DVD Vroeger - Indië - Nieuw Guinea 1949-1962
DVD Vroeger - Indië - Nieuw Guinea 1949-1962
0 Review | Review toevoegen
De dubbel-dvd bevat fascinerende beelden uit Nederlands Nieuw-Guinea. In ruim 2 uur ziet u een prachtig beeld van de strijd om Nieuw-Guinea, en de uiteindelijke overdracht aan Indonesië.

Standaard levertijd

3-5 werkdagen

€ 22,50
Prijs per stuk
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

| Meer

Toen Nederland in 1949 de kolonie Indonesië ‘verloor’, maakte het zich sterk voor het behoud van dat andere overzeese gebied: Nieuw-Guinea. Nederland wist hier haar gezag te behouden en het westelijk deel van het eiland ging vanaf die tijd door het leven als Nederlands Nieuw-Guinea. De regering wilde Nieuw-Guinea gebruiken als Nederlandse invloedssfeer in de regio. Daarnaast wilde men de Papoea-bevolking ‘ontwikkelen’ om zo te laten zien dat Nederland als koloniale mogendheid niet had gefaald.

De Nederlandse zeggenschap over Nieuw-Guinea was een doorn in het oog van Indonesië, dat het gebied opeiste. De groeiende spanning tussen Nederland en Indonesië over deze kwestie leidde uiteindelijk bijna tot een nieuwe oorlog. Onder druk van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties droeg Nederland het gebied in 1962 uiteindelijk over aan Indonesië.

De dubbel-dvd Nieuw-Guinea 1949-1962 bevat fascinerende beelden uit Nederlands Nieuw-Guinea. U ziet het prachtige landschap in volle glorie, met flora en fauna die typerend zijn voor het eiland. Een documentaire in kleur toont onze koloniale kijk op de ‘verheffing’ van de lokale bevolking. Met missieposten, onderwijs en de aanleg van wegen probeerde Nederland de Papoea’s te ‘ontwikkelen’. Maar u ziet in de documentaire Hollands vergane glorie ook hoe de diplomatieke strijd rondom Nieuw-Guinea zich ontwikkelde en uiteindelijk tot een uitbarsting kwam.

Alle aspecten komen aan bod: van de lokale bevolking in Nieuw-Guinea tot het tekenen van het Verdrag van New York waarmee Nederland definitief uit het gebied vertrok. Daarnaast ziet u in de documentaire Blitzkrieg aan de evenaar ook hoe de eerdere strijd rondom Nederlands-Indië verliep. Dit gebied is onlosmakelijk verbonden met Nieuw-Guinea, waarmee deze documentaire een indrukwekkend inzicht geeft in de politieke en militaire situatie in deze regio. In ruim 2 uur ziet u een prachtig beeld van de strijd om Nieuw-Guinea.

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

Soort film
Documentaire
Komedie
Onderwijs en instructie
Ontspanningsbeelden
Thema
Bert Haanstra producties
Dagelijks leven
Dementie
Feestdagen
Het Koninklijk Huis
Hollandse ambachten
Koloniaal Nederland
Muziek
Natuur en landschappen
Ontspanning
PDL
Religie
Spoorwegen
Sport
Technologie
Theater Veder
Tweede Wereldoorlog
Uw jaar in beeld