Wilt u er ook af en toe samen op uit en zeker weten dat mensen met dementie daar ook met volle teugen van kunnen genieten? Bekijk dan deze tips van ervaringsdeskundigen.

Oude ambachten en Orchideeën - Janneke Westerink (Wijkverpleegkundige)

Het Oude Ambachten en speelgoedmuseum in Ter Schuur is leuk. Er zijn ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes te vinden. Naast de oude ambachten is er ook een indrukwekkende verzameling van oud en antiek speelgoed en voor jong en oud is er een leuke speelhoek met verschillende attracties. Volledig rolstoelvriendelijk.

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Recent uitgeroepen tot de mooiste dierentuin van de Benelux.

Verschillende dingen vallen in de smaak - Niels ter Beek (Verzorgende IG)

Bij ons vallen verschillende dingen altijd in de smaak. Gezellig wat drinken bij een theehuis, een wandelingetje door het bos, langs de dierenheide zijn eenvoudige dingen die betaalbaar zijn en toch een positief effect hebben.
Met kerst gaan we vaak met een groep naar een tuincentrum voor de mooie kerstsfeer en een lekker hapje en drankje. Laatst zijn wij met een groep bewoners naar een concert van Andre Rieu geweest. Dat viel erg goed in de smaak, ze wilden niet meer weg! Toegegeven, de meesten zijn wel fan van hem en kijken in het Verpleeghuis ook graag naar zijn concerten.

Binnenkort gaan we met een grote groep bewoners op vakantie op een daarvoor aangepaste locatie waar ook de beschikking is tot zorgbedden en tilliften. Dit doen wij jaarlijks voor een week.

Een selecte groep bewoners gaat met ons wekelijks zwemmen bij een verwarmd zwembad van een andere zorginstantie. Daar knappen de bewoners ook erg van op!

Kijk ook eens naar theater voor dementerenden, dat kan ook erg leuk zijn. Zie Theater Veder.

Een boottocht met catering en live muziek met liedjes uit de oude tijd is ook een leuke. Daar ben je een hele middag mee zoet. Dan hebben ze wat om naar te kijken, luisteren, mee te zingen en dansen en lekker eten en drinken! Dat hebben wij ook een aantal keer gedaan, valt altijd erg in de smaak. Boot gehuurd voor bewoners, aantal familieleden en wat begeleiding.

Herinneringsmusea - Ruud Dirkse (Zorginnovator, Directeur DAZ)

De Humanitas Herinneringsmusea zijn inmiddels een begrip in de wereld van de ouderenzorg. Vele duizenden belangstellenden hebben de weg gevonden naar onze  unieke musea met hun oude voorwerpen, afbeeldingen, geuren, kleuren en geluiden uit de afgelopen eeuw. Een bron van documentatie maar vooral herinnering van de twintigste eeuw.

 

Het Openluchtmuseum - Loes Stuij (Ontwikkeling met Zorg)

In een aantal musea zijn speciale programma's voor mensen met dementie en hun mantelzorgers/begeleiders. Het Openluchtmuseum - vanwege de oude ambachten, oude voorwerpen die veel herinnering kunnen oproepen. 


Een rondrit in de omgeving (als men daar vandaan komt) met bezoek aan voor hen bekende plaatsen doet het ook goed.

Museum van de 20e eeuw - Mieke Doorn (Secretaresse)

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs het leven in de vorige eeuw. Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd gekookt? Wat deed men in de vrije tijd? Wat was er op radio of televisie te beleven? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden.

De Red Crosser Tram - Janine Fraikin (Activiteitenbegeleider, Medewerker Welzijn)

De Red Crosser van het rode kruis. Dit is een tram die door het centrum van Amsterdam rijdt, een gids vertelt over de gebouwen, straten en andere bezienswaardigheden. De tram is voorzien van een lift, rolstoel vriendelijk en een noodtoilet die ook geschikt is voor mensen met een rolstoel. Koffie en gebak is inbegrepen. Verder kun je een lunch bijbestellen, ook kun je een toegang voor Artis bijboeken, maar dit is misschien teveel van het goede. 
Ik ben een keer geweest met mijn werk en de cliënten waren zeer enthousiast. Volgende week ga ik met mijn vader, die heeft na zijn beroerte dementieverschijnselen. De medewerkers van de Red crosser zijn ook erg vriendelijk en behulpzaam.

Breng sfeer in huis - Myra Steens (miMakker)

Breng de sfeer het huis in. Geen overprikkelde doelgroep die uit de vertrouwde sfeer worden weggehaald. Geen duur vervoer, maar wel een geweldig programma in huis met miMakker Bakkie van Neus voor Contact. Clownerie afgestemd inzetten op waardevol contact.


Ritje met de bus - Conny van den Brink (Projectleider ICT - Domotica)

Ritje met de bus naar de bollenvelden, mozaïekdagen in Limmen. Kinderboerderij, eendjes voeren. In de omgeving wandelen als alles in de bloei komt. Koffiedrinken bij bijvoorbeeld een vrijwilliger thuis. Met kerst naar kerstshow in tuincentrum.
Vraag bij een boer in de buurt of je met een groep bewoners langs mag komen om naar de lammetjes en kalfjes te kijken en dan koffie drinken in de stal. Geloof me je krijgt heel veel reacties! Deze uitstapjes kosten vaak, op de bus na niets, bosje bloemen of een doosje merci doet wonderen.

Blankendael dierentuin (kleinschalig en overzichtelijk), Museumboerderij de Anloap (Zuidermeer), dit is echt een aanrader de eigenares past zich helemaal aan aan de doelgroep en laat ze de tijd van weleer beleven. 

Mijn ervaring is dat het niet te lang moet duren, dus niet uren in de bus en dan nog iets bezoeken. Vaak is een uitstapje van een dagdeel lang zat. Er zijn zoveel leuke dingen om te doen, waar mensen plezier aan ondervinden en als je familie vraagt om mee te gaan als begeleider, kunnen ze samen genieten. 

Ijsje op terras - Olav Michels (aktiviteiten begeleider)

Dierentuinen en kleine boerderijen. "Kinder"boerderijen met veel knuffelbare dieren. 
Of zelfs iets simpels als met z'n alle op een mooi terras een ijsje eten en koffie met gebak.
 


Verdiep je in persoonlijke interesses - Gerda van Ginneken (fondswerving at 2bike4alzheimer)

Mooie tips allemaal. Ik vraag mij af of jullie ook levensboeken gebruiken. Wellicht staat daar iets in over de belangstelling van jullie bewoners. Of mischien dat familie jullie kan helpen. Mijn ervaring vanuit de vakantie met mensen met dementie is dat je de dag niet vol moet proppen. Beter 1 bezoek met lekker koffie en of borreltje dan veel verschillende dingen. Zorg ook voor een rustig uurtje. En optijd weer terug.

Niet iedereen wil nog uit - Hanne van Herwerden (Schrijfster 'Zolang ik het kan')

Mijn man had vasculaire dementie. Hij vond het heel lang fijn om in voor hem bekende omgevingen te zijn, zoals: een museum of bij een concert, of naar een vertrouwd adres te gaan. Zolang ik er maar bij was, want zonder mij kwam hij niet ver meer, dan werd hij angstig. Vijf maanden voor zijn dood zijn we nog vanuit het Zorgcentrum waar hij was naar de Keukenhof geweest, daar belandden we na een half uurtje op een rustig bankje, maar dat was hem eigenlijk teveel. Daarna werd hij ook al gauw wat angstig bij mij in de auto. Het hangt dus (behalve van vroegere interesses), ook af van de soort dementie wat en hoe lang zij - en dus ook de mantelzorgers - nog plezier beleven aan uitjes.

Erfgoed Depot - Tryntsje van Vessem (Bibliothecaris)

Het Erfgoed Depot in Riel (bij Tilburg). Verzamelen is bewaren voor later, maar is vooral het ‘toen’ laten zien. Spullen tussen Zolder en museum. Van alles om te kijken, vast te pakken en te beleven.



Was- en strijkmuseum - Gina Meskens (Teamleider pg verpleegafdeling)

Waar ligt op dit moment de interesse van een of meerdere bewoners? Er zijn door heel het land verschillende uitjes te realiseren zoals was- en strijkmuseum, of klompenmaker.

Maak de groep niet te groot. Een bezoek per dag is voldoende. Kinderboerderij, dierentuin, gewoon een wandeling in het dorp en samen boodschappen halen of gewoon op een terras een ijsje eten. Maak het niet al te ingewikkeld, houd het simpel en overzichtelijk.

Bedenk wel dat zodra je een busje huurt, dit al een aardig bedrag is. Je kan busjes voor rolstoelen ook per dagdeel huren met chauffeur. Spreek goed af wie de kosten van het uitstapje gaat betalen, de instelling of betalen de bewoners een bepaald bedrag? Vergeet bij uitstapjes niet de extra kosten voor inzet van personeel die niet op de woning achterblijft. Maak dus gebruik van familie of vrijwilligers. 

Musea met speciaal programma - Anniek Kramer (Arbeidsvoorwaardenspecialist)

Er zijn musea die speciale programma's hebben voor mensen met dementie, bijvoorbeeld museum Beelden aan zee in Scheveningen, het van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk museum in Amsterdam.


Herinneringsmuseum Den Haag - Antoinette Deuzeman (Geestelijk verzorger)

In Den Haag is Het Herinneringsmuseum gratis te bezoeken. Het museum is ingericht in de sfeer van de jaren 50, met een huiskamer, keuken, slaapkamer, wasruimte, school, winkel, barbier, gereedschappen, etc. Het roept veel herkenning en verhalen op. Te vinden bij De Lozerhof, psychogeriatrisch verpleeghuis.

Onvergetelijk Natura Docet - Anja Meijer (Verzorgende IG)

Vanaf juni 2015 start museum Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven, met een speciaal programma voor mensen met dementie en hun mantelzorgers onder de noemer Onvergetelijk Natura Docet. Onvergetelijk Natura Docet is een rondleiding die voor mensen met dementie en hun mantelzorgers gegeven wordt, maar die niet over dementie gaat. Het doel van de rondleiding is om de deelnemers een plezierige tijd te bieden in het museum, waarbij ze even niet denken aan de ziekte. Op een interactieve manier een rondleiding volgen in een museum biedt mensen die te maken hebben met dementie de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Bijzonder aan dit programma is dat het niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met dementie, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

Onvergetelijk Stedelijk - Chantal van de Meijden (Leerling Verzorgende IG)

Ik ben zelf vorig jaar met een aantal mensen naar het Stedelijk Museum in Amsterdam geweest. Ze geven daar een rondleiding speciaal voor mensen met dementie. De rondleiding heet Onvergetelijk Stedelijk. Ik kan deze rondleiding ten zeerste aanbevelen. Fantastisch personeel. Voor ons als begeleiding was het ook een onvergetelijk uitje. 

Centraal museum Utrecht - Maaike van den Brink (Zorgconsulent)

Het Centraal museum Utrecht biedt ook leen leuke interactieve rondleiding voor mensen met dementie en hun begeleiders/mantelzorgers. Op de website staat duidelijke informatie.
 


Maak een vakantie na - Annette van Bergen (Psychogeriatrie, terminale zorg)

Kleine momenten, een busje en er naar toe rijden kan al zoveel teveel prikkels geven bij deze populatie mensen. Op de snelweg,voorbij razende lanschappen,de drukte van de auto's die langs sjezen. Dit geeft bij sommigen een anstig gevoel.
Dit zijn deze mensen in een kleinschalig wonen setting totaal niet meer gewend!
Bij ons is diverse keren juist gewoon op de etage iets gedaan. Hou ze in hun voor nu vertrouwde omgeving. 

Bij ons hebben wij een vakantie week na gemaakt. Voldoende personeel juist 's morgens ingezet. Familie leden en vrijwilligers gevraagd. Het was fantastisch!!!

Gewoon de structuur aan houden. Maar een uitgebreid ontbijt. Allen aan de eettafel, rust en warmte aanbieden. Uitgebreid gekookt,daar bedoel ik mee echt feestelijk.
Tafel gezellig gedekt met leuke servetten,wijnglazen kaarsjes aan. Alles gericht op deze mensen met alle verschillenden dementies samen. Feestelijk koken, appeltjes, rollade, enz. Dus niet de keiharde pizza's of allerlei ingewikkelde tapas. Nee, alles voor deze mensen.

Het is een fantastische ervaring. De ontspanning in hun ogen, ook al is het maar 1 minuut. Daar doe je het voor. Daaromheen hou je de gewenste structuur aan.
En vul je zo'n vakantie week in met wat jou cliënten fijn en prettig vinden.

Wat ook een beleving kan zijn: * per week uit eten gaan in het restaurant. Dit doen wij elke week met onze cliënten. 
Ook een geweldig uitje.

Rol er is uit - Ans Leijs

Voor westbrabant zijn onze ouderen van harte welkom op de boerderij van 'Rol er is uit', waar de groep gewoon zichzelf kan blijven en kan genieten van onze sier en moestuin, onze dieren en gebruik kunnen maken van een koffietafel of high tea.


Old timer - Peter Heuzinkveld

De reactie van ouderen op mijn oldtimer zijn altijd fantastisch. Je weet wel, zo een oude "dure" Mercedes, waar je altijd al eens in hebt willen zitten.

Het project 'Zwementie' van Peter Hop lijkt me ook heel interessant. Zwementie is een maatschappelijk initiatief, een participatieproject waarin jongeren/studenten (HBO en MBO) zwemmen met ouderen met dementie. De ouderen met dementie wonen nog thuis of verblijven inmiddels in een van de Haagse zorginstellingen.

Rondvaarboot ilje - Thea Sturme (Productontwikkelaar dagbesteding en welzijn)

Je moet natuurlijk uitgaan van de interesses van cliënten en daarbij aansluiten.
Een kookworkshop. Rondvaartboot ilje Amsterdam is speciaal voor mensen met zorg geschikt. Picnick organiseren. Bloembollen velden bezoeken.


Kinderen, dieren, muziek - Pieter van der Hoek (betrokken manager)

Fijn dat Thea benoemt dat je uit moet gaan van de interesses van cliënten. Mensen met dementie zijn, net als mensen zonder dementie, zeer verschillend. Vanuit de leefplanbespreking met familie ga je op zoek naar wat men leuk vond en wat daar nu mogelijk in is.

Vrij algemeen heb ik ervaren dat kinderen, huisdieren en muziek bij veel mensen plezier teweeg brengt. Maar ook de hele gewone en bekende zaken als koken, koffie zetten, etc (huiselijkheid) doet goed.

Les met beamer - Alianne ter Veer (communicatiemedewerker Buro Bravissimo)

Bij Martha Flora Gouda bieden wij diverse activiteiten aan waar bewoners op vrijwillige basis aan deel kunnen nemen. Inderdaad zijn muziek, dieren en kinderen toppers. Ook een interessante kunstgeschiedenisles (met afbeeldingen via de beamer) viel in de smaak. Qua uitje is mijn ervaring dat een ritje en ergens koffie met gebak eten al een succes is. Verder is het inderdaad afhankelijk van de persoon en diens achtergrond. Maatwerk.

Ga naar plek uit jeugd - Elly Anthonissen (St Nationaal Ouderenfonds)

Ouderen en zeker mensen met dementie kijken nog graag eens rond op plekken waar ze hun jeugd hebben doorgebracht. Hun oude school, hun ouderlijk huis, of (voor mannen) de plek waar ze gewerkt hebben. Er zijn mogelijkheden om dit zelfs met kleine groepjes te doen. Zorg wel altijd voor maatwerk.

Singermuseum in Laren - Anke Jacobs (Activiteitenbegeleidster)

Onlangs hebben bewoners van Ridderspoor Hilversum een uitje gehad naar 't Singer in Laren. Het betrof een expositie van Leo Gestel. Het zorgde voor veel momenten van herkenning aan oude tijden, wat zowel herinneringen aan de kunstenaar als zijn werken betrof (plaatsen, landschappen, gebeurtenissen). Kunstenaars als Jacob Dooijewaard, Rodin, Vincent van Gogh, Mondriaan, Monet, etc.etc. roepen bij iedere oudere met dementie wel wat op. Gezamenlijke lunch in hetzelfde museum en zo hadden ze een heerlijke dag uit! Een historisch museum in plaatsen/streken waar de ouderen vandaan komen of opgegroeid zijn, zal het zeker ook goed doen!

Orgelmuseum - Jolanda Rietveld

Het orgelmuseum 'Dansant' in Hilvarenbeek. In een mooie ruimte met muziek en oude draaiorgels. Erg leuk...

 

Interesses kunnen veranderd zijn - Ita van Dijk (Freelance journalist)

Wat betreft interesses: die kunnen veranderd zijn. Ik nam mijn moeder eens mee naar een beeldentuin, omdat ze altijd zo van kunst hield. Ze zag er niets van, had alleen oog voor de prachtige bomen. Dat was natuurlijk niet erg, maar de volgende keer heb ik mooie bomen dichterbij huis gezocht.

Vraag de familie tips - Cees Hameete (Projectmanager)

Bij mijn Herbergier werd altijd nauw met familie samengewerkt. Familie kan tips geven over mogelijke interesses en wat je ook doet: de pret is des te groter des te meer mensen die de bewoners nog herkennen erbij zijn.


Tips van Alzheimer Nederland - Julie Meerveld (manager advocacy and corporate communication)

Alzheimer Nederland het veel tips voor favoriete activiteiten buiten de deur voor mensen met dementie.
 
    12-05-2015 00:00