Samenvatting
Ouderen praten graag over vroeger: over spelletjes op straat, hun schoolklas, de kleding die moeder steeds maar weer repareerde of hun eerste baan. Reminiscentie-activiteiten hebben tot doel samen met ouderen herinneringen op te halen en hen uit te nodigen daarover te vertellen. Hieraan kunnen gevoelens van zingeving en eigenwaarde worden ontleend. Deze uitgave is een hulpmiddel daarbij. Bovendien vormen de verhalen en gesprekken een rijke bron aan informatie voor de betrokken professionals, zoals activiteitenbegeleiders, ouderenwerkers en sociaal-cultureel werkers.
In het eerste onderdeel van dit boek staat een groot aantal verhalen over vroeger, opgetekend uit de mond van ouderen zelf. Op een boeiende manier neergeschreven, waardoor het prachtig voorleesmateriaal is geworden, waarvan ouderen zeker zullen genieten. Met de vragen, tips en suggesties die bij de thema's worden gegeven, kunnen begeleiders direct aan de slag. Dit onderdeel is ook opgezet voor gebruik door vrijwilligers, mantelzorgers en medewerkers in de zorg.
Het tweede onderdeel van dit boek bevat een praktische handleiding voor het stapsgewijs opzetten en uitvoeren van reminiscentie-activiteiten. Professionals vinden hier alle informatie die ze nodig hebben. Daarbij maken de auteurs een onderscheid tussen mensen met dementie en ouderen zonder ernstige geheugenproblemen.
Dit boek, Terug naar Toen 1, heeft betrekking op ouderen in Nederland en Vlaanderen, die zijn geboren in de periode 1920 tot 1935. Eveneens verkrijgbaar is Terug naar Toen 2, dat gericht is op ouderen die geboren zijn in de periode 1935 tot 1950. Extra materialen, zoals formulieren, worden ter beschikking gesteld.
Recensie(s)
Reminisceren is het samen met ouderen bewust ophalen van prettige, leuke herinneringen. Het is weliswaar geen therapie, maar het kan een therapeutisch effect hebben. In deze tweede druk valt op dat formaat en lay-out sterk gewijzigd zijn.
Het boek is nu in twee delen gesplitst. Het eerste is gericht op ouderen die geboren zijn tussen 1920 en 1935. Het tweede op ouderen geboren tussen 1935 en 1950. De opzet is verder gelijk.
Na een afdeling met verhalen over een thema, bijvoorbeeld de lagere school: het leesplankje, uit je hoofd leren, lei en griffel, schoolkachel, leerplicht etc., volgen gerichte vragen om het geheugen te activeren en verder tips en verwerkingssuggesties. Er is een duidelijk verschil in de verhalen in beide boeken. De tweede afdeling van elk boek bevat aanwijzingen over hoe deze activiteit in de praktijk kan worden opgezet. Wat de voetangels en klemmen zijn (dominante deelnemers, Tweede Wereldoorlog, orde handhaven etc.) met tips om hiermee om te gaan, want het moet leuk en gezellig blijven.
Drs. Alice Rusch