Touwtje springen met oma! Touwtje springen met oma’ is de vrolijke titel van een boekje van Amber ten Brink dat bedoeld is om (klein)kinderen te begeleiden en informeren over de dementie van hun oma. Het prettige van dit boekje is dat het ook de ogen opent of open houdt voor de vrolijke kanten die dementie met zich mee kan brengen. Het is iets waar je als mantelzorger behoefte aan kan hebben: ‘Hoe leg ik nu uit wat er aan de hand is met opa?’

Op de dag van de mantelzorg (op 10 november) is er extra aandacht voor de behoeftes van mantelzorgers. Aandacht door het zorgen voor extra activiteiten waardoor mantelzorgers zich kunnen herkennen, zich kunnen ontspannen of informeren. Zomaar drie ‘noden’ die heel veel mensen die mantelzorg bieden vaak hebben.

Maar ook door de rest van het jaar heen heb je natuurlijk die behoefte. Al die emoties die je kunnen overvallen als je zorgt voor je geliefde met dementie…  Naast de liefde ook boosheid, ongeduld, onmacht, verdriet… Misschien herkent u zich in het boek: ‘Zolang ik het kan’ van Hanne van Herwerden die zorgt voor haar partner met vasculaire dementie. Voor velen kan zij een toegankelijke lotgenote zijn, via haar boek. Zo iemand heb je altijd bij de hand.

Of het boek ‘Dementie: een boek voor partners’, geschreven door Erik Stroobants. Een boek van en voor over mantelzorgen voor partners met dementie. Mensen als u die weten waar ze het over hebben! Mensen die uw zorgen niet wegwuiven, maar verstaan en voor u verwoorden.

Als u meer behoefte heeft aan direct contact dat begrip én informatie op kan leveren, kunt u terecht bij de Dementelcoach. Telefonische coaching op afspraak, speciaal voor u op een moment dat het u schikt! Een moment ook waar u naar kan uitkijken, want volgende week belt u weer en kunt u opnieuw uw vragen en verhalen kwijt.

Het kan ook zijn dat u nu even helemaal geen behoefte hebt aan ‘een luisterend oor’ of een lotgenoot die ook al die narigheid heeft meegemaakt. Heeft u behoefte aan afleiding? Eens lekker lachen? Vraag dan het verpleeghuis of het Alzheimercafé of een andere ‘welzijnsclub’ of ze voor u en anderen ‘Flosje en Blosje’ uitnodigen, twee clowns die u aan het lachen kunnen maken, u afleiding én erkenning bieden. Of wilt u zelf wel eens lekker de clown uithangen? Ook dat kan geregeld worden met een workshop clownerie voor mantelzorgers: je laten verwennen met aandacht voor je drukke leven en al je emoties, zonder dat u naar een therapeut gaat.

Is het een niets voor u dan wellicht het ander. U weet zelf het beste wat u nodig heeft! Zorg ervoor dat u dat krijgt of vraag of iemand er voor zorgt dat u dat krijgt. U mag er - hoe dan ook - zijn, met uw zorgen, met uw behoeftes, uw wensen en uw verhaal! Lieve mantelzorgers: laat ook eens voor u zorgen!

Desirée van Keulen
Blogger, activiteitenbegeleider en spelontwerpster
  Desire van Keulen     21-10-2016 13:12     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.