Dialooggesprek in kleine groep - Van betekenis van begin tot einde Dialooggesprekken
Dialooggesprek in kleine groep - Van betekenis van begin tot einde Dialooggesprekken
Dialooggesprek in kleine groep - Van betekenis van begin tot einde
0 Review | Review toevoegen
De diagnose dementie betekent dat de toekomst er heel anders uitziet. Samen erover praten in een kleine groep helpt. De ervaren begeleiding is gratis.

Standaard levertijd

In overleg

€ 0,00
Prijs per stuk
 
Op verlanglijst

| Meer

Waarom en voor wie?

Van Betekenis van begin tot einde organiseert de dialooggesprekken voor zowel mensen met beginnende dementie als voor de mantelzorgers. Samen praten wat dementie voor u betekent geeft inzicht en handvatten voor wat u op korte termijn zou willen of kunnen doen. We praten met elkaar in kleine groepjes zodat openheid en vertrouwen het startpunt is. 'Van Betekenis tot het Einde' is een onafhankelijk maatschappelijk samenwerkingsverband van 8 organisaties en ontvangt subsidie van het ministerie van VWS. 

Aanvragen van een dialooggesprek

U kunt hier kosteloos een dialooggesprek aanvragen wanneer u een groep van tenminste 6 mensen bij elkaar heeft. De aanvraag kan worden gedaan door een zorginstelling, door mantelzorgers of door mensen met dementie. Van Betekenis tot het Einde zoekt voor u een vrijwilliger om het gesprek te begeleiden. Tijd en plaats worden dan in overleg vastgesteld. Bij meer deelnemers zorgen wij dat er meer vrijwilligers zijn. Belangrijk is dat de deelnemers aan deze dialoogbijeenkomst in staat zijn een gesprek te voeren. De groep is met name bedoeld voor mensen die pas de diagnose ‘dementie’ te horen hebben gekregen of in de beginfase van dit ziekteproces zitten.

  vraag dialooggesprek aan  

Waar helpen deze dialogen voor?

•    Praktische ondersteuning
•    Emotionele ondersteuning
•    bewustwording
•    Uitwisseling
•    Omgaan met veranderingen 
•    Uitspreken (toekomst)verwachtingen

Hoe werkt een dialooggesprek?

Vier gespreksrondes onder ervaren begeleiding waarin we werken met een passende (gespreks-)methodiek. Daarbij kan ook gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld  foto’s of  voorwerpen. Onderwerpen:

  1. Kennismaken.
  2. Ervaring uitwisselen. Wat betekent leven met dementie voor u op dit moment?
  3. Wensen. Welk wensen heeft u als het gaat over deze fase van het leven en de toekomst?
  4. Doen. Wat kunt u doen of zou u anderen willen vragen om te doen als het gaat om deze periode van het leven?

Waarom stimuleert Van Betekenis tot het Einde het gesprek?

Doordat mensen over de laatste levensfase nadenken en hun dierbare daarvan op de hoogte kunnen stellen, is voor zowel de mensen met dementie als de naasten minder handelingsverlegenheid. Door het gesprek aan te gaan over de laatste levensfase, kan er bewustwording op gang komen en inzicht ontstaan hoe beiden (degene met dementie en de mantelzorger) van betekenis kunnen zijn voor de ander.
 
Voor mantelzorgers is het ondersteunend om samen met anderen te praten wat de diagnose voor hun eigen leven betekent en hoe ze van betekenis kunnen zijn voor de man of vrouw met dementie waar ze de (gedeeltelijke) zorg voor hebben. Voor degene met dementie is er de gelegenheid zich uit te spreken over eigen toekomstverwachtingen, waarbij hij of zij kan aangeven welke vragen, behoeften en wensen er leven.

Kosten

De begeleiding is gratis. We gaan er van uit dat de aanvragende organisatie/zorginstelling een ruimte ter beschikking heeft en voor koffie en thee zorgt. Als de aanvraag komt van mensen die niet aan een zorginstelling zijn verbonden kijken we in overleg hoe we een geschikte plek kunnen vinden om de dialoog te houden.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.