Het Demente Brein. Omgaan met probleemgedrag. 5 27
Het Demente Brein. Omgaan met probleemgedrag.
Het Demente Brein. Omgaan met probleemgedrag.
Reviews | Review toevoegen

Vijfde druk. Het nieuwe boek van Anneke van der Plaats en Gerke de Boer. Praktisch en vrolijk. Over het cruciale belang van de fysieke omgeving voor mensen met dementie.

Standaard levertijd

3 werkdagen

€ 14,95
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen
Op verlanglijst
 

| Meer

Het demente brein

Op unieke wijze wordt aandacht besteedt aan de meest indringende problematiek rondom mensen met dementie in het (al dan niet kleinschalige) verpleeghuis en wat de invloed is van de omgeving op hun beschadigde hersenen.

Vijfde uitgave. Er zijn al ruim 18.000 exemplaren verkocht!
Bij een bestelling van 25 of meer exemplaren krijgt u per boek € 2,- korting.

Omgaan met probleemgedrag

Waarom herkennen mensen met dementie hun eigen foto niet meer en hoe komt het dat ze voortdurend op zoek gaan naar hun moeder? Wat is de reden toch van dat soms vreselijke gillen en die enorme loopdrang bij mensen met dementie, met alle valgevaren van dien?

Wat gebeurt er in hun hersenen en hoe reageert het beschadigde brein op stilte, onverwachte prikkels en gehaaste verzorgenden? Waar moeten we rekening mee houden bij de bejegening, de bouw en de inrichting van het huidige en toekomstige verpleeghuis (al dan niet kleinschalig)?

Praktisch boek

In dit praktische boek boek wordt bovenstaande problematiek op nuchtere wijze beschreven. “Het demente brein” bevat de nodige praktijkvoorbeelden, casuïstiek en humor. Langzaam maar zeker wordt toegewerkt naar een simpel uitgangspunt: zonder aandacht voor de fysieke omgeving kan men bejegenen tot men een ons weegt en wordt een goed leven voor menig bewoner van het verpleeghuis een utopie. Verplichte kost voor verzorgenden, artsen, facilitair medewerkers en behandelaars. Ook verhelderend voor mensen die een naaste met dementie begeleiden. Het boek bevat veel foto's en illustraties. 

Over de schrijvers

  • dr. Anneke van der Plaats is sociaal geriater en o.a. auteur van het standaard werk in de Nederlandse psychogeriatrie: De wondere wereld van dementie.
  • Gerke de Boer is verpleegkundige en auteur van het e-learning programma en gelijknamige boek: U woont nu hier.

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is zal hij verschijnen op deze pagina.

Elise -

Wat een super boek met zoveel tips en herkenbare dingen

H.H. -

Een smaakvol uitgegeven boek waarin op zo'n 165 bladzijden caleidoscopisch 27 casussen van 'probleemgedrag' de revue passeren. Vlot geschreven. Inhoudelijk wordt diverse keren gedrag besproken waarmee bijvoorbeeld mantelzorgers maar al te vertrouwd zijn.
Geen 'handboek'. Zo denk je na een week 'Waar stond dat ook alweer?' en op de vraag 'Hoe nu verder?' komt in de vijfde druk alleen het antwoord van een (bij te werken) literatuurlijst zonder toelichting.
Maar zeker een waardevolle bijdrage tot de leerweg die velen moeten gaan als ze met dementie te maken krijgen.

Anoniem -

Leest prettig en zeer bruikbare en herkenbare onderwerpen. Praktijk gericht, heb veel aan de kennis uit het boek

Jouke Henstra -

geeft in eenvoudige benadering een duidelijk overzicht wat iemand met dementie zijn of haar gevoelens uit.
voor begeleiders en mantelzorgers een eyeopener.

Maaike -

Heel fijn boek, leerzaam. Iedereen aan te raden die te maken heeft met mensen met dementie. Vooral de uitleg over het demente brein is heel verhelderend. het helpt mij in mijn werk met dementerende bewoners hen beter te begrijpen en daardoor ook beter zorg te kunnen geven. Moeilijk hanteerbaar gedrag wordt heel vaak hanteerbaar gedrag.

Ds. J.J. Roodsant -

Dit boek is uitermate leerzaam voor een ieder die met demente personen moet leren omgaan. Er wordt helder inzicht gegeven in het functioneren van het demente brein. En dus wordt het mogelijk om een dementiepatiënt zo goed mogelijk te begrijpen. Problemen te voorkomen. Een omgeving te creëren waarin men zich veilig voelt. Spanningen te elimineren. En goede ontmoetingen te hebben. Wanneer het, door inzicht, duidelijk is wat niet meer mogelijk is en wat niet meer begrepen wordt, maar ook waar de mogelijkheden nog wel liggen en er dus kansen zijn om het goed te hebben met elkaar, ondanks de dementie, maakt dat het leven aangenamer, draaglijker en soms zelfs vrolijker. Door dit boekje wordt het duidelijk waarom er door de dementiepatiënt op een bepaalde manier wordt gereageerd en waardoor bepaalde opmerkingen of situaties verdrietigheden uitwerken. Die kunnen dus worden voorkomen, waardoor de omgang met elkaar veel aangenamer, prettiger en beter kan zijn dan zonder dit inzicht. Het bestuderen van dit boekje vraagt veel inzet en inlevingsvermogen, maar het voordeel ervan is daarna ook direct te ervaren.

Lucinda -

Aan iedereen aan te raden! Zowel voor mantelzorgers en familieleden als voor professionals.
Duidelijke uitleg me bruikbare tips in de omgang.

A.H -

duidelijke en bruikbare tips, met humor geschreven en voor iedereen goed leesbaar.
Aanrader voor familie, clientenraadleden en iedereen die met de doelgroep werkt.

Anoniem -

Duidelijk met praktische handvatten!

Anoniem -

Prettig boek, goed leesbaar door taalgebruik wat goed begrepen kan worden en de met de nodige humor en herkenbaarheid. Als gedragskundige (werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking) gebruik ik ook citaten uit het boek in klinische lessen over dementie en beveel het boek aan bij de begeleiders.

M. Merkx -

Mooi boek, een echte eye opener.
Het geeft je handvaten hoe mensen met Alzheimer te benaderen en maakt duidelijk waarom zij zich soms op een bepaalde manier gedragen!

Anoniem -

Aan dit boek heb je wat! Praktisch en medisch in normale taal!

Petra te Kaat -

Beoordeling is positief!

Mieke van den Broek -

Een mooi en goed geschreven boek in begrijpbare taal zeker een aanrader ook dus voor familieleden van de mensen met dementie.

Tom Kleine Schaars -

Geweldig boek, zeer leesbaar in begrijpbare taal. Gaat binnen de teams van hand tot hand. Geeft veel richting hoe de mens met dementie te ondersteunen en te begrijpen.

Anoniem -

Een mooi en goed geschreven boek.
Veel herkenbare situaties en goede voorbeelden hiermee om te gaan.
Heel bruikbaar voor mensen uit de praktijk!

anoniem 05-06-2016 -

Geweldig boek en leerzaam, hoe je met dementerenden omgaan,
wat in de boek geschreven is allemaal herkenbaar.

Ilona Hermans -

Een mooi beschreven boek, waarbij verschillende onderwerpen aan bod komen die je in het dagelijkse leven tegen kunt komen tijdens de omgang met een dementerende persoon.
Beschreven in begrijpbare taal. Gebruik gemaakt van mooie illustraties en goede, herkenbare/realistische situaties en goed bruikbare voorbeelden
Een echte aanrader voor mensen die met dementerenden werken of omgaan!

Willy Fleuren -

Omgaan met dementie en probleemgedrag is zo goed, dat ik het iedereen aanraad om te lezen.
Het gaat in ons team rond...

margreet brinks -

een prettig geschreven boek, met humor. dit is ozo belangrijk in het werk met dementerenden. het is allemaal zo herkenbaar. een echte aanrader!!!

Albert Boeyinga -

Dit boek en De dag door met dementie, zou verplichte studie/leesstof moeten zijn voor mantelzorgers, verzorgenden, artsen mn huisartsen(in opleiding)en SOG(in opleiding).
Het verklaart zoveel waardoor meer begrip voor de dementerende mens ontstaat . De omgang met dementerende mensen wordt daardoor dragelijker en "probleem"gedrag kan vaak veranderen in "begrijp"gedrag.

Theo Schure -

Drie exemplaren gekocht en verspreid. Twee personen tot kopen aangezet. Dus prima boek.

Inge Noort -

Ik heb veel aan de boeken van dr. Anneke van der Plaats. 'De wondere wereld van dementie' legt duidelijk uit wat dementie is en wat dat met iemand doet. 'Het demente brein' legt heel duidelijk en begrijpelijk uit voor iedereen waarom iemand met dementie doet wat hij doet en wat onze invloed daarop is. Dit heeft mij en mijn team enorm geholpen om om te gaan met de moeilijke achteruitgang van onze cliënten.

ronca francissen -

Hoi
Het boek voor het team gekocht en ik merk wel dat het leeft en dat het door medewerkers met veel interesses wordt gelezen .
We gaan hier starten met een project prikkel verwerking en ik vind het fijn dat het boek zo goed aansluit bij de praktijk en dat het voor alle niveau leesbaar is .

Albert Boeyinga -

Een aansprekend,stimulerend en tot discussie op de PG-afdeling leidend boek.
Het maakt " probleem" gedrag inzichtelijk, zoekt naar verklaringen en oorzaken en maakt dat gedrag voor verzorgenden ( inclusief artsen) dragelijker.

Anoniem -

Een makkelijk leesbaar boek. Herkenbaar als je met dementerende werkt.
Ga zeker dingen in de praktijk brengen . Een aanrader voor iedereen die met deze doelgroep werkt

Margret Boksebeld -

Geweldig boek. Een aanrader voor iedereen die dagelijks omgaat met mensen met dementie. Het leest als een trein én baseert zich op wetenschappelijke onderzoek. Knap hoe de auteurs deze inzichten met veel humor hebben verwerkt.

Geen reviews gevonden.

Meer reviews
Auteur
: Anneke van der Plaats, Gerke de Boer
Uitgever
: In eigen beheer

Aantal

Prijs per stuk (incl. btw)

1 of meer

€ 14,95

25 of meer

€ 12,95