Mondzorg bij ouderen met dementie | Basisintroductie verzorgenden niveau 2 &3 (1x4 uur) Mondzorg bij ouderen met dementie | Basisintroductie verzorgenden niveau 2 &3 (1x4 uur)
Mondzorg bij ouderen met dementie | Basisintroductie verzorgenden niveau 2 &3 (1x4 uur) Mondzorg bij ouderen met dementie | Basisintroductie verzorgenden niveau 2 &3 (1x4 uur)
Cursus - Mondzorg & Mondinspectie| Huisarts, praktijkondersteuner, specialist ouderen geneeskunde (1 dagdeel)
0 Review | Review toevoegen
Huisartsen, praktijkondersteuners, specialisten ouderengeneeskunde en wijkverpleegkundigen/verzorgenden kunnen beter samenwerken met mondzorgverleners voor goede mondverzorging bij kwetsbare ouderen.

Standaard levertijd

Zie data

€ 110,00
Prijs per stuk
 
Op verlanglijst

Waarom en voor wie

Mondverzorging is niet makkelijk en zeker niet bij mensen met dementie. Veel zorgverleners weten vaak niet  hoe je mensen het beste kunt benaderen bij het verlenen van mondzorg, zijn niet goed bekend met “hoe een mond eruit ziet” en hoe je de verschillende tandheelkundige voorzieningen kunt reinigen. Niet zelden schiet de mondzorg er daarom bij in. Met nare gevolgen zoals ontsteking van het tandvlees, ontstaan van cariës en invloed op de algehele gezondheid. Denk aan verhoogd risico op longontsteking, diabetes, reumatische artritis en hart en vaatziekten.

Deze training is ontwikkeld voor Huisartsen, praktijkondersteuners, specialisten ouderengeneeskunde en wijkverpleegkundigen. 

   Aanmelden    

Hoofddoel: Huisartsen, praktijkondersteuners, specialisten ouderengeneeskunde, wijkverpleegkundigen en verzorgenden bewust te maken van het belang van samenwerken met mondzorgverleners zodat de kwetsbare mens en de zorgafhankelijke de mondzorg en de mondverzorging krijgen die nodig is.

Samenwerken is noodzakelijk voor verbetering van de mondgezondheid bij kwetsbare en zorgafhankelijke ouderen (ADL). Aan de ene kant is dit van belang wanneer de mondgezondheid van oudere patiënten achteruit dreigt te gaan en hulp bij de dagelijkse mondverzorging nodig is. Aan de andere kant wordt door structurele samenwerking de drempel lager voor wijkverpleging en verzorgenden om mondzorgverleners te benaderen bij het signaleren van mondgezondheidsproblemen. De interprofessionele samenwerking draagt in het algemeen bij aan een beter bewustzijn van het belang van goede mondgezondheid en mondzorg bij ouderen.

Inhoud

Onze jarenlange ervaring in veel verpleeg- en verzorgingshuizen vormt de basis voor deze module. 

Onderwijsvorm

Tijdens de bijeenkomsten is er veel interactie. Theorie wordt afgewisseld met praktijk. 

Ook In-Company

Het is ook mogelijk om de training op uw eigen locatie te organiseren. De kosten bedragen € 595,- exclusief reiskosten.

  Vraag vrijblijvend een offerte aan  

Programma 

Mondverzorging en introductie mondinspectie - In deze module worden de volgende onderdelen besproken: 
  • De functies van de mond, hoe ziet een gezonde mond eruit en hoe ziet een afwijkende mond eruit; wat zijn veel voorkomende mondproblemen bij ouderen en hoe kan gehandeld worden. 
  • Welke tandheelkundige voorzieningen er zijn. 
  • Mondonderzoek: lippen, wangslijmvliezen; mondbodem, gehemelte, tong, tandvlees, kaakbot, tanden en kiezen.
  • Wanneer een patiënt doorsturen naar een tandarts of mondhygiënist.

Docenten

Wil Pelkmans – Tijs, mondhygiënist en docent mondzorgkunde. 
Medeauteur van de landelijke richtlijn mondzorg voor ouderen. Het was haar  opgevallen dat de zorg in verpleeghuizen over het algemeen prima is, maar dat er weinig aandacht was voor mondzorg . Terwijl een goede mondhygiëne belangrijk is voor de gezondheid en kwaliteit van leven. Nadat zij 35 jaar docent is geweest bij de opleiding mondzorgkunde in Nijmegen heeft zij  trainingen ontwikkeld voor de mondverzorging in verpleeghuizen, die inmiddels in meer dan 50 verpleeghuizen zijn toegepast.

Nanette Zegelaar Vertin, mondhygiënist en docent mondzorgkunde.
Al ruim 30 jaar mondhygiënist en gaf les aan de Opleiding voor Mondhygiënisten in Amsterdam en Nijmegen. Ook heeft zij jarenlang mede de bij- en nascholingscursussen voor mondhygiënisten in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten verzorgd. Momenteel verzorgt zij scholingen, geeft advies bij het implementeren van de mondzorg in verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties en werkt als ambulante mondhygiënist in Kennemerland. 

Praktische informatie

  • Lesrooster: wordt binnenkort bekend gemaakt.
  • Aantal effectieve lesuren: 1 dagdeel
  • Locatie: Midden van het land 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Soort educatie
Cursus en opleiding
Geaccrediteerd
Lezing
Workshop en training
Webinar
Doelgroep educatie
Zorgprofessionals
Particulieren
Onderwerp van educatie
Activiteit stimuleren
Anneke van der Plaats
Aromazorg
Beweging stimuleren
Brein Omgeving Methodiek
Clownerie
Communicatie
Complementaire zorg
Contact maken
Cursus op maat
Dag- en tijdbesteding
Depressie bestrijding
Herinneringen ophalen
Intimiteit & seksualiteit
Leefomgeving inrichten
Lerend vermogen
Mantelzorgers betrekken
Massage en aanraking
Mondzorg
Muziek & zang
Omgaan met dementie
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Prettiger thuiswonen
Probleemgedrag
Psychogeriatrie en geriatrie
Simulatie van beperkingen
Slapen
Snoezelen
Stress en overbelasting
Voeding en diëtiek
Voorlezen en vertellen
Werk-leefprocessen en bejegening
Wet Zorg en Dwang