Vervul zo nu en dan hun liefste wensen Ik heb me er wel eens aan gewaagd: in een verpleeghuis vragen naar liefste wensen. Dat was op een ‘verwendag’. Een opmerking is me heel erg bij gebleven. Het antwoord van een verzorgende: ‘Dat wil jij helemaal niet weten!’ Nou, dat wou ik natuurlijk wel. De toon was zo suggestief dat ik wel vermoedde waar zij op zinspeelde.

‘Wat is uw liefste wens?’, kan een pijnlijke vraag zijn. Want vaak roept die vraag onmiddellijk het besef op dat die meest dierbare wens, toch niet vervuld kan worden. Dus… dan maar niet vragen?

Toch maar wel, want hoe kun je tegemoet komen aan wensen waarvan je niet weet dat ze bestaan? Vragen kan wel, maar met de tact en moed om de behoefte achter de onvervulbare wens expliciet te erkennen: ‘Ja, wat zou dat mooi zijn, als dat nog eens kon…’

Maar hé, misschien leven er ook wensen die wel te vervullen zijn. Kleine dierbare genoegens waaraan tegemoet gekomen kan  worden. Nog eens een lekker gebakken eitje met spek… Zo klein kan het zijn. Maar de vervulling van zo’n kleine wens is groots. De vervulling van die wens brengt een onuitgesproken boodschap over: ‘Ik heb je gezien; ik heb echt naar jou geluisterd’.

Nu de Dementie-winkel jarig is (hij wordt vier), kunnen sommige wensen voor uw geliefden gemakkelijker worden vervuld. So wie so kunt u door rond te snuffelen in de webshop op ideeën worden gebracht. U kijkt rond en denkt: ‘Ik wist niet dat dat bestond! Een schilderij maken van de zee, simpelweg met wat water. Harmen heeft nog nooit een kwast vast gehouden, maar hij was dol op de zee.’  En dat brengt u op een ander idee: ‘Misschien is er nog wel meer over de zee te vinden…’ In het zoekvenster vult u het woord ‘zee’ in. En ja, er is meer:

De geur van de zilte zee en uh… een boek ‘De neus als gids, grappig ; een DVD van een wandeling langs het strand met passende muziek (misschien ook wel fijn voor u zelf?); of een weergaloos mooie foto van de zee voor de huiskamer waar uw man woont waarvan de hele afdeling opklaart…

Bovendien: wie jarig is… trakteert! Er zijn daarom op dit moment tal van producten en diensten gratis of met korting te krijgen. Daardoor kan de vervulling van een wens dichterbij komen.
De leveranciers van de Dementie-winkel.nl zijn mensen die niet alleen deskundig zijn maar ook het hart op de goede plaats hebben!

Neemt niet weg dat er soms behoeftes leven bij mensen met dementie en hun naasten of verzorgenden die alles behalve eenvoudig te vervullen zijn. Er zijn mensen met dementie die zulk complex gedrag vertonen dat je er wel eens een deskundige bij zou willen halen. Een persoonlijk consult. Het goede nieuws is dat die mensen bestaan!

De Dementie-winkel.nl heeft een hele waslijst aan diensten in het aanbod staan. Van de Oranje Man (in en oranje pak!) die zingt over het vervullen van liefste wensen tot workshops hoe u beter contact krijgt met mensen met dementie… En is dat niet een van uw allerliefste wensen?

Desirée van Keulen

verhalenvertelster, auteur en spelontwikkelaar
  Desire van Keulen     10-06-2017 15:04     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Desire van Keulen -  20-06-2018

Beste mevrouw Groenendaal, U heeft gelijk. Deze blog met deze suggesties is voor mensen met een minder diepe dementie dan uw partner! Het is heel moeilijk als een partner niet meer kan aangeven wat hij zou willen. Geen besef meer heeft van wie je bent, of je komt of gaat... Je wilt zo graag 'iets doen', 'iets geven'... En waar blijft dat wat voor iemand doet, als jij dat niet meer ontvangt of lijkt te ontvangen? Als u man nog wil eten, dan geniet hij daar misschien nog van... U weet waarschijnlijk wat hij vroeger lekker vond? Ook al eet hij 'alles', is dat misschien toch plezieriger voor hem? Een blog heeft altijd maar een beperkte reikwijdte. Misschien sluit deze blog die ik eerder schreef beter bij uw situatie aan? https://www.dementie-winkel.nl/Er-zijn Veel sterkte en moed gewenst! Desire van Keulen

 T. Groenendaal -  19-06-2018

Gefeliciteerd en blijf vooral doorgaan. Het is allemaal heel mooi, maar dit gaat over mensen die nog kunnen aangeven wat ze zouden willen. Of die het beseffen dat ze iets missen. Of die iets aangereikt krijgen dat ze herkennen. Mijn man zit in een rolstoel met een body belt. Weet niet wie ik ben, weet niet of ik kom of weer wegga. Eten is alles wat hij nog wil. Of het een boterham met kaas of jam is, of een pannenkoek of patat. Hij vindt alles lekker en eet het allemaal op. Dus heel dubbel allemaal.

 Dementie-winkel.nl -  12-06-2017

Inderdaad een superblog weer! Hartelijk dank voor de felicitaties!

 Desire van Keulen -  12-06-2017

Tsjonge, wat heb ik weer een goede blog geschreven voor de verjaardag van de Dementiewinkel :-))). Van harte gefeliciteerd met de derde verjaardag en dat er maar veel allerliefste wensen vervuld mogen worden. Desire