Foutloos leren bij dementie Foutloos leren bij dementie
Foutloos leren bij dementie Foutloos leren bij dementie
Foutloos leren bij dementie
0 Review | Review toevoegen
Effectieve instructiemethode voor het optimaliseren van het lerend vermogen van personen met ernstige geheugenstoornissen. Alledaagse vaardigheden kunnen (opnieuw) ) geleerd worden.

Standaard levertijd

2 - 5 werkdagen

€ 29,50
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Doelgroep

Dit boek is bestemd voor psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, activiteitenbegeleiders en verpleegkundigen werkend in de zorgpraktijk.

   Bestellen  

Samenvatting

Foutloos Leren is een instructiemethode die effectief gebleken is voor het optimaliseren van het lerend vermogen van personen met ernstige geheugenstoornissen. Op deze manier kunnen alledaagse vaardigheden (opnieuw) geleerd worden, wat kan bijdragen aan zelfstandigheid en vergroting van het gevoel van eigenwaarde van bijvoorbeeld personen met dementie. Daarnaast kan dit een verlichting in zorgtaken betekenen voor mantelzorgers, wat er mogelijk toe leidt dat er pas later of in mindere mate een beroep wordt gedaan op professionele zorg. Ook voor personen die in instellingen wonen kan foutloos leren bijdragen aan een vermindering van de zorgafhankelijkheid.

De handleiding in dit boek beschrijft hoe het principe van Foutloos Leren praktisch toegepast kan worden en is bedoeld voor psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, activiteitenbegeleiders en verpleegkundigen werkend in de zorgpraktijk. Er worden handvatten geboden voor het geven van instructies bij het (her)leren van vaardigheden aan personen met een verminderd leervermogen en tevens adviezen voor een positieve bejegening. Het boek bevat uitgewerkte praktijkvoorbeelden en geeft een overzicht van wetenschappelijke literatuur met betrekking tot het lerend vermogen van mensen met dementie.

Daarnaast geeft het een inventarisatie van de behoefte aan gestructureerde leermethodes in de huidige ouderenzorg onder professionals. In het boek komt tot slot ook de implementatie van de handleiding aan bod, met aandacht voor reacties en suggesties van professionals. Onder het tabblad 'extra materiaal' vindt u aanvullende informatie en instructiefilmpjes.

Recensie

Er is, ook bij zorgprofessionals, nog steeds sprake van nihilisme na het stellen van de diagnose dementie. Toch wordt er steeds meer onderzoek gedaan en blijken er bijvoorbeeld met de Foutloos Leren-techniek goede resultaten te boeken te zijn met het in de dagelijkse praktijk functioneren van patiënten met milde cognitieve achteruitgang of dementie. In tegenstelling tot leren op basis van trial-and-error is dit een op de leertheorie gebaseerde gestructureerde manier om niet-complexe taken zonder fouten (en daarmee met behoud van zelfvertrouwen) te leren.

Deze door drie Nijmeegse neuropsychologen geschreven praktische handleiding geeft achtergronden; vragenlijstonderzoek; technische instructies en een implementatie van de werkwijze. Met praktijkvoorbeelden en een website met filmpjes. Een goede instructie voor deze relatief nieuwe geheugentherapie vooral bedoeld voor professionals (met name psychologen), maar partners kunnen er ook nut van hebben en het, met veel geduld, stapsgewijs leren gebruiken.

M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

ISBN
9789059319394
Auteur
Maartje de Werd, Daniëlle Boelen, Roy Kessels
Uitgeverij
Boom Lemma Uitgevers