* Cursus - Familieparticipatie volgens de Brein-Omgeving Methodiek van Anneke van der Plaats - In Company
1 Reviews | Review toevoegen

U leert hoe u volgens de Brein-Omgeving Methodiek mantelzorgers, verwanten en vrijwilligers kunt betrekken bij de zorg en begeleiding van mensen met dementie.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
Op verlanglijst
 

| Meer

   Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief     

Niet zomaar ‘n helpende hand 

Volgens de inzichten van dr. Anneke van der Plaats

Onderzoek leert ons dat het betrekken van familie, vrienden en informele zorgverleners bij de zorg en het dagelijks leven van iemand met dementie een positieve impact heeft op het gevoel van welbevinden. Echter, familieparticipatie in de zorg voor mensen met dementie is niet ‘zomaar even helpen’.

Mantelzorgers, verwanten en vrijwilligers vinden het vaak niet gemakkelijk om ondersteuning aan te bieden omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten en velen ook onzeker zijn over hoe ze het beste met iemand om kunnen gaan. Dus stellen zij zich regelmatig terughoudend op.

Het is daarom belangrijk om hen bewust te maken van de beleving van mensen met dementie zodat zij zich de kunst eigen kunnen maken om steeds weer aansluiting te vinden bij de mogelijkheden van het brein van deze mensen. Professionals moeten deze kloof overbruggen. Zij voelen zich echter vaak onzeker over de manier waarop dat kan. De cursus Familieparticipatie helpt professionals deze rol beter in te vullen.

Resultaat

U kunt de omgeving en het gedrag van iemand met dementie beter observeren en duiden. U bent daardoor instaat om op een effectievere manier zorg aan te bieden. Doordat u het gedag beter begrijpt, weet u wat er gedaan kan worden om het gevoel van welbevinden bij mensen met dementie te vergroten. U heeft een plan gemaakt om familie en vrijwilligers meer te betrekken bij de zorg en begeleiding van de doelgroep.

Voor wie

Voor professionele verzorgers en begeleiders van mensen met dementie en hun managers en voor medewerkers welzijn, zowel intramuraal als extramuraal. Deelnemers aan deze cursus zijn tenminste twee jaar werkzaam in de psychogeriatrische zorg en hebben ruime ervaring in de omgang met mensen met mensen met dementie. 

Globale inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende leerinhouden aan de orde:

  • Kennis van de werking van gezonde hersenen en van de hersenen van mensen met dementie;
  • Leren om deze kennis over te dragen op mantelzorgers, verwanten en vrijwilligers;
  • Creëren van een wij-gevoel in de zorg voor deze doelgroep;
  • Maken van een plan van aanpak voor de eigen werksituatie.

Door het Omgevingszorg Collectief

Het Omgevingszorg Collectief is een samenwerkingsverband van deskundigen uit diverse disciplines die ‘Hersenkunde’ toepassen in de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn voor mensen met dementie en NAH. De Brein Omgeving Methodiek, die ontwikkeld werd door dr. Anneke van der Plaats, is een zéér grote inspiratiebron. Haar visie op Omgevingszorg wordt in de Zorgstandaard Dementie van harte aanbevolen. Alle opleidingen en cursussen van Omgevingszorg Collectief zijn in de loop der jaren door onze experts ontwikkeld.

Brein-Omgeving Methodiek

De opleidingen en cursussen zijn gebaseerd op belangrijke nieuwe inzichten uit de neuro-wetenschappen. Op basis hiervan heeft dr. Anneke van der Plaats de Brein-Omgeving Methodiek ontwikkeld. Mensen met dementie reageren vaak impulsief, niet weldoordacht. Het gedrag wordt sterk afhankelijk van 'De Omgeving’. Een niet aangepaste, ongunstige omgeving speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van niet begrepen (probleem)gedrag. In een aangepaste omgeving krijgen mensen met dementie vooral gunstige, doelgerichte prikkels aangereikt waardoor zij de fysieke omgeving en de dagelijkse gang van zaken intuïtief kunnen begrijpen. Daardoor vermindert de stress en kunnen zij zich meer adequaat en genormaliseerd gedragen. Het ligt dus voor de hand dat in de gezondheids- en welzijnszorg de ambitie groeit om te werken aan een optimale woon-leefomgeving voor mensen met dementie. 

De methodiek helpt deelnemers aan de cursus om systematisch de omgeving van mensen met dementie te observeren en na te denken over verbeteringen die in deze omgeving kunnen worden aangebracht om het woon- leefklimaat af te stemmen op de behoeften van deze doelgroep.

Onder de omgeving verstaan wij

  • De bouw en inrichting van de woon-leefomgeving;
  • De manier waarop hulp, zorg en begeleiding wordt geboden;
  • De tijdsbesteding. 
Voor meer informatie over de methodiek en een folder met een overzicht van overige opleidingen: zie de bijlagen.

Cursusduur

De cursus duurt 6 dagdelen, 2 hele dagen en 2 halve dagen. 

Toetsing en certificering

De opleiding bestaat uit drie fases die worden afgesloten met een toetsmoment.

Accreditatie

De opleiding wordt geaccrediteerd door V&V en het Registerplein.

Kosten

Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Locatie - In-company

De cursus wordt bij max. 16 deelnemers op de eigen locatie verzorgd. 
Tegelijkertijd kunt u ook mantelzorgers, verwanten en vrijwilligers een Basisworkshop van 1 dag aanbieden om de betrokkenheid en vaardigheid te vergroten.

  vraag vrijblijvend een offerte aan  

Wilt u meer informatie over de overige opleidingsmogelijkheden van Omgevingszorg Collectief? De brochure kunt hier downloaden:

   Download Brochure opleidingen Omgevingszorg Collectief   

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Anoniem - 14-01-2018 14:27

Mooie cursus met veel hersenkunde wat van belang is voor famiparticipatie. Uitleg over de win/win en natuurlijk.praktische opdrachten en feedback om mee te nemen voor mooie eindproducten.

Laatst bekeken producten