DVD Vroeger - Op en rond het Spoor
DVD Vroeger - Op en rond het Spoor
0 Reviews | Review toevoegen
De dvd Op en rond het spoor – Stoom neemt u mee terug naar de tijd waarin de stoomtrein nog een alledaags verschijnsel was.

Standaard levertijd

3-5 werkdagen

€ 19,99
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

| Meer

De dvd Op en rond het spoor – Stoom neemt u mee terug naar de tijd waarin de stoomtrein nog een alledaags verschijnsel was. De films Stoom over Holland en Stoomtractie bij de Nederlandsche Spoorwegen 1947-1957 tonen u de geschiedenis van de stoomtrein in een notendop.

In september 1931 bracht de Engelse locomotiefliefhebber H.J. Stretton-Ward een bezoek aan Nederland. Gedurende een week maakte hij, steeds vanuit Amsterdam, treinreizen naar stations en locomotiefdepots. Met zijn 16mm filmcamera legde hij alles vast, niet alleen locomotieven maar ook landschappen en stadsbeelden. Dit resulteerde in zijn unieke film Stoom over Holland die een enorme verscheidenheid aan locomotieven toont, zowel gloednieuwe stoomlocs als antieke machines uit de negentiende eeuw.

De eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog was de stoomlocomotief nog heer en meester bij de Nederlandse Spoorwegen. Veel tijdens  de oorlog beschadigde locomotieven werden opgeknapt en het locomotiefpark werd uitgebreid met nieuwe locs uit Zweden, Engelse oorlogslocomotieven en tweedehandsjes uit Zwitserland. Vanaf 1950 moest het stoompaard steeds meer terrein afgeven aan elektrische collega’s. Toch is er af en toe nog een Koninklijke trein te zien met twee glimmend gepoetste 3700’den als trekkracht. De film Stoomtractie bij de Nederlandsche Spoorwegen 1947-1957 laat het allemaal zien en eindigt met beelden van het laatste stoomjaar in kleur.

Op de dvd bevinden zich enkele pdf-bestanden: achtergrondinformatie, een overzicht van NS-stoomlocomotieven en een kaart van het Nederlandse spoorwegnet anno 1930. Deze pdf-bestanden zijn enkel via een computer te raadplegen.

Samenstelling en montage: Ton Pruissen

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Soort film
Documentaire
Komedie
Onderwijs en instructie
Ontspanningsbeelden
Thema
Bert Haanstra producties
Dagelijks leven
Dementie
Feestdagen
Het Koninklijk Huis
Hollandse ambachten
Koloniaal Nederland
Muziek
Natuur en landschappen
Ontspanning
PDL
Religie
Spoorwegen
Sport
Technologie
Theater Veder
Tweede Wereldoorlog
Uw jaar in beeld