Dame smelt! Ja echt! Dat stond in de krant, volgens een gedicht van Annie M. G. Schmidt tenminste. Juffrouw Scholten is namelijk gesmolten. Dat was omdat ze was gaan zitten, in de hitte, midden op de Dam…

De zomer is er weer. Dit jaar met een voor de natuur onwenselijke hitte en droogte. Hoewel, ook voor mensen is deze hitte en droogte niet altijd even goed. Vooral niet als je een baby’tje bent of een hoogbejaarde of als je ‘patiënt’ bent. 

Terwijl gezonde mensen zich aanpassen en uitkijken naar de avonturen die hun vakantie zal brengen, kan de zomer voor hoogbejaarden erg pittig zijn. Oppassen dat je voldoende drinkt, zonnehoed op, in de schaduw blijven, niet op het heetst van de dag naar buiten, je tempo aanpassen, zorgen dat je niet verbrandt…

Voor wie kampt met de ziekte dementie is het allemaal nog eens extra lastig. Want hoe onthoud je dat je voldoende drinkt? Kun je de zonnebrand wel vinden? En wat moet je ook alweer doen als je door ouderdom dunnere huid rood verbrand is? Eigenlijk heb je iets of iemand nodig die mee oplet.

Vroeger ging je naar de Veluwe. Heerlijk koel dat bos. Maar… de suggestie van koelte door middel van een fotopaneel met een bos erop, dat helpt ook al. Juist mensen met dementie zijn zeer gevoelig voor suggestie! In dit geval een pluspunt.

Hmm. Met vader en moeder ging je in de zomervakantie na een picknick in het bos een ijsje kopen. Heerlijk. Je wist het niet, maar een ijsje was lekker én het zorgde voor vocht. Ach, als kind rende je gewoon rond of je spetterde wat in het Veluwemeer. Nu moet je daar niet aan denken. Maar wat doe je dan? Wachten tot de hitte over is?

Het is heerlijk als iemand een cd voor je opzet, waarnaar je rustig kan luisteren. Iets bekend, het hoeft niet allemaal nieuw en anders. Of iemand met een goede stem leest je de krant voor en pikt er precies die berichten uit die jou interesseren! Of ze komt met een verhaal over de zomers van vroeger… Je partner begint opeens een gedicht te declameren over een mevrouw die midden op de Dam ging zitten en smolt als een pakje boter. Jullie moeten er samen om lachen. Nee, dat moet je dus niet doen: midden op de dag op een plein gaan zitten! Liever dat beschutte plekje achter in de tuin.

En als een van de kleinkinderen, net terug is van vakantie, dan kleur je lekker mee! Even later bekijk je samen de foto’s op, hoe heet zo’n ding ook alweer?  Heel anders dan die kiekjes van vroeger. “Kiekjes? Wat zijn dat opa?”

Ik wens u een ontspannen zomer!

Desirée van Keulen
Het Verhalenrijk
  Desirée van Keulen     18-07-2018 10:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.