Ondersteunde communicatie bij dementie
Ondersteunde communicatie bij dementie
0 Review | Review toevoegen
Praktische handleiding voor iedereen die efficiënt wil communiceren met personen met dementie. Voor de professionele begeleider maar ook het gezins- en/of familielid, de mantelzorger en vrijwilliger.

Standaard levertijd

3 - 5 werkdagen

€ 24,90
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Waarom en voor wie

Communiceren met mensen met dementie vormt voor mantelzorgers en familieleden maar ook voor vele professionals een heuse uitdaging. Ondersteunende hulpmiddelen op communicatief vlak helpen de interactie tussen de persoon met dementie en zijn omgeving te verbeteren en bieden handvatten om moeilijk verstaanbaar gedrag te verminderen.

Inhoud

In dit boek gaan de auteurs op zoek naar verschillende manieren om mensen met dementie structuur te bieden en communicatief te ondersteunen in het dagelijks leven. Om alle mogelijkheden tot contact en communicatie te benutten vertrekken ze hierbij vanuit het principe van ‘ondersteunde communicatie’ en de intentie om de persoon met dementie te willen begrijpen en ervan uit te gaan dat alle gedrag betekenis heeft.

Dit boek vormt een praktische handleiding voor iedereen die efficiënt wil communiceren met personen met dementie. Het richt zich tot de professionele begeleider maar ook tot het gezins- en/of familielid, de mantelzorger en de vrijwilliger.

Specificaties

Aantal pagina's: 184
Bindwijze: softcover
Uitvoering: zwart-wit met enkele kleurenfoto's

De auteurs

Chris De Rijdt is praktijklector departement Sociaal Agogisch Werk van de Hogeschool Gent binnen de opleiding Orthopedagogiek. Ze geeft ook les als gastdocent aan AP Hogeschool in Antwerpen. Voordien was ze begeleidster in de integrale jeugdhulp en begeleidster/staflid bij volwassenen met een verstandelijke beperking en kinderen met gedragsproblemen. Eerder verscheen van haar bij Gompel&Svacina het boek ‘Ondersteunde communicatie met visualisaties’.

Wilma Scheres is GZ-psycholoog en communicatiedeskundige met en voor mensen met een communicatieve beperking. Ze begeleidt mensen met een verstandelijke beperking en hun sociale netwerk bij levensthema’s als lichaamsbeleving, identiteit en seksualiteit en bij grensoverschrijdend gedrag. Tevens is ze ontwikkelaar van leerprogramma’s en opleider van professionals in de zorg vanuit de pijlers stressregulatie, gastvrijheid en ondernemerschap. Van haar verscheen het boek ‘Totale communicatie’.

Recensie

'De communicatieve benadering via ‘ondersteunde communicatie’ kan de haperende communicatie bij dementie wellicht in belangrijke mate schragen. Bij ‘ondersteunde communicatie’ gaat men ervan uit dat elk gedrag betekenis heeft en dat iemand willen begrijpen het doel moet zijn.
De auteurs hebben duidelijk vooropgesteld dat het boek geen wetenschappelijke publicatie is over dementie maar wel een praktische handleiding. Het werk is bedoeld als een concreet hulpmiddel voor zowel professionele begeleiders als iedereen die zich wil inzetten voor een betere bejegening van mensen met dementie.'
~ Louis Heylen & Toon Blux, Senior jrg. 3 nr. 3, september 2022

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Boekfilters

Soort publicatie
Informatief
Agenda's en kalenders
Dichtbundel
Ervaringsverhalen
Kijkboek
Kinder- en prentenboeken
Knutselboek
Roman
Tijdschriften
Voorleesboek
Thema's
Activiteiten en beweging
ADL en PDL
Alzheimer
Anneke van der Plaats
Bouwen en inrichten
Cognitieve gedragstherapie
Complementaire zorg
Contact maken
Dag- en tijdsbesteding
Dagelijkse zorg
Diagnostiek
Herinneringen ophalen
Jongdementie
Kleurboek
Leiderschap
Lerend vermogen
Mantelzorgen
Muziek
Omgaan met dementie
Omgaan met levenseinde
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Spiritualiteit
Verstandelijke beperking
Voeding & Diëtiek
Wetenschap
Zingeving
Zintuigen prikkelen
Uitvoering
Hardcopy
E-book

Boekgegevens

ISBN
978 94 6371 356 6
Auteur
Chris De Rijdt & Wilma Scheres
Uitgeverij
Gompel & Scavina