Last van vergetelijkheid - Communicatie vanuit je hart
Last van vergetelijkheid - Communicatie vanuit je hart
1 Review | Review toevoegen
Een positieve benadering mét compassie, daar gaat het om. Laten we kijken: wat kun je nog wel? Dit boek gaat over PAC! De Positieve Aanpak in Communicatie! Uiteindelijk maken we samen het verschil.

Standaard levertijd

10 - 14 dagen

€ 19,51
Prijs per boek
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Waarom en voor wie

Mantelzorgers, zorgprofessionals en vrijwilligers 

Inhoud

Waarom zijn we toch geneigd ons te concentreren op wat iemand met dementie niet meer kan, vraagt TinekeSleen zich af. Wat als we ons gaan richten op de vermogens van wat iemand nog wél kan? Als we de interactie proberen te verbeteren?

Of u nu zorg draagt voor een geliefde of zorg verleent als professional, communicatie met uw naaste met dementie komt na het lezen van dit boek recht vanuit uw hart!

  bestellen  

Recensies

"Dit is geen wetenschappelijk verhaal. Onderwerpen als: herinneringen, de anatomie van de hersenen, methodes van hulpverlening en veranderingen, bewustwording, het belang van samen zijn en ontmoeten, respect, communicatie en een positieve aanpak worden verhalend en kort, bijna speels, weergegeven. De karakteristieke zwart-wittekeningen typeren de tekst en er wordt besloten met een dankwoord van Van Sleen zelf. Valt op door de warme professionaliteit als uitgangspunt van de verpleegkundige hulpverlener."

S.C. Gosker
 

"Een boek kan over alles gaan, maar een boek moet wel je leven veranderen". Nu heeft het lezen van dit boek van Tineke van Sleen niet echt mijn leven, maar absoluut wel mijn kijk op de mens met dementie verandert! Ooit eraan gedacht om demente mensen te vergelijken met een diamant, smaragd, amber of robijn? Tineke kijkt naar hen als naar edelstenen. 'Welke zorg heb jij nodig? Wat kun je nog allemaal? En hoe heb ik te poetsen, te wrijven om jou te laten glimmen, glanzen?" Dit zeer toegankelijke en vlot geschreven boek benadert een complexe hersenaandoening als dementie op een soort luchtige maar zeer betrokken wijze, ook door de treffende tekeningetjes. Last van vergetelijkheid; ik vind het een juweeltje!"

Literair uitgever Mizzie van der Pluijm

Sorteren op:

Review toevoegen
Ria Los - 24-01-2019 13:07

Een boekje wat je makkelijk weg leest en wat bol staat van korte duidelijke aanwijzingen voor de omgang van mensen met dementie. Grote erkenning voor de zware positie van mantelzorgers, iedere keer een stukje rouw erbij, waarbij Tineke aangeeft, dat een positieve benadering, leren luisteren enz. werkt en het samenleven voor beiden verbetert. Waar vinden we de ingang om anders te gaan denken? Denken over je eigen denken is het belangrijkste wat je kan leren. ‘Nog steeds wordt niet erkend, hoe ziek mensen met dementie zijn.’ De boekenplank waarvan de boeken afvallen, zodat zij werkelijk niet bij de herinneringen en ervaringen kunnen komen die zij hebben. Dit accepteren is noodzakelijk om anders te kunnen gaan denken.
Zorgen dat de ander zich veilig en begrepen voelt. Het ergste wat je kan doen is aan de ander vragen wat hij/zij niet kan geven. Zij hebben immers het idee dat er met hen niets mis is. Je vraagt ook niet aan iemand die in een rolstoel zit, of hij een stukje wil gaan lopen.
Aan wie kun je iets veranderen? Alleen aan jezelf. Dus niet: je weet toch nog dat ….. Maar b.v. vertel eens….. In vele situaties te gebruiken om de ander te laten vertellen waar hij/zit met het denken.
B.v. ‘ik ga naar huis’. Hierop wordt vaak geantwoord, maar dit is je huis. Zeg eens ‘vertel eens, hoe is het thuis? Vervolgens luisteren naar wat er komt en doorvragen. Dan ben je in gesprek en voelt de ander zich begrepen.
Jou hersenen werken beter dan die van de ander, gebruik ze.

ISBN
9789402168884
Auteur
Tineke van Sleen
Uitgeverij
Brave New Books