Ondersteun bij kiezen

Iemand met dementie kan lastig kiezen

Bij dementie raakt het ‘denkend boven brein’ steeds meer beschadigd. En dit is nu juist de plek in de hersenen waarmee we situaties kunnen begrijpen en keuzes kunnen maken. Je eigen situatie inschatten en ‘Kiezen’ wat je wil, of wat goed voor je is, dat is één van de lastigste dingen voor een mens! Vooral bij dementie. Daardoor wordt zelfstandig handelen en goed voor jezelf kunnen zorgen stukje bij beetje weggenomen. 

Steeds meer afhankelijk van een ander

Wanneer je niet meer zelfstandig kunt handelen wordt je steeds meer afhankelijk van een ander die in het dagelijks leven moet helpen. En dat is een klap in je gezicht. Allereerst dat je beseft dat je de controle kwijt raakt, dat het tot je doordringt dat je iets zelf niet meer kan. En de onrust: “Wie helpt mij? Kan mijn familie het wel aan? En wil ik mij laten helpen?” Al met al bijzonder stressvol!

Daarom is het zo belangrijk dat wij mensen met dementie liefdevol helpen bij het ontdekken waar zij in het dagelijks leven moeite mee hebben en wat hun behoeftes zijn. Dat wij proberen te begrijpen waar zij tegenaan lopen en hen liefdevol ondersteunen om ondanks de handicaps de keuzes te maken die prettig leven mogelijk maken en er zelfs van te genieten. 

Ik kan nog lachen, liefhebben en vreugdevol leven

Bij mensen met dementie blijft het ‘emotionele brein’ immers wél intact. Zij kunnen liefhebben en haten. Vreugdevol leven of zich depressief voelen. Activiteiten prettig of naar vinden. Genieten van eten of de smaak verafschuwen. Zelfstandigheid ervaren of zich volledig afhankelijk voelen. Een schilderij mooi of lelijk vinden. Angstig zijn of gerustgesteld worden. Het grote verschil is dat wij daar een hele grote invloed op hebben omdat mensen met dementie hun omgeving niet meer zélf naar hun hand kunnen zetten. Familie, vrienden en zorgverleners moeten dat mét en voor hen doen. Wij moeten een stimulerende leefomgeving aanbieden.

Ondersteun bij kiezen

Er is veel onderzoek gedaan naar wat wel en wat niet werkt in bepaalde situaties. Neem de tijd, verdiep jezelf in wat dementie met iemand doet en in de situatie van de persoon die je verzorgt. Maak zaken bespreekbaar en ga op zoek naar oplossingen waardoor iemand ondanks een beschadigd bovenbrein toch nog goed kan functioneren, met ‘zin’ de dag doorkomt en zich enorm geliefd en ondersteund voelt. 

Meer weten over hoe dit kan? Lees de boeken van dr. Anneke van der Plaats en gebruik de ‘Keuzehulp voor prettig leven met dementie’ die Dementie-winkel.nl samen met o.a. kennisinstellingen en zorgorganisaties ontwikkeld heeft.
 
    16-03-2019 00:00