Zoek de zon op! Het is weer zo. De vakantie slaat toe. Is dat fijn? Ja, als je onbekommerd op vakantie kunt. Maar voor mensen die een partner, of ouder met dementie hebben, kan de vakantietijd wel eens helemaal niet zo fijn zijn.

Ga maar na: je schilderjuf gaat drie weken met zomervakantie. Je kinderen zitten in Canada en komen nu dus helemaal niet langs. Je vertrouwde thuiszorghulp zit in Spanje. Je krijgt wel iemand anders, maar die moet je weer inwerken. Om nog niet te spreken van je eigen huisarts: vier weken Sri Lanka. Zucht, vakantie… Je zou er ook wel eens helemaal uit willen, maar hoe?
En dan nog: je partner. Wil en kan hij / zij met vakantie? Raakt zij niet vreselijk in de war als jullie naar Zwitserland gaan? Helpen bij het inpakken, het autorijden, het zit er allemaal niet meer in …

Mensen met dementie en hun familie en vrienden hebben misschien niet per se behoefte aan vakantie, maar wel aan het vakantiegevoel! Ontspanning, afleiding, niets hoeven, lekker zorgeloos… Ja, wat zorgeloos?

Kom mee, naar buiten!

Met enig zoeken valt er echt  wel wat leuks te organiseren dat mogelijk voor iedereen fijn is.
Zo is er Het vakantiebureau: weg met de persoon met dementie voor wie je zorgt en dan ter plekke de zorg kunnen overlaten aan ervaren vrijwilligers. Je kunt alleen op stap, je kunt met je moeder die aan het dementeren is op stap, je kunt met een lotgenoot op stap of lekker een dik boek lezen zonder dat die lieverd iedere keer iets vraagt.

Natuur ligt in dromen verzonken

Maar misschien is rust wat u beiden het meeste nodig heeft? Dineren op een vertrouwd terrasje of in eigen achtertuin. Samen naar de sterren staren… En als u geen tuin heeft,  dan schept u de sfeer van een tuin. Een bloemetje op tafel, een tuinpuzzel voor uw vader en helemaal geen haast. Of foto’s kijken van vroegere vakantie.  Als u geen albums heeft met vakantieherinneringen, dan kunt u een vakantiealbum maken met zomerliedjes, foto’s van bloemen, aardbeien en het achterkleinkind in een peuterbadje. Wellicht heeft u wel een slimme kleindochter die het voor u maakt!

Door de bossen door de heide

Of zou u samen een fietstocht willen maken langs vertrouwde plekjes? Er zijn tegenwoordig zoveel speciale fietsen. Nu zijn dat nogal bedragen… Maar soms hebben verpleeghuizen er een in hun bezit. Ga er eens praten. Woont u in de buurt van Amersfoort, dan kunt u zelfs een fietsmaatje in huren!

De paden op, de lanen in

Wellicht wilt u dat uw naaste gewoon weer eens veilig op pad kan. Al is het maar een blokje om. Zo veilig dat u zelf met een gerust hart thuis kan blijven…

Wat als…

En wat als dat allemaal niet kan? Dan trakteert u op een gigantisch ijsje. IJs hoorde vroeger altijd  bij de zomer.
Ik wens u een smakelijke en vooral ontspannen zomer toe!

Desirée van Keulen
spelontwikkelaar, blogger en verhalenvertelster
  Desire van Keulen     05-07-2017 16:09     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Anne Gaillet -  13-07-2018

Fijn, een ijsje. Ik kikker al helemaal op van het idee. Ben vandaag 5 lange uren van huis geweest om met mama naar de tandarts te gaan en te horen te krijgen dat ze daar niets voor haar kunnen Doen. Een ijsje heb ik wel verdiend ??