Waarom verergert de winter symptomen van dementie?

4 redenen waarom winter mensen met dementie van slag kan maken

Als de dagen korter worden, dan kan je ervaren dat iemand met dementie meer verontrust, opgewonden of depressief wordt. Hoe komt dat? En hoe kan je daar beter omgaan?

1. het verergert de onrust aan het einde van de dag

Wanneer de dagen korter worden, dan kan dat soms ‘sundowning symptomen' zoals woede, agressie en irritatie die soms aan het eind van de dag voorkomen verergeren. De nachten kunnen erg lang zijn en voor familie en verzorgenden kan gedrag steeds moeilijker te hanteren worden.

2. het kan leiden tot depressie

Wanneer de hersenen niet genoeg daglicht te krijgen, dan kan dat leiden tot een vorm van seizoensgebonden depressie, waardoor het leven steeds moeilijker wordt voor iedereen.

3. het verstoort de slaap

Slaapstoornissen komen steeds vaker voor naarmate dementie vordert, omdat het deel van de hersenen dat ons nachtritme controleert (de interne lichaams klok) verstoord raakt. De avond duisternis die vroeger invalt kan leiden tot verdere verwarring. Bijvoorbeeld, wanneer iemand alleen woont kan het zijn dat iemand al om 17:00 iuur naar bed gaat omdat het donker is... en dan ’s nachts wakker wordt.

4. het veroorzaakt visuele problemen

Duisternis kan leiden tot desoriëntatie en intense frustratie – dementie veroorzaakt al visuele problemen, maar dit kan veel erger worden tijdens donkere dagen en nachten. Schaduwen in schemer licht kan verwarring en desoriëntatie veroorzaken, bijvoorbeeld omdat mensen denken iets te zien dat er niet is. Waardoor iemand angstig, boos of opgewonden.

4 manieren om beter te kunnen omgaan
 

1. Put zoveel mogelijk uit natuurlijk daglicht

Ga naar buiten waar mogelijk, of het nu tien minuten lopen naar de winkels is of een ommetje naar een nabijgelegen park, natuurlijk licht en lichamelijke activiteit zijn bewezen een ideale combinatie om de stemming te verbeteren en stress en spanning te verminderen.

Tip: Overweeg een vitamine D voedingssupplement in de winter. Vermoeidheid en depressie zijn allemaal gekoppeld aan een gebrek aan vitamine D, de zogenaamde ' zonneschijnvitamine'.

2. Houd de donkere namiddag actief

Zorg voor plezierige activiteit in de namiddag, liefst waarbij iemand kan bewegen. Als dit is niet kan, dan is het misschien prettig om met een koptelefoon naar ontspannende muziek te luisteren? Laat iemand niet te vroeg naar bed gaan en probeer om 's avonds de activiteiten rustig te houden.

3. laat het licht binnen

Als natuurlijk licht begint te vervagen, zorg er dan voor dat de kamers fel verlicht zijn om schaduwen en reflecties te minimaliseren, en investeer in nachtverlichting voor trappen e.d. om dolen en vallen te voorkomen.

4. houd vast aan een routine

Als het nodig is om de dagelijkse routine aan te passen in verband met de winterperiode, probeer zo langzaam mogelijk te veranderen om verwarring en frustratie te voorkomen. Bijvoorbeeld, wanneer iemand normaal aan het einde van de middag een middagdutje doet, help iemand dan vroeger te dutten, zodat de interne klok niet nog meer in verwarring wordt gebracht, waardoor iemand ’s avonds misschien niet meer in slaap kan komen.
    11-02-2018 00:00