Puzzelen is een favoriet tijdverdrijf voor jong en oud. En voor mensen met dementie kunnen ze zelfs heel erg nuttig zijn. Het is niet alleen een leuk en boeiend om dat samen familie en vrienden te doen. Het maken van puzzels kan de hersenen een beetje trainen, de visuele waarneming oefenen en een gevoel van voldoening en trots geven nadat hij af is. 

Wat zijn de voordelen van dementiepuzzels?

Het is een fantastische manier om een paar ontspannende uurtjes door te brengen, alleen of met een geliefde, weg van de afleiding van het dagelijks leven. Voor mensen met dementie hebben legpuzzels, en meer specifiek dementiepuzzels, echter een groot aantal voordelen, waaronder:

Ontspanning

Het doen van een legpuzzel stimuleert beide kanten van je hersenen, waardoor een meditatief en therapeutisch effect op een persoon ontstaat, vaak een alfastaat genoemd. Deze mentale toestand moedigt een persoon aan om te ontspannen, tot rust te komen en zich kalm te voelen. Voor iemand met dementie kan dit zeer nuttig zijn, vooral als ze angst ervaren of zich onrustig voelen.

Hersenoefening

Net zoals zachte lichaamsbeweging goed is voor het lichaam, zijn cognitieve spelletjes zoals puzzels goed voor de hersenen, ze helpen ze gezond te houden en kunnen zelfs helpen de achteruitgang van de hersenen te vertragen naarmate de dementie vordert. Het uitvoeren van een paar uur van dit soort mentaal uitdagende oefeningen per week kan een ongelooflijk voordeel hebben voor mensen met dementie, omdat het beide hersenhelften stimuleert en traint. De rechterkant, die verantwoordelijk is voor creativiteit en intuïtief denken, en de linkerkant die logica en orde is.

Visuele perceptie

Bij puzzels moet je constant zoeken naar het juiste gevormde/gekleurde stuk. Dit verbetert niet alleen de visuele waarneming, maar zal ook helpen om het kortetermijngeheugen te versterken.

Socialisatie

Hoewel je alleen van legpuzzels kunt genieten, zijn ze ook een geweldige manier om interactie en socialisatie aan te moedigen, wat vaak een strijd kan zijn voor mensen met dementie. Mensen kunnen samen de puzzel maken, elkaar helpen de juiste stukjes te vinden, ze in de juiste ruimtes te plaatsen en toe te kijken hoe het plaatje tevoorschijn komt. Er kan natuurlijk een gesprek plaatsvinden als ze genieten van de puzzel of de afbeeldingen op de puzzels kunnen helpen om herinneringen op te roepen en een dialoog aan te wakkeren.

Feelgood-effect

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we bezig zijn met het voltooien van een legpuzzel, de dopamine (feel-good chemische stof) in onze hersenen toeneemt, waardoor mensen zich gelukkig voelen. Er is ook een groot gevoel van voldoening, prestatie en trots wanneer men de puzzel eindelijk voltooit.

Welke puzzel voor wie?

Dus, zoals je heel duidelijk kunt zien, hebben puzzels met dementie duidelijke voordelen, maar welk type puzzel moet je kiezen voor jou of je geliefde?
Er zijn verschillende soorten dementiepuzzels die geschikt zijn voor verschillende stadia van dementie. Over het algemeen is het type puzzel dat u kiest direct gerelateerd aan het aantal stukjes dat de puzzel heeft.

Voor mensen met dementie in een vroeg stadium is het misschien vrij eenvoudig om 100 of meer puzzelstukjes te maken. Naarmate de dementie vordert, wordt het voltooien van standaardpuzzels echter moeilijker, niet alleen vanwege cognitieve achteruitgang, maar ook vanwege hun vermogen om de stukjes daadwerkelijk op te pakken, neer te leggen, e.d.

  bekijk onze speciaal geselecteerde puzzels hier  

    12-07-2021 17:17