Steeds meer zorginstellingen maken gebruik van mechanische huisdieren.

Van oude mensen. Dingen die voorbij gaan

Steeds meer zorginstellingen maken gebruik van mechanische huisdieren. Een robotkat kan de senioren met dementie die er gebruik van maken troost bieden en een aanknopingspunt zijn voor een praatje. Zeven levensverhalen over een tijd die ooit was.

Bron: AD Magazine 1-2 December 2018. Tekst Johan Nebbeling/ Foto's Annabel Oosteweeghel 

Een stuk of vijftig robotkatten en -honden heeft de Friese zorginstelling ZuidOostZorg in haar zorgcomplexen voor ouderen met dementie. De aaibare nepdie­ren geven de bewoners troost, ontspanning en plezier, zegt Roelfien Erasmus van Zuid­OostZorg. "Onze medewerkers waren vanaf het eerste moment enthousiast. Zij zien met eigen ogen hoe de mensen reageren."

Ruim een jaar geleden introduceerde ZuidOostZorg de robotdieren, die eigenlijk geen robots zijn maar eerder mechanisch speelgoed. "Ze maken geluid en reageren op aanrakingen, heel veel meer doen ze niet. Voor de meeste bewoners is dat ge­noeg. Vooral mensen die vroeger zelf huis- dieren hadden, reageren er goed op. De dieren roepen herinneringen op. Sommige bewoners weten best dat de dieren niet echt zijn, maar daar zitten ze helemaal niet mee. En er zijn ook bewoners, vaak mensen die vroeger geen huisdieren hebben gehad, die er helemaal niets mee hebben."

Mensen met dementie verliezen vroeg of laat het vermogen om initiatief te nemen en interesse te tonen in anderen - een van de redenen waarom mensen met dementie vaak urenlang zwijgend bij elkaar kunner zitten. De bewoners van ZuidOostZorg worden gestimuleerd de mechanische kat of hond op schoot te nemen, te aaien en er tegen te praten. Daar regeren andere bewoners dan vaak weer op. Erasmus: "Het is een heel eenvoudige manier om mensen met dementie te activeren." 

Inmiddels hebben sommige familieleden al een eigen robothond of -kat gekocht voor, hun vader of moeder met dementie. Ze kosten tussen de 100 en 240 euro. Erasmu "Niet duur, al gaat het natuurlijk bij de aantallen die wij nodig hebben toch om een flinke investering. En eeuwig gaan ze ook niet mee. Hygiëne is erg belangrijk, dus we hebben een speciaal reinigingsprocede ontwikkeld. Maar op een gegeven moment worden ze zo vies dat we ze weg moeten doen."

   lees hele artikel    
    03-12-2018 00:00