Francien van de Ven werkt al ruim tien jaar, met passie, in de begeleiding voor mensen met dementie. Ze geeft regelmatig rondleidingen op zorgboerderij Ouderenlandgoed Grootenhout (in Mariahout) en deelt haar expertise ook tijdens lezingen aan bestuurders en verzorgenden. De centrale vraag is wat je kunt veranderen in de zorg voor mensen met dementie. Op haar verhaal krijgt ze steevast als reactie: ‘Zo wil ik ook werken! Maar… Hoe doe je dat dan? Staat dit ook op papier?’
In dit boek vind je het antwoord op de vraag: ‘Hoe dan?’ Alle informatie die Francien graag deelt om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren, ondersteund door praktijkverhalen en interviews met collega’s. Dat dit haar passie is, wordt in dit boek duidelijk.
Laat je inspireren om ook een verandering te maken.
"Medewerkers hebben geen pauze, maar drinken samen met de bewoners koffie bij ‘hun thuis’. Het zijn geen patiënten maar bewoners. Het is geen instelling maar een woonhuis en wij hebben geen gesloten deuren dus mensen kunnen zó weglopen. Maar daardoor kiezen ze er juist voor om te blijven. Elke dag hebben ze activiteiten en het is heel belangrijk om iemand met dementie veel complimenten en ‘altijd gelijk’ te geven. Door gewóón te doen kunnen we de zorg voor mensen met dementie verbeteren.”
Volgens manager Francien van de Ven zijn het zomaar enkele gewoontes die worden toegepast in Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout. Het zijn heel bewuste keuzes met een duidelijke filosofie erachter. Ze staat voor honderd procent achter deze aanpak en schreef er een boek over, genaamd Hoe dan? Het is inspirerend voor mensen in de zorg en het kan helpen om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren. In het boek staan praktijkverhalen, interviews met collega’s en veel praktische tips en handreikingen voor mensen die leven of werken met mensen met dementie. Ook geven enkele ‘veranderaars’ hun visie op het nieuwe denken. "Het is allemaal al vaak verteld maar nu staat het ook op papier.”
Niet dementerend
Ze gruwt van het woord ‘dementerend’! "Je zegt ook niet dat iemand kankerend is. De bewoners zijn niet dementerend en niet dement. Ze ‘hebben dementie’,” zegt ze fel.
"Grootste probleem daarbij is de passiviteit. De meeste bewoners met dementie doen uit zichzelf weinig en zitten apathisch op hun stoel. Ze gaan niet zelf aan de wandel of met iets aan de gang. Je moet ze stimuleren en activeren. Want juist die beweging is zo belangrijk. Hoe je dat het beste kunt doen, staat in het boek,” vertelt Van de Ven. "Mantelzorgers die -vaak door de jarenlange hoge druk- uiteindelijk kiezen voor een verzorgingshuis, zijn kritisch. Wat is de visie en zijn er activiteiten?"
Teleurgesteld
Als je verwacht dat je vader met dementie in een gevorderd stadium je naam nog kent en weet wat ie vanochtend heeft gegeten, dan word je teleurgesteld.
"Dementie hoeft niet heel vervelend te zijn als je je verwachtingen maar aanpast. Als je verwacht dat je vader met dementie in een gevorderd stadium je naam nog kent en weet wat ie vanochtend heeft gegeten, dan word je teleurgesteld. Voor de omgeving is dat lastiger dan voor vader zelf want mensen met dementie hebben doorgaans weinig inzicht in de eigen ziekte. Ook vergeten is er aan de orde van de dag.”
Volgens Van de Ven voelen mensen met dementie wel juist haarfijn aan hoe de sfeer is in een groep. Of het gezellig is en warm. Of de medewerkers er zin in hebben. Die dingen. "Bij Grootenhout selecteren wij onze medewerkers dan ook op vrolijkheid. Dat zijn de bakens.”
Nederland telt zo’n 250.000 mensen met dementie, waarvan er 70% nog thuis wonen. Een op de vijf mensen krijgt het. Over enkele decennia zijn het er naar verwachting 500.000. Dit heeft vooral te maken met de hogere levensverwachting.
Iets moet veranderen
Francien van de Ven werkt al jarenlang met veel passie in de begeleiding voor mensen met dementie. Ze geeft regelmatig rondleidingen op het ouderenlandgoed en verzorgt lezingen aan bestuurders en verzorgers. "Ik zie het overal weer gebeuren: Iedereen kijkt en wijst naar elkaar en roept dat er iets moet veranderen… Maar er moet overál wat veranderen, in de opleidingen, bij het management én op de werkvloer.”
De verandering in de zorg voor mensen met dementie begint bij jou!
Verbeter de wereld, verander jezelf.
Bestellen