Goede raad is duur! Maar wat als ... Het sneeuwt, stormt en wordt donker. Een muzikant is de weg kwijt. Hij staat stil, haalt diep adem en denkt: ‘Goede raad is duur!’ Dan krijgt hij een idee: “ Wat als ik eens zing, bedaart dan net als anders de wind?” Het wonder gebeurt weer: de storm neemt af, de duisternis trekt zich terug, de wereld krijgt weer kleur.
 
Gisteren vertelde ik in een verpleeghuis dit sprookjesachtige verhaal van Nienke van Hichtum, de schrijfster van Afke’s tiental. De harpspeler heeft beloofd dat hij met kerst thuis is en dat hij en zijn gezin bij hun eigen haard de vertrouwde kerstliederen zullen zingen. Dan vallen de eerste vlokken…
 
Vandaag realiseerde ik mij hoe waar zo’n verhaal kan zijn. Soms stormt het en is het wijs om stil te staan en op adem te komen. Dan valt je wat in. Het hielp eerder. Dus als je jouw opgedane wijsheid opnieuw inzet, kan het weer licht worden. Een wonder? Je eigen wijsheid? Of is dat soms hetzelfde? Als een van je naasten dementie heeft, kan het stormen. Wat deed u bij de vorige storm? De muzikant zong een vertrouwd lied; de gedachte aan zijn naasten hield hem op de been.

Misschien helpt dat ook voor u als mantelzorger? Misschien ook voor mensen met dementie? Muziek, een ritueel als het zingen van vertrouwde liederen, foto’s van je familie, je geliefde op bezoek… Op allerlei manieren kunt u op adem komen en de storm doen bedaren, al is het maar voor even.

Bij de voorstelling zei een toehoorster, toen ik vertelde dat alle paden onvindbaar waren door sneeuw: “Toen kwam de pekelwagen!” Dat was een erg rake opmerking! Soms is dat waar. Je ziet geen uitweg, maar er komt redding uit onverwachte hoek.

De weg is onbegaanbaar, maar de buurvrouw veegt de sneeuw van de stoep. Dus kun je toch die cadeaubon wegbrengen. Je bent als mantelzorger bijna ten einde raad, maar iemand biedt je aan je te masseren en je flapt er opeens uit: “Wil je dat voor mijn man ook doen?” En dan oppert de persoon in kwestie dat je dat kan leren en voortaan zelf kan doen! Er wordt een weg zichtbaar, de lucht klaart op en uw wereld krijgt weer kleur.
 
Dat, lieve mensen, wens ik u allemaal van harte toe. Nu, tijdens de feestdagen en het komend jaar. Dat u uw eigen wijsheid ziet, dat naasten ‘uw stoep schoon maken’ en dat er licht doorbreekt!

Desirée van Keulen
(auteur, spelontwikkelaar, verhalenvertelster)
  Desire van Keulen     15-12-2017 09:52     Reacties ( 5 )
Reacties (5)
 Desire van Keulen -  18-12-2017

Ha Esther, misschien vond je het niet omdat ik de titel niet helemaal goed had. Zie hier, een link naar een exemplaar. Er staat vast meer moois in. Bovendien illustraties van Rie Cramer. https://www.boekwinkeltjes.nl/b/180706605/Het-groot-vertelselboek/

 Desiree van Keulen -  18-12-2017

Ha Esther, Als je het nog nodig hebt, stuur me dan je mailadres. Dan mail ik de tekst.

 Esther -  17-12-2017

Hallo Desiree Ik heb het boek helaas nog niet kunnen bemachtigen/ vinden. Had (een deel van) het verhaal morgen bij het kerstdiner willen gebruiken. Nu dus maar opzoek naar wat anders! Groeten Esther

 Desire van Keulen -  15-12-2017

Beste Esther, Dit verhaal komt uit het boek "Vertelsels". Mooi verhaal vol sfeer!

 Esther -  15-12-2017

Uit welk boek van Nynke komt dit verhaal/sprookje?