Happy games maken mensen vrolijk

In veel verpleeghuizen hebben verzorgenden het zo druk dat er geen tijd is voor aandacht of spelletjes. Uit het project In Touch blijkt dat mensen met dementie veel plezier beleven aan het spelen van happy games op de iPad.

Ze vind het leuk om te doen. Het geeft ze het gevoel een prestatie te leveren. Daardoor krijgen ze een positief zelfbeeld en het gevoel er bij te horen. Ook de zorgwerkers zien de happy games als goede aanvulling op het reguliere zorgaanbod.

Individueel

De meeste zorginstellingen hebben kwaliteit van zorg en leven voor mensen met dementie hoog in het vaandel staan. Een zinvolle en plezierige dagbeleving kan daarbij helpen. Vaak bestaat dat echter uit groepsactiviteiten. En thuis is het soms ook lastig om activiteiten te vinden waar iemand zichzelf met plezier mee kan vermaken. Het project In Touch van Kenniscentrum Zorginnovatie (Hogeschool Rotterdam) heeft ontdekt dat happy games een goede oplossing kunnen zijn.

Gamen

Het is heel simpel. De mensen met dementie krijgen een iPad met daarop speciale apps met spelletjes. Apss die de mensen zelf goed kunnen bedienen en die ook nog eens aansluiten bij hun interesses. Bezoekers van dagbehandelingen en kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie in drie Rotterdamse zorginstellingen waren enthousiast. Ze werden vrolijk van het gamen.

Instructiemodule

In Touch heeft nu een instructiemodule gemaakt voor verzorgenden en mantelzorgers en een rapport voor spelontwikkelaars. Met het eerste kunnen mantelzorgers ook hun familieleden thuis laten spelen. Uit het tweede leren gameontwikkelaars hoe ze games voor mensen met dementie kunnen maken.
De rapporten vindt u hier.

Download twee gratis spellen hier

Twee spellen voor iPad zijn bij uitstek geschikt gebleken. 'Talking Tom', een kat die reageert op spraak. En 'Sjoelen'. En nu maar hopen dat u deze spelletjes aan kunt bieden. De linkjes om de apps te downloaden vindt u hier.


Linkje naar 'Talking Tom'


Linkje naar 'Sjoelen'
 

    15-12-2014 00:00