Wie jarig is trakteert! De Dementie-winkel.nl is jarig en wie jarig is trakteert! Nu is leven met dementie allerminst een feestje, maar… u en ik kunnen wel samen voor meer feestelijke momenten zorgen voor onze dierbaren die dementeren. Dat is gemakkelijker met cadeautjes en diensten die speciaal voor deze kwetsbaardere mensen zijn bedoeld.

Onze regering heeft, na structurele bezuinigingen op allerlei vormen van zorg, de langdurige zorg getrakteerd op een eenmalige gift: het project ‘Waardigheid en trots’. Deze gift heeft tot doel de langdurige zorg (denk bijvoorbeeld aan de verpleeghuis-zorg) te verbeteren en te behouden.

Binnen dit project wordt ook gewerkt aan een ‘dementievriendelijke samenleving’ waar de hele maatschappij aan kan bijdragen. Genoemd wordt dan bijvoorbeeld dat de buurman uw verwarde vader helpt als hij de bus neemt naar ‘Nergenshuizen’. Nu is dat nog wel te doen, maar op een dag heeft uw familielid of vriend toch echt specialistische zorg nodig die de buren niet kunnen bieden. Of deze gift voldoende is en bij de juiste mensen terecht komt, dat moeten we dan maar hopen!

Ondertussen gaan we hopelijk niet bij de pakken neerzitten. Dat helpt namelijk niet. Er komen steeds meer dementievriendelijke producten en diensten op de markt! Snuffel eens of er iets voor uw dierbare bij is dat hem of haar waardig is en dat u met trots kunt geven.

Wat past er bij uw geliefde? Houdt hij van muziek? Dan misschien een cd met klassieke muziek of met bekende liedjes? Of als uw man in een instelling woont, wilt u misschien wel zijn hele afdeling of het hele huis trakteren op een optreden?

Of, als u het maar niets vindt dat uw moeder de hele dag zit te zitten, dan wilt u misschien wel samen een balspel doen? Beter wellicht dan een speelbal zijn van de zorg die zoekt naar tijd voor een spelletje. Of gaat u samen met andere mantelzorgers een beweegbox-cadeau doen aan de huiskamer waar u moeder zit (te zitten…)? Dat is voor velen bewegen op maat, want aan tafel!

Als uw jarige nog maar heel weinig kan, dan wilt u misschien wel iets wat hij of zijn in de rolstoel kan ‘doen’ dat geen eisen meer stelt, maar hem of haar wel wat laat beleven.  Een pop op schoot of een fruffel… Hè??? Ja, een ‘fruffel’ waarmee gefriemeld en geknuffeld kan worden. Dat is niet beneden iemands waardigheid als het past bij de mate van dementie die iemand heeft. Of zou u willen dat uw tante met rolstoel en al nog een bioscoopje kan pikken? Sommige verpleeghuizen hebben een kleine bioscoop waarin non-stop een rustgevende natuurfilm draait. Deze mensen eens lekker zintuiglijk verwennen is ook een mooie gift! Het kan ook zijn dat liefdevolle aanraking een van de laatste genoegens is die u cadeau kunt doen.

Oh, uw vader was een notoire kletskous? Ook voor mensen met spraakwater is er van alles te geven wat bij hen past. Praten over een verhaal dat u voorlas met gesprekstips, foto’s met voorwerpen van vroeger waar uw vader nog van alles van weet… Voor mantelzorgers en zorgkrachten is er een boek met tips dat het gemakkelijker maakt om met mensen in dementie in gesprek te gaan over hun leven. Laat ze vertellen!

Hopelijk gaat de tijd dan ook wat gemakkelijker en ziet u op de kalenderklok van uw partner dat de middag voorbij is gevlogen! Zo maken we met zijn allen onze samenleving dementie-vriendelijker.

Desirée van Keulen, verteller, blogger en spelontwerpster.
  Desire van Keulen     10-06-2016 18:48     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.