Vertoning film 'Mam' van Adelheid Roosen. Aansluitend nagesprek. Vertoning film 'Mam' van Adelheid Roosen. Aansluitend nagesprek. Vertoning film 'Mam' van Adelheid Roosen. Aansluitend nagesprek.
Vertoning film 'Mam' van Adelheid Roosen. Aansluitend nagesprek. Vertoning film 'Mam' van Adelheid Roosen. Aansluitend nagesprek. Vertoning film 'Mam' van Adelheid Roosen. Aansluitend nagesprek.
Vertoning film 'Mam' van Adelheid Roosen. Aansluitend nagesprek.
0 Review | Review toevoegen
Een film voor zorgmedewerkers en familieleden, die laat zien hoe anders de ontmoeting met mensen met dementie kan zijn, als wij niet langer uitgaan van onszelf, en durven mee te bewegen in hun wereld.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
 
Op verlanglijst

Waarom en voor wie

Voor iedereen die zorgt voor mensen met dementie: familie, vrienden, mantelzorgers, zorgverleners, artsen, buurtbewoners etc. De film wordt vertoond in zorgorganisaties, buurthuizen, bibliotheken, filmhuizen, Alzheimercafé’s,  congressen en symposia, in grote en in kleine zalen, huiskamers, etc. Na de vertoning van de film gaat Adelheid in gesprek met het publiek over verlies in acceptatie. Over AlzheimerFluisteren. Over liefhebben. 

Adelheid doorleefde als dochter toen Mam ( haar moeder ) de ziekte van Alzheimer kreeg wat dit betekent voor de mensen zelf en de mensen erom heen. Zij ontdekte dat zij dichterbij haar moeder kon komen dan ooit doordat haar moeder haar ( onbewust ) uitnodigde om haar schaamte en verlegenheid te verliezen.
 

Ik moest het hele idee loslaten dat het mijn moeder was – zoals ik haar kende – die in dit lichaam woonde. Want het was een totaal nieuw aspect van haar dat haar lichaam had overgenomen. Als een soort Alice in Wonderland ben ik haar ‘achterna gevallen’, in een wonderlijk gat in de grond. Ik suisde met haar de diepte in naar een andere werkelijkheid. Daar ontdekte ik door haar de schoonheid van een afbrokkelende taal. Door haar nooit te corrigeren en niet te proberen alles bij het oude te houden maar met haar mee te bewegen, viel ik door mijn eigen verlegenheid heen en kwam terecht in een pratend theeservies. Daar leerde Mam mij, net als vroeger, weer te converseren met een theepot.
Adelheid Roosen

Inhoud

Mam is een korte film (20 minuten) van theatermaker Adelheid Roosen over haar moeder die de ziekte van Alzheimer heeft. Niet door uit te gaan van zichzelf, maar door met haar moeder mee te bewegen met de reis die ze aflegt, ontdekt zij wie haar moeder nu aan het worden is. Roosen wil met haar film Mam laten zien dat Alzheimer niet een beperking is, maar ook vrijheid kan geven. 

In 2015 zag professor Anne-Mei The van de afdeling langdurige zorg en dementie aan de UvA de film en gaf Adelheid haar geuzennaam AlzheimerFluisteraar. Anne-Mei The: "Contact leggen met mensen met dementie vergt een andere houding van omstanders. Kijken naar wat deze veranderende mensen nodig hebben en hen durven te volgen." 
Hoe? Adelheid Roosen: "Vergelijk het met paardenfluisteraars, die leren hoe paarden kunnen worden benaderd vanuit de behoefte van het dier. Eigenlijk zouder er AlzheimerFluisteraars moeten komen." 
Inmiddels bestaat de methodiek van het AlzheimerFluisteren, waarmee Adelheid en een karavaan van AlzheimerFluisteraars de (mantel)zorger uitdaagt tot aanraken, voelen en spelen. 

Reacties op de film Mam: 

Met haar film Mam slaagde Adelheid erin haar moeder een gezicht te geven: een plaats in de wereld. Waarmee ze van Alzheimerpatiënten weer gewoon mensen maakt - net zoals ze dat met alle 'Anderen' doet. 
JURY bij uitreiking van Praagprijs 2015

Adelheid geeft mij met 'Mam' kracht in mijn reis met mijn eigen moeder.
Mantelzorger

Het gaat om de benadering vanuit de behoefte van de Alzheimerpatiënt: daarom noem ik Adelheid de Alzheimerfluisteraar.
Anne-Mei The | Wetenschapper

Haar dementie wordt hartverscheurend, meeslepend, tragisch-komisch, op de een of andere manier het leven – bevestigend en prachtig verbeeld.
Pittsburgh Post – Gazette | VS

Film + MamTalk

In plaats van een live nagesprek met Adelheid is het ook mogelijk de MamTalk (23 minuten) te laten zien. Die is een videoregistratie van het nagesprek door Adelheid, waarin zij op indringende wijze vertelt over haar ervaringen met Mam en haar eigen zienswijze op hoe mee te bewegen met mensen met dementie. Na afloop van het tonen van de film + de MamTalk gaat een eigen gespreksleider of iemand uit het team van Adelheid in gesprek met de kijker. 
In plaats van de film Mam kan ook gekozen worden voor het filmpje Mam eet Bloemen (7 minuren) waarin Adelheid het meebewegen of wel Fluisteren in een korte scène met Mam verbeeldt. 

Praktische informatie

  • De filmvertoning Mam en de nabespreking vindt in overleg met u, op een locatie naar wens, plaats.
  • Wij hebben onder regie van Adelheid Roosen een train-de-trainermethodiek AlzheimerFluisteren voor mantelzorgers, zorgmedewerkers en leerlingen ontwikkeld en bieden een expositie aan met beelden en verhalen van de AlzheimerFluisteraars (zie elders op deze website info over de train-de-trainer methodiek  + expo AlzheimerFluisteren | Adelheid Roosen) 
  • Wij kunnen voor iedere aanvrager een eigen toegepast programma maken. 
  • Vraag met de button rechtsboven geheel vrijblijvend een offerte aan.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Soort educatie
Cursus en opleiding
Geaccrediteerd
Lezing
Workshop en training
Webinar
Doelgroep educatie
Zorgprofessionals
Particulieren
Onderwerp van educatie
Activiteit stimuleren
Anneke van der Plaats
Aromazorg
Beweging stimuleren
Brein Omgeving Methodiek
Clownerie
Communicatie
Complementaire zorg
Contact maken
Cursus op maat
Dag- en tijdbesteding
Depressie bestrijding
Herinneringen ophalen
Intimiteit & seksualiteit
Leefomgeving inrichten
Lerend vermogen
Mantelzorgers betrekken
Massage en aanraking
Mondzorg
Muziek & zang
Omgaan met dementie
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Prettiger thuiswonen
Probleemgedrag
Psychogeriatrie en geriatrie
Simulatie van beperkingen
Slapen
Snoezelen
Stress en overbelasting
Voeding en diëtiek
Voorlezen en vertellen
Werk-leefprocessen en bejegening
Wet Zorg en Dwang