Handboek Zorgprogramma 'Doen bij Depressie' - PDF
Handboek Zorgprogramma 'Doen bij Depressie' - PDF
0 Reviews | Review toevoegen
In dit Handboek staat het programma uitgeschreven hoe een zorginstelling kan omgaan met bewoners die depressie klachten hebben. De oudere bewoner en zijn omgeving staan hierbij centraal.

Standaard levertijd

3-5 werkdagen

ÔéČ┬á0,00
Prijs per stuk
 
Op verlanglijst

| Meer

Een derde van de verpleeghuisbewoners heeft depressieve klachten

Gemiddeld heeft zo’n 30% van alle verpleeghuisbewoners een depressie, veel meer dan thuiswonende ouderen. Depressie heeft allerlei negatieve gevolgen voor gezondheid en welbevinden. Het opsporen en behandelen van depressie is dus erg belangrijk. Toch worden symptomen vaak niet opgemerkt.
Zorgmedewerkers weten dikwijls niet waarop ze moeten letten en depressieverschijnselen kunnen op symptomen van andere aandoeningen lijken, zoals dementie, diabetes en hart- en vaatziekten. Alle reden om hier actief aandacht aan te besteden.

  vraag de pdf kosteloos aan  

Concrete handvatten

Het Handboek is een onderdeel van een uitgebreid ondersteuningsprogramma, waaronder de trainingen 'Depressie is Doen!', 'Dierbare herinneringen' en 'Mediatieve Therapie'. In dit boek staat het zorgprogramma uitgeschreven. Duidelijk wordt hoe een zorginstelling, zoals een verpleeghuis, kan omgaan met bewoners die depressie klachten hebben. De oudere bewoner en zijn omgeving staan hierbij centraal en het wordt voornamelijk uitgevoerd door verzorgenden en psychologen.
 
Het zorgprogramma, dat uitgebreid wetenschappelijk geëvalueerd is, leidt tot een vermindering van klachten. De aanpak bestaat uit het herkennen van depressieve klachten en het vervolgens behandelen. Hierbij staan het gesprek met en de activiteiten van de oudere centraal, niet de anti-depressiva.
 
Vooral het dagprogramma en het uitdrukkelijk zoeken naar plezierige activiteiten voor die ene bewoner blijkt goed uit te pakken. In combinatie met de therapie ‘Dierbare Herinneringen’ werkt het programma nog beter, ook bij mensen met een beginnende dementie.
 
Bij mensen in een gevorderd stadium van dementie wordt daar ook de ‘Mediatieve Therapie’ aan toegevoegd. Dit is het uitdrukkelijk aansluiten bij de beleving van cliënt. Mensen met dementie worden gestimuleerd hun gevoelens van verdriet, angst en boosheid te uiten. 
 
Het programma wordt door de zorgverleners (de verzorgenden, psychologen en artsen) positief beoordeeld. “Het is fijn om handvatten te hebben om concrete acties met de bewoners aan te gaan.”
 
Het Handboek biedt behalve een concrete beschrijving voor alle betrokken zorgverleners, ook (wetenschappelijke) achtergrondinformatie aan.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.