De kunst van geven: het gaat om de gedachte

Je hoeft geen fortuin uit geven aan cadeautjes met kerst. Hier lees je hoe je samen met je partner, ouder, vriend of vriendin met dementie creatief kunt zijn en samen kerstcadeautjes kunt organiseren. Het maken van persoonlijke, weldoordachte presentjes kan een hele ontspannende activiteit zijn voor iemand met dementie, en voor jezelf kan het ook leuk zijn om de te doen. Hier geven we een paar ideeën.

1. Wordt creatief

Begin met samen kerstkaarten te maken. Je hoeft niet naar dure winkels te gaan om de materialen te kopen. Bij veel boekhandels kan je goedkope kaarten en enveloppen vinden.

2. Bezoek wereldwinkels of kringloopwinkels

Ga gezellig op pad en bezoek samen een "goede doelen winkel". Door de weeks is het rustiger dan in het weekend. Dan heb je alle tijd om samen rond te neuzen en leuke presentjes uit te zoeken.

3. Maak cadeautjes van herinneringen

Mensen met dementie hebben vaak onvermoede kennis en wijsheid in huis. Waarom zou je iemand niet stimuleren om een paar van de lessen die hij/zij geleerd heeft om te toveren in een speciaal cadeautje? Neem op wat iemand zegt, schrijf het op en maak er een eenvoudig boekje van. Dit is een cadeautje dat veel familieleden zullen koesteren! Tip: stimuleer om het boekje te decoreren, foto’s toe te voegen en het zelf te laten signeren om het extra persoonlijk te maken!

4. Ga de keuken in

Wanneer iemand het leuk vond om te koken, dan kan je proberen om samen een favoriet familie feestmaal van vroeger opnieuw te maken. Dat kan herinneringen oproepen en aanleiding zijn voor leuke gesprekken hierover.

5. Maak het persoonlijk

Wat zelfgemaakte cadeautjes zo leuk maakt is dat ze vanuit het hart komen. “52 redenen waarom ik van je houd” is een heel mooi voorbeeld van een geschenk dat iedereen geweldig zal vinden. Schrijf 52 redenen waarom je van iemand houdt. Vouw elk papiertje netjes op en stop ze in een mooi gedecoreerde (glazen) pot. Zo maak je een warm cadeautje dat een heel jaar meegaat.

Cadeautjes die jou ook helpen

Je dierbare met dementie wil je natuurlijk ook een cadeautje geven. Soms hebben die cadeautjes bijkomende voordelen. Bijvoorbeeld, wanneer iemand heel vaak vraagt wat voor dag het is, dan kan het zijn dat je zelf steeds meer geïrriteerd en gestrest wordt. Een klok die iemand helpt zich te herinneren welke dag het is kan de herhaling van vragen tot het minimum beperken. Er bestaan ook klokken waar je herinneringen in kunt zetten voor afspraken, maaltijden, medicatie, favoriete programma’s of op tv, etc. 
    16-12-2017 00:00