Tips voor persoonlijke hygiëne bij dementie: ‘vergeten te wassen’ 

Zorg en aandacht voor persoonlijkhe hygiëne gaat achteruit

Vergeten te douchen, het toilet niet meer kunnen vinden, niet meer wassen omdat het pijnlijk of moeilijk is. Iedereen die zorgt voor iemand met dementie weet hoe persoonlijke verzorging er bij in kan gaan schieten. Abena en Dementie-winkel.nl geven tips om hier mee om te gaan. 

In de eerste fases van dementie valt vaak al op dat de persoonlijke verzorging verslechtert. De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn. Mensen schrikken bijvoorbeeld als ze zichzelf in de spiegel zien en gaan daarom tandenpoetsen en wassen uit de weg. Een bezoek aan de kapper kan heel spannend zijn als mensen zich steeds onzekerder voelen buitenshuis. Douchen kan een probleem worden door lichamelijke ongemakken of onhandige kleding. Ook kunnen mensen (tijdelijk) vergeten waar de douche of het toilet is. Het is belangrijk om eerst vast te stellen wat de oorzaak is van de verslechterde persoonlijke verzorging. Misschien is die makkelijk te verhelpen zodat iemand langer relatief zelfstandig voor zichzelf kan zorgen. Een kastje of een rollator die de doorgang belemmert, kan aan de kant. Geef de  persoon met dementie kleding die makkelijk aan, uit en los kan. Van een bezoekje aan de kapper en pedicure kan een gezellig gezamenlijk uitje worden gemaakt.
 

Maak van wassen een fijn ritueel
Niet alleen fysiek kunnen er obstakels zijn, ook ineens van patroon moeten veranderen kan als een obstakel worden ervaren. Is iemand zijn of haar leven lang gewend om maar eens per paar dagen te douchen, dan is het heus niet nodig deze frequentie nu op te voeren. Dat werkt alleen maar verwarrend en frustrerend. Omdat iedereen natuurlijk wel een keer gewassen moet worden, helpt het om van dat moment een vast en fijn ritueel te maken. Zorg bijvoorbeeld voor een herkenbaar muziekje en steek geurkaarsen aan van een geur die herkenning oproept. Ook een massage met een lekker ruikende olie kan helpen bij het creëren van een prettige waservaring. Vergeet niet om na het wassen altijd een vochtinbrengende crème aan te brengen die essentieel is om de kwetsbare (oudere) huid te beschermen en irritatie en andere huidproblemen te voorkomen. Zo kan een barrièrecrème helpen om huidproblemen bij incontinentie te voorkomen en behandelen. Het hydrateert en beschermt de huid. Ideaal voor de huid die extra verzorging nodig heeft. 

Ga verzorgend wassen
Is wassen op een gegeven moment écht problematisch, dan kunt u overstappen op een andere manier van wassen. Het hele lichaam inzepen, afspoelen en afdrogen kan immers als erg belastend en/of pijnlijk worden ervaren. Merkt u dit, denk dan eens aan Verzorgend Wassen. Verzorgend Wassen zorgt ervoor dat het wasmoment rustiger en prettiger verloopt. De washandjes zijn zachter dan een normaal washandjes, dus er is minder wrijving van de huid. 

Met de speciale wassen-zonder-water washandjes kan het hele lichaam gereinigd worden. Extra comfortabel wanneer u de washandjes opwarmt in de magnetron. De washandjes bevatten een ongeparfumeerde en huidvriendelijke lotion die precies vochtig genoeg zijn om een lichaamsdeel in één handeling te wassen en te verzorgen. Afdrogen is niet nodig. Deze manier van wassen is stukken minder belastend, zowel voor de patiënt als voor de verzorger. Een aanvullend product bij het wassen zonder water is de shampoocap

Bed- en stoelbeschermers voor thuis
Natuurlijk wil je niet dat je naaste ‘s nachts op nat beddengoed ligt. Dat is onhygiënisch en oncomfortabel. Maar om hem/haar elke nacht wakker te maken om naar het toilet te gaan, vind je ook geen goede oplossing. Overweeg dan om gebruik te maken van speciale ademende matrasbeschermers en -onderleggers (wasbaar of wegwerp). Deze producten beschermen de matras tegen urineverlies en hebben een sterk absorberend vermogen. Zo blijven matras en beddengoed droog. Veel prettiger en het scheelt je ook nog eens veel wasgoed!

Voor overdag kan het handig zijn om gebruik te maken van een stoelbeschermer.

In deze infographic vindt u meer informatie over persoonlijke verzorging bij dementie. 
 
Dementiewinkel biedt een compleet assortiment aan van producten die geschikt zijn voor persoonlijke verzorging bij dementie. Klik hier
    12-01-2020 18:34