Nederland Bevrijd Nederland Bevrijd
Nederland Bevrijd Nederland Bevrijd
Nederland Bevrijd
0 Review | Review toevoegen
Over het dagelijks leven tijdens de oorlog, en over de vreugdevolle herinneringen aan de bevrijding en de feestelijke verwelkoming van de bevrijders.

Standaard levertijd

1-2 werkdagen

€ 15,00
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

De bevrijding was er natuurlijk niet zomaar

GT Rovers duikt in de aangrijpende periode uit onze nationale recente geschiedenis: de donkere herinnering aan de bezetting. Het dagelijks leven tijds de oorlog, de werkkampen, maar ook het kaalscheren van de moffenmeiden, de doofpotaffaire ‘de ondergang van de Van Imhoff’, de troostmeisjes en Jappenkampen, maar uiteindelijk ook de vreugdevolle herinneringen aan de bevrijding en de feestelijke verwelkoming van de bevrijders.

De bevrijding was er natuurlijk niet zomaar. Het was een lang proces van hoop, teleurstelling, lijden en verdriet. In Nederland bevrijd roept GT Rovers herinneringen op aan onder meer vrouwen in het verzet, verzetsstrijders in Nederlands-Indië, het biscuitje van Drees, Winterhulp, Trees heeft een Canadees, de Birma Spoorlijn, vergeten bombardementen, de demobilisatie van Molukse militairen, de emigratie naar overzeese landen, bleekneusjes, snoepje van de week en nog heel veel meer. Met haar columns weet ze een aangrijpend beeld neer te zetten van Nederland en Nederlands-Indië tijdens en na de oorlog, voorzien van indrukwekkende beelden uit het Nationaal Archief.

Recensie(s)

Bij het zien van de schitterende cover van Nederland bevrijd van GT Rovers weten diegenen die vaker een boek van deze auteur hebben gelezen meteen van wie het boek is. De foto's spreken voor zichzelf, je weet meteen, nog voor je naar de titel hebt gekeken, waar het boek over zal gaan. De titel spreekt dan ook voor zichzelf.

Net als in de vorige boeken van GT Rovers, is 'Nederland bevrijd' rijkelijk voorzien van schitterende foto's zoals bijvoorbeeld bij 'Onderscheidingen' en 'Trees heeft een Canadees', maar ook vaak schokkende foto's zoals bijvoorbeeld bij 'Bijltjesdag' en 'Troostmeisjes' met bijpassende columns en even bijpassende columntitels. Het boek is opgedeeld in drie delen die ieder een eigen kleur hebben: Tijdens de oorlog, Nederlands-Indië en Na de oorlog. Alledrie bevatten ze bijpassende columns.

Voor diegenen die veel over de Tweede Wereldoorlog en over Nederlands-Indië hebben gelezen zullen veel stukjes bekend voor komen zoals bijvoorbeeld over het verzet, Radio Oranje en de Bersiapperiode, maar er staan ook genoeg stukjes in die minder bekend zijn zoals bijvoorbeeld een doofpotaffaire over een schip, wie indertijd de Jodensterren hebben geproduceerd en over dat er indertijd in Nederlands-Indië ook verzetsstrijders actief waren.

Tijdens het lezen van de columns vraag je je af hoe Hitler aan de macht heeft kunnen komen terwijl ruim voor de Tweede Wereldoorlog al bekend was hoe hij dacht over de Joden, waarom koningin Wilhelmina niet naar Nederlands-Indië of Suriname was gegaan en zijn er meer dingen die je je afvraagt. Ondanks dat veel al bekend was, blijft het schokkend, aangrijpend om te lezen wat er indertijd is gebeurd. Niet alleen tijdens en vaak ook na de Tweede Wereldoorlog, maar ook wat er indertijd is gebeurd in Nederlands-Indië en hoe er werd gereageerd op de terugkomst van de overlevende Joden en diegenen die in Jappenkampen gevangen hebben gezeten en hoe die ontvangen werden in Nederland. Gelukkig staan er ook vreugdevolle herinneringen in zoals bijvoorbeeld de onderscheidingen die zijn uitgereikt en over de bevrijding.

Net als in haar vorige boeken, merk je ook in dit boek dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar de onderwerpen waar ze over heeft geschreven. Net als haar vorige boeken, leest ook dit boek vlot weg door haar vlotte en beeldende schrijfstijl. Ze weet je met haar teksten te raken. Soms voel je de pijn, ook al is dat niet hetzelfde als wat de mensen indertijd hebben gevoeld, zoals bijvoorbeeld in Nederlands-Indië hoe de mensen gemarteld werden zoals bijvoorbeeld door het trekken van de nagels.

Kortom; Nederland bevrijd van GT Rovers bevat aangrijpende columns met bijpassende foto's over de Tweede Wereldoorlog, het gebeuren in Nederlands-Indië en na de oorlog. Geregeld vraag je je af hoe het allemaal had kunnen gebeuren ook al ken je al de achtergronden.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Boekfilters

Boek/publicatie - genre
Informatief
Agenda's en kalenders
Dichtbundel
Ervaringsverhalen
Kijkboek
Kinder- en prentenboeken
Knutselboek
Roman
Tijdschriften
Voorleesboek
Boek/publicatie - onderwerp
Activiteiten en beweging
ADL en PDL
Alzheimer
Anneke van der Plaats
Bouwen en inrichten
Cognitieve gedragstherapie
Complementaire zorg
Contact maken
Dag- en tijdsbesteding
Dagelijkse zorg
Diagnostiek
Herinneringen ophalen
Jongdementie
Kleurboek
Leiderschap
Lerend vermogen
Mantelzorgen
Muziek
Omgaan met dementie
Omgaan met levenseinde
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Spiritualiteit
Verstandelijke beperking
Voeding & Diëtiek
Wetenschap
Zingeving
Zintuigen prikkelen
Boek/publicatie - uitvoering
Hardcopy
E-book

Boekgegevens

ISBN
9789045218380
Auteur
G t Rovers
Kaft
Hard cover
Uitgeverij
Karakter Uitgevers B.V.