Op de kleinkinderen passen is goed voor de hersenen
Volgens een recent onderzoek houdt het oppassen de hersens vitaal. Onderzoekers van het Women’s Healthy Aging Project in Australië hebben namelijk bewezen dat de kans op Alzheimer en andere cognitieve stoornissen bij oudere vrouwen aanzienlijk minder wordt als ze vaak in aanraking komen met hun kleinkinderen. Minstens één keer in de week zou perfect zijn.
Ze testten 186 vrouwen na de overgang, waarvan de meesten kleinkinderen hadden, met drie verschillende cognitieve tests. De oma’s die minstens één dag in de week op hun kleinkinderen pasten, scoorden betere testresultaten.

Maar geen vijf dagen…

Als je als oma de kinderen meer dan vijf dagen per week op bezoek hebt (wat natuurlijk ook wel erg veel is), heeft dat volgens het onderzoek juist een negatief effect op het brein. En gewoon omdat oma’s óók mensen zijn die graag een dagje vrij willen en niet als gratis oppas afgeschoven willen worden. Balans is hier het codewoord. Maar gelukkig vinden de meeste oma’s het helemaal niet erg om op te passen en kunnen ze niet wachten de kleinkinderen weer te mogen knuffelen.

Bron: www.famme.nl / www.lieverthuis.nl
    30-08-2016 00:00