De Rouwcamper De Rouwcamper
De Rouwcamper De Rouwcamper
De Rouwcamper
1 Review | Review toevoegen
Voor iedereen die een naaste met dementie moet loslaten. Over rouwverwerking bij dementie. Lukt het Resi om na 10 jaar mantelzorgen voor haar man, in Frankrijk haar teruggekregen vrijheid te omarmen?

Standaard levertijd

1 - 2 werkdagen

€ 25,00
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Samenvatting

In dit boek over rouwverwerking bij dementie volg je Resi, die na 10 jaar mantelzorgen voor moeder én echtgenoot in Frankrijk haar teruggekregen vrijheid wil omarmen. Lukt haar dat?

Weduwe Resi huurt een rode camper. Om weer grip op haar leven te krijgen gaat ze alleen op reis, zonder plan. Een kwestie van instappen, schakelen en wegrijden. Onderweg blijkt de werkelijkheid toch weerbarstiger, dan ze zich had voorgesteld. Resi probeert in haar geliefde Frankrijk haar herinneringen te verenigen met mooie nieuwe ervaringen. Ze wil haar teruggekregen vrijheden omarmen. Maar weet ze na een periode van verzorgen en rouw nog wel wat vrijheid is? Wat het is om voor jezelf te mogen kiezen? Kan ze dat nog?

Auteur Resi Veldhoven

Dit boek over rouwverwerking bij dementie is het autobiografische debuut van Resi Veldhoven. Ze was tien jaar lang niet alleen mantelzorger voor haar moeder, maar óók voor haar echtgenoot met alzheimer. Over de auteur: Resi Veldhoven (1956) werkte jaren in het onderwijs. Dat dementie een zware last neerlegt op het dagelijkse weet ze als geen ander. Ze schreef blogs over de impact die de mantelzorg had op haar leven. De Rouwcamper is haar debuut.

Recensie

Algemeen Dagblad
Op subtiele wijze vertrouwt de schrijfster de overweldigende emoties die vrijkwamen bij de verzorging van haar partner met dementie aan het papier toe. De Rouwcamper boeit vanaf de eerste alinea en slingert je van de ene naar de andere emotie. Geschreven op een boeiende manier en in een gave stijl, die je ertoe zet het boekwerk in een adem uit te lezen.

  bestellen  

Sorteren op:

Review toevoegen
JN Kingma Postma - 12-04-2024 13:12

Mijn leesbeleving:
Dit verhaal heeft mij diep geraakt. Op het moment dat Resi weg reed in haar gehuurde camper zat ik naast haar op de bijrijdersstoel. Resi bezit het talent om woorden te vervlechten met gevoelens en herinneringen. Door de beeldende schrijfstijl en de door haar gemaakte illustraties wordt dit nog versterkt.
Dit is een verhaal dat ongekunsteld en rauw is. Maar ook intens liefdevol en vol passie. Over de alles weg vretende kracht van het monster dat in de volksmond Alzheimer wordt genoemd. Dat monster dat ervoor zorgt dat alles gewist wordt in iemands brein. Met meedogenloze, niet te stoppen snelheid.
Daar waar je de liefde van je leven wilt beschermen en behouden triomfeert dit monster. Maar de herinneringen blijven. Van suikerzoete tot de herinneringen van felle pijn en verdriet. Allemaal passeren ze de revue op de wegen die Resi gaat op haar vakantie.
Ook overdenkt ze haar eigen leven en gaat ze op zoek naar haar eigen identiteit. De brokstukken die de dood maakte door haar grote liefde weg te nemen lijmt zij stapsgewijs weer aan elkaar. De lezer wordt hierin qua gevoel meegenomen. In een prachtige, metaforische, zelfreflecterende, oprechte, humoristische schrijfstijl.
In mijn naaste omgeving heb ik ook veel te maken gehad met dementie en Alzheimer. Vreselijk om die mensen te zien aftakelen en te zien verdwijnen. Hun hulpeloze dan weer kwade of vervolgens weer blikken vol liefde. Ik herkende veel in Resi haar woorden. Zelf worstel ik met een slecht korte termijn geheugen door de gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel. Misschien kan ik me daardoor ook meer inleven en raakt het verhaal mij dieper.
Ik vind het fantastisch dat Resi de pen ter hand heeft genomen en de wereld om haar heen kennis heeft laten maken met haar diepste zielenroerselen en herinneringen. Hopelijk helpt dit andere mantelzorgers in soortgelijke situaties op een positieve manier.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Al slingerend, door elkaar geschud door hobbels op de wegen volgen we Resi gedurende haar reis door haar geliefde Frankrijk. Een reis vol herinneringen aan een tijd die ooit was. Persoonlijk, intens, hartverscheurend maar ook hoopvol, positief en krachtig.
Hartelijk dank dat ik je prachtige verhaal mocht lezen Resi Veldhoven. Hopelijk mogen we in de toekomst genieten van nog meer boeken van jouw hand.
Ik hoop van harte dat dit boek nog vele harten mag raken en dat het de bewustwording en kennis rondom dementie en Alzheimer vergroot.


Boekfilters

Boek/publicatie - genre
Informatief
Agenda's en kalenders
Dichtbundel
Ervaringsverhalen
Kijkboek
Kinder- en prentenboeken
Knutselboek
Roman
Tijdschriften
Voorleesboek
Boek/publicatie - onderwerp
Activiteiten en beweging
ADL en PDL
Alzheimer
Anneke van der Plaats
Bouwen en inrichten
Cognitieve gedragstherapie
Complementaire zorg
Contact maken
Dag- en tijdsbesteding
Dagelijkse zorg
Diagnostiek
Herinneringen ophalen
Jongdementie
Kleurboek
Leiderschap
Lerend vermogen
Mantelzorgen
Muziek
Omgaan met dementie
Omgaan met levenseinde
Omgevingszorg
Palliatieve zorg
Parkinson
Spiritualiteit
Verstandelijke beperking
Voeding & Diëtiek
Wetenschap
Zingeving
Zintuigen prikkelen
Boek/publicatie - uitvoering
Hardcopy
E-book

Boekgegevens

ISBN
9789492613103
Auteur
Resi Veldhoven
Kaft
Hard cover
Uitgeverij
Eigen beheer