Zolang ik er ben
Reviews | Review toevoegen

Een rijk geïllustreerd boek dat de verhalen en ervaringen vertelt van mensen met Alzheimer en de dilemma’s die zij in hun dagelijks leven tegenkomen. De vraag ‘Doe ik nog mee?’ staat centraal.

Standaard levertijd

3-5 werkdagen

€ 29,95
Prijs per stuk incl. verzendkosten en lidmaatschap Stichting Dilemmaboek

 

Aantal: 
Bestellen
Op verlanglijst
 

| Meer

Voor de eerste keer komen niet alleen mantelzorgers, deskundigen en beleidsmakers aan het woord. Juist het perspectief van mensen met dementie legt bloot waar zij behoefte aan hebben, wat hun kwaliteit van leven bepaalt. En dat maakt Zolang ik er ben interessant voor iedereen die in zijn omgeving met dementie te maken heeft.

  bestellen  

Het aantal mensen met dementie zal door de vergrijzing en hogere levensverwachting verdubbelen naar meer dan een half miljoen in 2040. Genezing is er nog niet. Je zult ermee moeten leren leven. De zwaarste last die zij dragen, is veelal niet de ziekte zelf, maar de reactie erop van hun familie en zorgverleners. Of het nu gaat om koken, autorijden of zelfstandig wonen… steeds meer beslissingen worden vóór mensen met dementie genomen, in plaats van door henzelf, of samen met hun omgeving.

Alleen als we mensen met dementie de aandacht geven die zij nodig hebben en waarmee zij deel uit blijven maken van de samenleving, bieden wij ze kwaliteit van leven. Want juist in de erkenning van hun zijn en de verbondenheid met de wereld om hen heen, voelen zij – net als wij – de zin van het bestaan.

Journalist Erik Zwiers mocht twee jaar lang zes mensen met dementie dagelijks volgen. Ze vertellen hoe zij vorm proberen te geven aan hun veranderende leven en leggen Zwiers vragen voor over de maatschappelijke tegenwerking die hen ten deel valt. Reacties die leiden tot onbegrip, pijn en verdriet. Maar die ook laten zien dat de oplossing vaak ligt in samen doen.

Hoe vanzelfsprekend is onze verbondenheid? De kloof tussen mensen die succesvol zijn en zij die niet meer mee kunnen komen wordt groter. Wat is dan de betekenis van een dementievriendelijke samenleving? En vooral, hoe komen we daar?

Zolang ik er ben. Alzheimer en het dilemma van de vervliegende geest is het tweede dilemmaboek van Erik Zwiers. Net als in zijn eerste dilemmaboek – KLAAR – werpt Zwiers een ogenschijnlijk eenvoudig vraag op. Was die vraag in zijn eerste dilemmaboek “Mag ik dood?”, nu draait het om de vraag: ”Doe ik nog mee?”

Erik Zwiers is journalist en is in zijn projecten op zoek naar het ‘waarom’ van maatschappelijke thema’s. Hiervoor duikt hij voor langere tijd in zijn onderwerp. Voor Zolang ik er ben ging hij als vrijwilliger in de zorg werken en volgde hij twee jaar lang zes mensen met dementie in hun dagelijks leven. Zwiers legt prangende en onverwachte vragen voor aan een aantal mensen, onder wie hoogleraar Anne-Mei The en staatssecretaris Martin van Rijn. Dat geeft een verhelderend beeld, want zo wordt duidelijk dat deze vragen, in de context van zorg en beleid, vaak dilemma’s zijn. Het blijkt dat onze samenleving in de zorg voor mensen met dementie vaak geen sluitende antwoorden biedt.

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is zal hij verschijnen op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Meer reviews
ISBN
: ISBN: 978 90 824 9200 2
Auteur
: Erik Zwiers