzorg
Muziek & zang
Omgaan met dementie
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Prettiger thuiswonen
Probleemgedrag
Psychogeriatrie en geriatrie
Simulatie van beperkingen
Slapen
Snoezelen
Stress en overbelasting
Voeding en diëtiek
Voorlezen en vertellen
Werk-leefprocessen en bejegening
Wet Zorg en Dwang